Ακυρώνεται το έργο των μικροδορυφόρων ύψους 140 εκατ. ευρώ

Ακυρώνεται το έργο των μικροδορυφόρων ύψους 140 εκατ. ευρώ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ακύρωση του αμφιλεγόμενου έργου κατασκευής των ελληνικών μικροδορυφόρων προχώρησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Αντώνη Τζωρτζακάκη. Οπως ανέφερε χθες το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το έργο προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ ήταν σε πρωτόλειο επίπεδο, δεν είχε κοστολογηθεί επαρκώς και, εντέλει, δεν ταιριάζει στη στρατηγική της χώρας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή της στον τομέα των δορυφορικών εφαρμογών.

Το έργο των μικροδορυφόρων είναι γνωστό ως Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Κατασκευής των Μικροδορυφόρων (Greek Earth observation Micro Satellites ή GEMS), για το οποίο είχε υπογραφεί συμφωνία τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). Το έργο είχε ξεκινήσει το 2018 με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ και προέβλεπε την κατασκευή 11 μικροδορυφόρων.

Το έργο, ωστόσο, βρέθηκε στη δίνη των επικρίσεων, κατά την παραίτηση του πρώην προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Σταμάτη Κριμιζή. Ο τελευταίος στην επιστολή παραίτησής του (Απρίλιος 2018) είχε αφήσει υπόνοιες για τη διαφάνεια και τους όρους ανάπτυξης του συγκεκριμένου έργου. Εκτοτε και παρά τις επικρίσεις, ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου διευρύνθηκε υπέρμετρα, και από 24 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί αρχικά, ανήλθε σε 140 εκατ. ευρώ για την πενταετία (2020-2024).

Πάντως, ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων κ. Τζωρτζακάκης, αναφερόμενος στη συμμετοχή της χώρας στις διαστημικές υπηρεσίες και εφαρμογές, τη χαρακτήρισε πενιχρή. Πρόσθεσε ότι σήμερα η αγορά της Ευρώπης ξεπερνά τα 66 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με την εγχώρια συμμετοχή να περιορίζεται στα 170 έως 180 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχεί δηλαδή στο 0,2% της ευρωπαϊκής αγοράς διαστημικών εφαρμογών.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αύξησε πρόσφατα τη συμμετοχή της στα αναπτυξιακά προγράμματα της ESA κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία (2020-2022). Από 38 εκατ. ευρώ που είχε σχεδιαστεί η συμμετοχή της χώρας στον ΕSA ή περίπου 13 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, θα ανέλθει στα 63 εκατ. εκατ. ευρώ την επόμενη 3ετία ή 21 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Σύμφωνα με τον γ.γ. Τηλεπικοινωνιών, η στόχευση της κυβέρνησης μέσω των προγραμμάτων του ESA είναι, αφενός, η ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας διαστημικών εφαρμογών, αφετέρου, η δημιουργία υπηρεσιών που υπηρετούν ευρύτερες επιδιώξεις, π.χ. περιορισμός του μεταναστευτικού προβλήματος.

Σε αντίθεση όμως με το GEMS, η κυβέρνηση θα προωθήσει την πρωτοβουλία «wifi4GR», που επίσης έχει ξεκινήσει από το 2018. Το πρόγραμμα που στόχο έχει να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία περίπου 3.000 σημείων ασύρματης πρόσβασης (wifi hotspots) σε όλη την επικράτεια, έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθεί σύντομα. Η πρωτοβουλία «wifi4GR» θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην πρωτοβουλία «wifi4EU», η οποία ήδη υλοποιείται με χρηματοδότηση του σχεδίου Γιούνκερ και αφορά τους 300 δήμους της χώρας.

Αναφερόμενος στη διάθεση του φάσματος συχνοτήτων για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, ο κ. Τζωρτζακάκης είπε ότι η ζώνη των 700 MHz δεν θα είναι ελεύθερη προς διάθεση πριν από το καλοκαίρι του 2021. Ως συνέπεια, παρόλο που η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, δεν αποκλείεται να διαχωριστεί η διάθεση των συχνοτήτων της συγκεκριμένης ζώνης από τις υπόλοιπες που αφορούν την κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή