Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Τα Nτοκουμέντα της «Κ» συγκινούν

Κύριε διευθυντά
Αθεράπευτα πιστή αναγνώστρια, όπως συχνά το επισημαίνω στα γράμματά μου, της «Καθημερινής», αισθάνθηκα την ανάγκη να επικοινωνήσω και πάλι μαζί σας. Ο λόγος αυτή τη φορά για να επαινέσω μια πρόσφατη πρωτοβουλία της εφημερίδας μας, που απεφάσισε να εκδίδει τα φυλλάδια με τον τίτλο «Ντοκουμέντα», ως και θέματα υγείας από το παγκοσμίου φήμης ερευνητικό ιατρικό κέντρο του Harvard.Ακρως ενδιαφέρουσα η επιλογή των προσώπων, που άφησαν το στίγμα τους στο πέρασμά τους από τη ζωή. Στίγμα πολιτισμικό, πολιτικό, του πρώτου ταξιδευτή στο Διάστημα... Συνοπτικά τα φυλλάδια, σε γλώσσα εύληπτη, προσεγμένη η επιμέλεια, ως και το εξώφυλλο και αναφερόμενα σε γεγονότα χαρακτηριστικά, που αφορούν σε –άγνωστες για τους πολλούς– εξαιρετικές ικανότητες των προσωπικοτήτων, δίνουν την ευκαιρία στον πιστό ιδιαίτερα καθημερινό αναγνώστη να απολαμβάνει την κάθε καινούργια πρόκληση! Ναι, είναι πρόκληση και επίτευγμα της «Καθημερινής», που συνεχώς πρωτοτυπεί προσφέροντας κάτι ξεχωριστό, ποιοτικό, για να κρατάει ικανοποιημένο όποιον την έχει επιλέξει, θεωρώντας την ως την πλέον έγκριτη και πολυφωνική, ανάμεσα στον σκληρό ανταγωνισμό του γραπτού και ηλεκτρονικού μας Τύπου.

Φονη Ρεπουλη, Φιλόλογος, Πολιτεία - Κηφισιά

Ο τρόπος εκλογής ΠτΔ και η λαϊκή βούληση

Κύριε διευθυντά
Στο «ευφυές» και τόσο διασκεδαστικό (όπως αρμόζει, άλλωστε, στο θέμα) άρθρο του αξιόλογου συνεργάτη της «Κ», συγγραφέως κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου («Καθημερινή» 3/1/2020) σχετικά με τον τρόπο επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τίτλο «Αρκεί να μη μιλάει πολύ» θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια και παρατηρήσεις:

1) Η πρόταση του κ. Θεοδωρόπουλου περί εκλογής του ΠτΔ διά κληρώσεως μου έφερε στο νου τη θεσμοθετημένη θέση της συριζαϊκής αντίληψης περί επιλογής των σημαιοφόρων στις σχολικές παρελάσεις «διά κληρώσεως» (σχετική η δημοσιευθείσα από 8.11.2017 επιστολή μου με τίτλο «Οι σημαιοφόροι της κλήρωσης») στη στήλη Γράμματα Αναγνωστών της εφημερίδας σας. Παρατηρεί κάποιος ότι η κλήρωση ως κριτήριο επιλογής μπορεί να λειτουργεί πάντοτε ως σανίδα σωτηρίας και σε κάθε περίπτωση, δηλαδή είτε ως λύση ανάγκης σε λογικά αδιέξοδα ή νοητική αχρησία είτε ως ιδεολογική προσέγγιση στον βωμό του σεβασμού των συνταγματικών αρχών της ισότητας κ.λπ.

2) Αναμφισβήτητα ο πιο δημοκρατικός τρόπος επιλογής του ΠτΔ είναι η άμεση εκλογή του από τον λαό, από υποψηφίους μέσα από τον λαό, με κριτήριο μοναδικό την αληθινή αξία και το ήθος του προσώπου (καλός και αγαθός των αρχαίων Ελλήνων) και όχι από υποψηφίους υποδεικνυομένους από πολιτικά κόμματα κατόπιν πολιτικής διεργασίας, επεξεργασίας ή σκοπιμοτήτων.

3) Κατά την προσωπική μου θέση, ο θεσμός του ΠτΔ, όπως λειτουργεί και ασκείται σήμερα στην Ελλάδα, είναι εντελώς «άχρηστος», με μοναδικό λόγο ύπαρξής του την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων από τον ελληνικό προϋπολογισμό για τις δαπάνες λειτουργίας του (μισθοί υπαλλήλων και συμβόλων, ταξίδια, δεξιώσεις, βαρύγδουποι λόγοι και μηνύματα δίχως συνέπεια και αποτέλεσμα).

Συνεπώς, στην περίπτωση αποδοχής της δικής μου πρότασης, ασφαλώς διά τροποποιήσεως νομίμως των σχετικών συνταγματικών διατάξεων, ο τίτλος του άρθρου του κ. Θεοδωρόπουλου «Αρκεί να μη μιλάει πολύ» θα μπορούσε να αντικατασταθεί ως εξής: «Αρκεί να μη μιλάει καθόλου».

Μπεσσυ Παπασωτηριου-Μπενου, Συνταξ. Συμβολαιογράφος

Iσότης φύλων επί γης και μεταξύ Αγίων

Κύριε διευθυντά
Η επιστολή της δρος Βιβής Βασιλοπούλου στη φιλόξενη στήλη των επιστολών της αγαπημένης μας εφημερίδας και η τιμή με ωθούν να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Η δρ Βιβή Βασιλοπούλου, πρώτη γυναίκα γενική διευθύντρια στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου λαμπρό παρήγαγε έργο, δεν θα έπρεπε να λυπάται γιατί τονίσθηκε τόσο έντονα το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, για πρώτη φορά βέβαια, γυναίκα. Αλλά αυτό είναι ιστορία και οφείλουμε να το τονίζουμε ως γεγονός ακριβώς όπως θυμόμαστε την πρώτη Ελληνίδα βουλευτή, την πρώτη γυναίκα υπουργό, την πρώτη Ελληνίδα δικηγόρο, την πρώτη γυναίκα γενική διευθύντρια στο υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ. κ.λπ.

Και φυσικά δεν συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό «αδύναμη» για την ομάδα των γυναικών στον αγώνα μεταξύ των δύο φύλων. Τα εμπόδια για την επαγγελματική και κοινωνική ανέλιξη των γυναικών μέσω του Συντάγματος, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και πολύ περισσότερο από την πραγματικότητα αίρονται. Και φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε περισσότερες γυναίκες δικαστές πλέον αλλά και σε όλες σχεδόν τις θέσεις μέχρι σημείου, για να αστειευθώ λίγο, να σκεπτόμαστε μήπως πρέπει να συνασπισθούμε οι άνδρες για να επιτύχουμε την ίση μεταχείριση.  Οσον αφορά τη θέση της γυναίκας στην Εκκλησία, φρονώ ότι αν σήμερα μιλάμε για ισότητα οφείλεται ακριβώς στο «ουκ ένι άρσεν ή θήλυ». Και για να μη μιλήσουμε για το άβατο και τη χειροτονία των γυναικών γιατί το θεωρώ εντελώς αδύνατο να συζητηθούν στον  περιορισμένο χώρο της στήλης, θα θυμίσω ότι έχουμε εξίσου αγίους και αγίες, τιμάμε το ζεύγος Πρίσκιλλας και Ακύλα και μάλιστα αμφότεροι τιμώνται ως απόστολοι. Και επίσης τις πρεσβείες της Παναγίας ζητούμε για να μας ακούσει ο Θεός - Υιός της. Κατόπιν αυτών πιστεύω ότι η σχεδόν ομόφωνη –πλην σκοπιμοτήτων βεβαίως– εκλογή της νέας ΠτΔ δικαίως επικεντρώθηκε και στο φύλο της.

Γιαννης Νικολαϊδης, Αθήνα

Ελλάδα, παράδεισος για προέδρους, Ενώσεις

Κύριε διευθυντά
Ο έμπειρος αρθρογράφος κ. Πάσχος  Μανδραβέλης «γνώρισε» («Κ» 15/2/20) πως υπήρχε «Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας», την οποία επιθυμούν να επανασυστήσουν οι εκπρόσωποι της «Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων Πανεπιστημιακών», εκφράζοντες «το παλλαϊκό αίτημα για την επανίδρυση...» («Κ» 12/2/20). Ο καλός αρθρογράφος λέει πως «δεν βρήκαμε και πολλές δραστηριότητες κατά την εντεκάχρονη λειτουργία της». Βεβαίως υπάρχει άπειρο πλήθος από «Ακαδημίες» και ιδρύματα «που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ στους Ελληνες φορολογουμένους», όπως είναι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διαφόρων ΔΕΚΟ (ΕΡΤ, ΔΕΗ, Τραπεζών κ.λπ.). Ομως, ενδιαφέρον έχει και η «Ενωση Αιτωλοακαρνάνων Πανεπιστημιακών». Τι είναι αυτό πάλι. Κανονικό Σωματείο με Καταστατικό αναγνωρισμένο από Πρωτοδικείο με νόμιμη σύνθεση και λειτουργία, ή μήπως μια άτυπη λέσχη «Πανεπιστημιακών». Λειτουργεί και αυτή «χωρίς να κοστίζει ούτε ένα ευρώ στους Ελληνες φορολογουμένους;». Ποιες είναι οι δράσεις της. Δηλαδή εκτός των διαφόρων Ενώσεων Πανεπιστημιακών σε σχολές και τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ και τα σωματεία των διαφόρων ειδικοτήτων φιλολόγων, μαθηματικών κ.λπ., υπάρχουν και Ενώσεις Αιτωλοακαρνάνων, Λακώνων, Ροδίων κ.λπ. Πανεπιστημιακών; Και ποιες είναι οι δράσεις τους;
Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος

Το συμφέρον γηγενών, τα κέντρα μεταναστών

Κύριε διευθυντά
Η φιλοσοφία του κύριου άρθρου της 12.2.2020 ήταν ότι το δημόσιο συμφέρον υπερισχύει του τοπικού συμφέροντος. Συνεπώς και απαιτείται δημιουργία νέων Κέντρων, αλλού, οπουδήποτε εν Ελλάδι.  Επείσθην πλήρως: και επειδή το ευρύτερο συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδηγεί πιθανόν στην εγκατάσταση, σε νέα Κέντρα εν Ελλάδι, πολυπληθών αλλοδαπών, αλλόγλωσσων, αλλόθρησκων, το τοπικό συμφέρον των γηγενών Ελλήνων υποχωρεί.
Υμών συμπεριλαμβανομένων, υποθέτω.

Γεωργιος Παναγιουλας

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ