Συγκρούσεις Τούρκων και Σύρων στο Ιντλίμπ

Συγκρούσεις Τούρκων και Σύρων στο Ιντλίμπ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ του τουρκικού και του συριακού στρατού σημειώθηκε χθες στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, αυτή τη φορά με εμπλοκή και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ενισχύοντας τους φόβους για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης. Η Τουρκία ζήτησε, εξάλλου, από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν δύο συστοιχίες Patriot στα νότια σύνορά της για να τιμωρήσει ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις από συριακά στρατεύματα. Οπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής. Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι 50 Σύροι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις χθεσινές συγκρούσεις, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από τη Δαμασκό.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι αντάρτες που μάχονται την κυβέρνηση Ασαντ, με την κάλυψη του τουρκικού πυροβολικού, ξεκίνησαν μεγάλη επίθεση εναντίον του συριακού στρατού στο χωριό Ναϊράμπ. Ρωσικά βομβαρδιστικά Su-24 έπληξαν τους συμμάχους της Τουρκίας, επιτρέποντας στον συριακό στρατό να αποκρούσει την επίθεση. Αρχικώς δεν ήταν σαφές κατά πόσον οι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τον ρωσικό βομβαρδισμό, αργότερα όμως η Αγκυρα ανέφερε ότι έπεσαν θύματα της συριακής αεροπορίας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε αφήσει να διαφανεί ότι υπάρχει μια κάποια πρόοδος στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ τουρκικής και ρωσικής αντιπροσωπείας για το Ιντλίμπ. «Οι δύο πλευρές μείωσαν έως ένα βαθμό τις διαφορές τους, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο που θα θέλαμε», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση TRT. Αναφερόμενος στην κρίση της Λιβύης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι οι δεσμεύσεις της χώρας του εξαρτώνται από την τήρηση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και κατηγόρησε την πλευρά Χαφτάρ ότι την παραβιάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή