Ο ΔΗΚΤΗΣ (20/02/20)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαφές στην Ολλανδία για ηλεκτροκίνηση

Mε κύριο θέμα ατζέντας τις πρακτικές στον τομέα της ηλεκτροκίνησης από μια χώρα που πρωτοπορεί, αναχώρησε για την Ολλανδία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συναντήσεις με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και Κλιματικής Πολιτικής Eric Wiebes (φωτ.) και με την υπουργό Περιβάλλοντος, Stientje van Veldhoven. Θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της Elaad NL, του κέντρου καινοτομίας για τις έξυπνες υποδομές φόρτισης και τη διαχείρισή τους από το ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς και τις ολλανδικές εταιρείες Allego και Alfen, leaders στον τομέα των λύσεων φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα. Τo πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με τη διοίκηση της Leaseplan, καθώς και με δημόσιους φορείς υπευθύνους για την υλοποίηση προγραμμάτων προώθησης της ηλεκτροκίνησης, όπως ο δήμος του Αμστερνταμ, που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έως το 2030 θα απαγορεύσει την κυκλοφορία όλων των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Ευοίωνα στοιχεία για την επιχειρηματικότητα

Φαίνεται να γυρίζει το κλίμα στο επιχειρείν ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Ειδικότερα, τα απολογιστικά στοιχεία του ΒΕΑ φανερώνουν αύξηση των εγγραφών, με το ισοζύγιο δηλαδή συστάσεων – διαγραφών να είναι θετικό για το 2019. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΑ, Παύλο Ραβανή, οι εγγραφές το 2019 διαμορφώθηκαν σε 1.107, ενώ το 2017 και το 2018 δεν ξεπέρασαν τις 1.068. Αντιθέτως, οι διαγραφές το 2019 ανήλθαν σε 760, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2018. Το 2017 ήταν 830.

Προθεσμία για επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Κλείνει νωρίτερα το «παράθυρο» που άνοιξε για περίπου 50.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ που ενώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων τελικώς την έχασαν. Προηγούμενος νόμος προέβλεπε τη δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση έως το τέλος Μαΐου του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν το σύνολο των δόσεων που έχουν καταστεί απαιτητές καθώς και των νέων, βεβαιωμένων οφειλών. Στο νομοσχέδιο Βρούτση, βέβαια, η προθεσμία μειώνεται σημαντικά. Πλέον οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως το τέλος Μαρτίου.

Τον Μάρτιο η πώληση του Πόρτο Καρράς

Συνεχίζεται η διαδικασία για την ολοκλήρωση της πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς από τον όμιλο Στέγγου στην Belterra Investments της οικογένειας Σαββίδη. Οι αρχικές ενδείξεις έφεραν τις οριστικές υπογραφές προς το τέλος Ιανουαρίου, ωστόσο φαίνεται πως αυτό τελικώς δεν θα συμβεί πριν από τις αρχές Μαρτίου, δεδομένου ότι συνεχίζεται η ανάλυση όλων των οικονομικών στοιχείων της πωλήτριας εταιρείας (due diligence) από την πλευρά των αγοραστών. Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα αναμένεται να προσεγγίσει τα 250 εκατ. ευρώ, καθώς θα αναληφθεί και το χρέος των 45 εκατ. ευρώ, που αφορά δάνειο που έχει χορηγηθεί από τη Fortress.

«Στοιχηματίζει» στις ελληνικές τράπεζες

«Το επενδυτικό στοίχημα του 2020» χαρακτηρίζει η Morgan Stanley τις ελληνικές τράπεζες, και ειδικά τους τίτλους Tier II που εκδίδουν, συστήνοντας στους επενδυτές να ξεπεράσουν το θέμα των NPLs και να αποτιμήσουν τους τίτλους αυτούς κοντά στα επίπεδα των αντίστοιχων ισπανικών και ιταλικών. «Κοιτάξτε προς τις τράπεζες που έχουν ισχυρή κερδοφορία, χαμηλό κίνδυνο εκτέλεσης των σχεδίων και σημαντικούς θετικούς καταλύτες», τονίζει, επισημαίνοντας πως μετά την εξυγίανση των ιταλικών τραπεζών, σειρά έχουν οι ελληνικές, καθώς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια οι δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων θα ξεπεράσουν το 10%. Στους καταλύτες του επόμενου διαστήματος ξεχωρίζει τους εξής έξι: το σχέδιο «Ηρακλής», την ορατότητα στην οργανική μείωση NPEs, την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το νέο πτωχευτικό δίκαιο, τις περαιτέρω αναβαθμίσεις της Ελλάδας και την ένταξη στο QE, καθώς και τις αυξημένες πιθανότητες ανάκλησης σε πέντε χρόνια των τίτλων Tier ΙΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή