Φόρουμ για το μέλλον των Βαλκανίων

Φόρουμ για το μέλλον των Βαλκανίων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι πραγματικά κρίμα οι ηγέτες των Βαλκανίων να βρισκόμαστε μόνο στα συνέδρια του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη». Η φράση αυτή επαναλήφθηκε πολλάκις στον διευθυντή του Thessaloniki Regional Forum, Κωνσταντίνο Φουτζόπουλο, στο πλαίσιο της δεύτερης διάσκεψης του συνεδρίου, που έλαβε χώρα από τις 7 έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, είναι και η φράση που συνοψίζει τη γεωπολιτική πρόκληση που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το νεοσύστατο φόρουμ. Με πυξίδα τον θεματικό άξονα «Βαλκάνια: το μέλλον μας σε κρίσιμο σταυροδρόμι» και εξοπλισμένο με εξωστρέφεια, το συνέδριο χαρτογράφησε τα προβλήματα και διερεύνησε τις ευκαιρίες και τις πιθανές συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αναδεικνύοντας παράλληλα τη Θεσσαλονίκη ως σημαντικό γεωπολιτικό προορισμό.

Δεκάδες διακεκριμένες προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής και της οικονομίας, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, του διπλωματικού και του ακαδημαϊκού χώρου απάντησαν θετικά στο φετινό κάλεσμα του Thessaloniki Regional Forum και συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Met. Ανάμεσά τους βρίσκονταν ο Μλάντεν Ιβάνιτς, πρόεδρος της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ο Ντιτμίρ Μπουσάτι, υπουργός για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Αλβανίας, και ο Ράνκο Κριβοκάπιτς, πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, πλάι σε Ελληνες συμμετέχοντες, όπως ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καραόγλου και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

«Από τα τρομερά περιθώρια συνεργασίας στις επιχειρήσεις, τη βιωσιμότητα και τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, τα οποία συζητήθηκαν αναλυτικά, μέχρι το γεγονός πως η Σερβία και το Κόσοβο κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, το φετινό φόρουμ ήταν πραγματικά ελπιδοφόρο», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Φουτζόπουλος. «Παράλληλα, το φετινό συνέδριο επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ευρύτερων Βαλκανίων, γεφυρώνοντας το κενό που συχνά αφήνουν πίσω οι Βρυξέλλες», συμπληρώνει.

Ωστόσο, ο διευθυντής του φόρουμ επέλεξε την άτυπη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης των Young Balkan Leaders, ενός καινούργιου δικτύου νέων ηγετών της περιοχής των Βαλκανίων, ως κορύφωση του συνεδρίου. Είναι ένα σημάδι πως το Thessaloniki Regional Forum κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή