Σε χαμηλότερα επίπεδα η αγορά εξαιτίας πιέσεων στις τράπεζες

Σε χαμηλότερα επίπεδα η αγορά εξαιτίας πιέσεων στις τράπεζες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και περιορίστηκαν σχεδόν στο μισό οι απώλειες που σημείωνε το Χρηματιστήριο Αθηνών στα χαμηλά ημέρας και περίπου στη μέση της συνεδρίασης, η αγορά παραμένει αδύναμη να συγκεντρώσει δυνάμεις και να ξεφύγει από τη στασιμότητα του τελευταίου διαστήματος. Φυσικά, σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει η απουσία νέων τοποθετήσεων, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών καθώς και οι συνεχιζόμενες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες οδήγησαν χθες τον κλαδικό δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες, στα επίπεδα που διαπραγματευόταν τον περασμένο Οκτώβριο. Η χαμηλή κινητικότητα και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις δεν βοηθά επίσης τη γενικότερη εικόνα, η οποία επηρεάστηκε και από τα αρνητικά πρόσημα στους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς δείκτες, οι οποίοι και υποχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,41% στις 913,08 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας και στις 910,42 μονάδες οι απώλειες έφταναν το 0,70%, και ο τζίρος ανήλθε στα 74,14 εκατ. ευρώ. Οπως σχολιάζει η Fast Finance, η μάχη πάνω από τις 900 συνεχίζεται, ωστόσο χρειάζεται κατοχύρωση των 927 μονάδων για να λάβει και πάλι η αγορά ανοδικό μομέντουμ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,85% στις 2.287,48 μονάδες, με την Jumbo να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις (-2,92%) και να ακολουθεί (εκτός τραπεζικού κλάδου) η Coca-Cola (-1,78%), ενώ ανοδικά ξεχώρισαν οι Aegean (+2%), EΥΔΑΠ (+1,72%), ΓΕΚ Τέρνα (+1,34%) και Ελλάκτωρ (+1,19%). Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή άνοδο +0,05% στις 1.266,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,32% στις 798,16 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 2,23%, την Alpha Bank να κλείνει στο -1,52%, την Πειραιώς στο -0,72% και τη Eurobank στο -0,63%.

Οπως σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance, η ατονία και η αδυναμία των τελευταίων ημερών συνεχίστηκε και χθες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με την προσπάθεια μείωσης των απωλειών να στέφεται με μερική επιτυχία, ενώ σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αποχή ξένων κεφαλαίων, αλλά και τη διατήρηση χαμηλών τζίρων, συνεχίζει να προβληματίζει τους εμπλεκομένους στην αγορά.

Οι ξένες αγορές παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά τις ανησυχίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού, αυτό όμως δεν έχει βοηθήσει την ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία εξακολουθεί να δείχνει σημάδια αδυναμίας. Ετσι, συνεχίζεται η κουραστική διαδικασία συσσώρευσης στο Χ.Α., όμως οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών και κυρίως η κακή τεχνική εικόνα σε δεικτοβαρείς μετοχές και τράπεζες συνηγορούν στη στάση αναμονής, αυξάνοντας τη νευρικότητα. Το θετικό είναι ότι δεν έχει χαλάσει ακόμη η μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή