Θεωρείο (20/02/20)

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αίθουσα Τσώρτσιλ

Το… πνεύμα της Μεγάλης Βρετανίας είναι «πανταχού παρόν» στην Ευρώπη, παρά το Brexit. Χθες το πρωί στο ομώνυμο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα στην αίθουσα Τσώρτσιλ, συναντήθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος με τους πρέσβεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Κύπρου με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων των ευρωπαϊκών κρατών-μελών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού προβλήματος, ενόψει της έναρξης της διαπραγμάτευσης για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Μετανάστευσης και Ασύλου. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν η συναντίληψη, την οποία έχει και η Μάλτα, ο πρέσβης της οποίας έλειπε για τυπικούς λόγους, καθώς δεν έχει επιδώσει ακόμα τα διαπιστευτήριά του. Το κλου είναι πάντως πως αρκετοί εκτιμούν ότι αυτή η «συναντίληψη» ίσως θα πρέπει να αποτυπωθεί και σε κάποια κοινή τοποθέτηση μελλοντικά. Προς το παρόν μένει συναντίληψη.

Πρόεδρος κριτικής επιτροπής

Οχι, δεν πρόκειται για κάποιο talent show. Η Ολγα Κεφαλογιάννη το επόμενο διάστημα θα έχει έναν διαφορετικό ρόλο, καθώς θα είναι πρόεδρος σε επιτροπή βραβείων για τη «βιομηχανία γάμου». Τα Wedding Awards διοργανώνονται για πρώτη φορά στη χώρα μας για να προβάλουν την Ελλάδα ως προορισμό για γάμους και να διαφημίσουν την αναβάθμιση των υπηρεσιών για όποιον θέλει να παντρευτεί στην Ελλάδα. Η πρώην υπουργός Τουρισμού έχει αναλάβει την προεδρία της επιτροπής του διαγωνισμού που θα γίνει την ερχόμενη άνοιξη.

Hi-tech Charitsis

Θυμάστε τις πρώτες τριπλές εκλογές του 2019 –ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές– με υπουργό Εσωτερικών τον Αλέξη Χαρίτση, που όλοι φοβούνταν μήπως πέσει το… σύστημα, αλλά τελικά όλα κύλησαν ομαλά; Φαίνεται πως ο πρώην υπουργός έχει πάρει το κολάι –που λένε οι φίλοι μας οι Τούρκοι– και φέρνει εις πέρας, αθόρυβα, δύσκολες δια-δικασίες. Η πρόσφατη συνέντευξη Τσίπρα στο iSyriza μπορεί να μην είχε τη δυσκολία εκείνων των εκλογών, αλλά ήταν ακόμα ένα τεστ. Σε τρία 24ωρα το σύστημα υπερφορτώθηκε με 1.600 ερωτήσεις προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έπρεπε να υπάρχει και συγχρονισμός στις πλατφόρμες του iSyriza, του YouTube και της σελίδας του Facebook του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο είχε αναλάβει ο Χαρίτσης. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό, καθώς τη συνέντευξη παρακολούθησαν περί τις 140.000 άνθρωποι, χωρίς προβλήματα. Οπως μου μετέφερε συριζαϊκή πηγή μου, «του βγήκε το λάδι» του Χαρίτση, αλλά τα κατάφερε.

Δεξιός Θεοδωρικάκος

Μένω στη Μεσσηνία, στην έδρα του Χαρίτση, αλλά και του Αντώνη Σαμαρά. Πριν από λίγα 24ωρα βρέθηκε εκεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε εκδήλωση για κοπή πίτας, που παρότι τελειώνει ο Φεβρουάριος δεν έχουν κοπεί όλες. Εκεί λοιπόν, στην Τριφυλία συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΣ ήταν ιδιαίτερα γαλαντόμος με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, κάνοντας λόγο για τον πολιτικό που κράτησε όρθια την Ελλάδα, ενώ τον αποκάλεσε «φάρο ελπίδας απέναντι στα τεράστια κύματα λαϊκισμού που σάρωναν τη χώρα». Ο Θεοδωρικάκος μάλιστα το πήγε ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως η συνεργασία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ επί Σαμαρά «ήταν το πρόπλασμα της ευρείας διακομματικής ακτινοβολίας την οποία έχει σήμερα η παράταξή μας με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Ανεξαρτήτως της αστικής ευγένειας του υπουργού, καθώς βρισκόταν στο «σπίτι» του Αντ. Σαμαρά, τα παραπάνω επιβεβαιώνουν όσους λένε πως ο Θεοδωρικάκος κατατάσσεται πλέον στους «δεξιούς» της Ν.Δ.

Οικονομικές συμβουλές Δένδια

Στη Βηρυτό βρέθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εν μέσω μεγάλης κρίσης και σε οικονομικό επίπεδο στον Λίβανο. Οπως ήταν λογικό, πλην του τουρκολιβυκού συμφώνου που ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης, οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι σημείωσαν πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που, ύστερα από πολυετή κρίση, εξέρχεται του τούνελ, σε αντίθεση με τη χώρα τους. Ο κ. Δένδιας μάλιστα τους έδωσε σε φιλικό επίπεδο και κάποιες οικονομικές συμβουλές για τη διαχείριση της κρίσης. Υπενθυμίζεται πως ο ΥΠΕΞ το 2014, εν μέσω ακόμα μεγάλης κρίσης, είχε θητεύσει και στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Γαλλία και Βόρεια Μακεδονία

Θετικό κλίμα κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι αντιμετώπισε ο Αλέξης Τσίπρας –σε ημερίδα με θέμα την ευρωπαϊκή διεύρυνση– όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας. Πολλοί γερουσιαστές έδειξαν να αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει για τα Βαλκάνια η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, δείχνοντας πως εντός της Γαλλίας κάτι… αλλάζει.

ΠΑΣΟΚ και στο Παρίσι

Μένω στο Παρίσι, όπου ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τη σοσιαλίστρια δήμαρχο των Παρισίων κατά την επίσκεψή του στη γαλλική πρωτεύουσα. Η κυρία Αν Ινταλγκό, η οποία συσπειρώνει στο πρόσωπό της σοσιαλιστικές και αριστερές δυνάμεις, επέλεξε την πλατεία «Μελίνα Μερκούρη» για να παραθέσει με την ομάδα της γεύμα στον τέως πρωθυπουργό. Οπως ήταν λογικό, ο συμβολισμός με το όνομα της πλατείας δεν πέρασε απαρατήρητος από τον Αλ. Τσίπρα, που εξήρε το έργο της Μελίνας στον πολιτισμό, συνεχίζοντας το άνοιγμα στις πασοκικές δυνάμεις και επί γαλλικού εδάφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή