Ν. Παναγιωτόπουλος: Χωρίς επίπτωση στην αεράμυνά μας η αποστολή συστοιχίας «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία

Ν. Παναγιωτόπουλος: Χωρίς επίπτωση στην αεράμυνά μας η αποστολή συστοιχίας «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό σχετίζεται με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της χώρας από τη συμμετοχή της σε συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ, σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της Η' αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτού του ΜέΡΑ25, Σοφίας Σακοράφα, για την αποστολή ελληνικής συστοιχίας «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία, την αποστολή στρατιωτικών στο Μαλί της Αφρικής και το αίτημα για αποστολή φρεγατών στα στενά του Ορμούζ.

Όπως βεβαίωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η αποστολή της συστοιχίας «Πάτριοτ» δεν έχει επίπτωση στην αντιαεροπορική κάλυψη της χώρας μας, άλλωστε -ανέφερε- μία συστοιχία μας που είχε βλάβη, επιδιορθώθηκε και προστέθηκε στην αντιαεροπορική ομπρέλα μας. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Σαουδική Αραβία είναι μία χώρα, με την οποία ανακαλύπτουμε κοινά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή μας.

Για την αποστολή στο Μαλί, «σε μία περιοχή, δυνητικά επικίνδυνη ως προς την ανάπτυξη ριζοσπαστικών με φονταμενταλιστικών κινημάτων», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι περιλαμβάνει δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς έως τον Μάιο του 2020, και πρόκειται για εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ. Υποστήριξε, επίσης, πως η αποστολή εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει τον περιορισμό ότι τα στελέχη μας δεν θα αναπτυχθούν σε υψηλού ρίσκου περιοχές. Υπάρχουν προτάσεις να αναπτύξουμε κι άλλες δυνάμεις αλλά δεν έχει ληφθεί θετική απόφαση επ' αυτού, όπως επισήμανε.

Όσον αφορά τα στενά του Ορμούζ, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν θα αναπτύξουμε καμία μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού εκεί. «Κατέστησα σαφές στους ομολόγους μου του ΝΑΤΟ ότι τα ελληνικά πλοία είναι τόσο απασχολημένα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα ελληνικών σκαφών», διευκρίνισε.

Από την πλευρά της, η κ. Σακοράφα υπογράμμισε ότι με αυτές τις αποστολές παρεκκλίνουμε από την πάγια πολιτική μας να στέλνουμε δυνάμεις για νηοψίες ή ιατρικές μονάδες, στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρώτη φορά στέλνουμε μάχιμες δυνάμεις εκτός πλαισίου ΟΗΕ, είπε η βουλευτής και εξέφρασε την ανησυχία της ότι εμπλεκόμαστε σε ξένες αντιθέσεις και δημιουργούμε νέους εχθρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή