Προς απλοποίηση η αδειοδοτική διαδικασία για σταθμούς ΑΠΕ

Προς απλοποίηση η αδειοδοτική διαδικασία για σταθμούς ΑΠΕ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τροποποίηση του κανονισμού αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και συμπαραγωγής, ώστε να παραλειφθεί ο επικείμενος κύκλος Μαρτίου 2020 για υποβολή νέων αιτήσεων, έχει δρομολογήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο λόγος που προχωράει σε αυτή την κίνηση είναι ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο προγραμματίζεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών και να ψηφιστεί τον Μάρτιο. Ενας από τους βασικούς στόχους του είναι η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, μεταξύ άλλων με την αντικατάσταση της άδειας παραγωγής από τη βεβαίωση παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και συμπαραγωγή. Η βεβαίωση αυτή θα προκύπτει από μια πολύ πιο ευέλικτη διαδικασία σε σχέση με την ισχύουσα, κατά την οποία θα ελαχιστοποιούνται τα κριτήρια αξιολόγησης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησης. Με αυτά τα δεδομένα, το ΥΠΕΝ αποφάσισε την παράλειψη του κύκλου Μαρτίου 2020 για την υποβολή νέων αιτήσεων, που θα υποβάλλονταν με το ισχύον (παλαιό) θεσμικό πλαίσιο, το οποίο τελεί υπό αναθεώρηση.

Προβληματισμός, πάντως, επικρατεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και στην αγορά για τη διαχείριση ενός τεράστιου όγκου χιλιάδων αιτήσεων, που είναι παρκαρισμένος στη ΡΑΕ, οι οποίες πλησιάζουν σε δυναμικότητα τα 30 GW, όταν οι στόχοι που έχουν τεθεί από το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) είναι τρεις φορές μικρότερος – στα 9 GW. Ο πληθωρισμός των αδειών ανησυχεί την αγορά, η οποία διαβλέπει τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης ανάπτυξης αντίστοιχης με εκείνη της προηγούμενης δεκαετίας στα φωτοβολταϊκά, η οποία μπορεί να θέσει υπό απειλή τους στόχους του ΕΣΕΚ. Δέσμευση και βούληση, να εκμεταλλευθούν το νέο απλοποιημένο περιβάλλον, με κίνδυνο αυτό να συμβεί εις βάρος έργων που πραγματικά υλοποιούνται. Η αγορά των ΑΠΕ ζητεί να υπάρξουν στο νέο θεσμικό πλαίσιο ασφαλιστικές δικλίδες που θα δεν θα επιτρέπουν σε φορείς οι οποίοι δεν διαθέτουν τη βούληση, να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να εκμεταλλευθούν το νέο απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο, εις βάρος έργων που μπορούν να υλοποιηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή