Διορθώνεται η «διπλή» φορολόγηση των αναδρομικών

Διορθώνεται η «διπλή» φορολόγηση των αναδρομικών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετική ρύθμιση για τα αναδρομικά της περιόδου 2010-2013 καταθέτει, ενδεχομένως και σήμερα, Παρασκευή, στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία θα διαγράφονται οι φόροι για τους συνταξιούχους που ήδη είχαν πληρώσει και τους καταλογίστηκαν από λάθος, θα επιμερίζει κατά έτος τα ποσά για όσους δεν πλήρωσαν και θα σβήνει πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 70.000 συνταξιούχους που είχαν λάβει αναδρομικά.

Μετά τη συνάντηση του ενιαίου δικτύου συνταξιούχων με τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο αποφασίσθηκε η διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων, η δυνατότητα κατάθεσης τροποποιητικών δηλώσεων ανά έτος και η επανεκκαθάριση με βάση το αφορολόγητο που ίσχυε την περίοδο στην οποία αντιστοιχούσαν τα αναδρομικά. Τα σχετικά ποσά θα καταβληθούν από τους υπόχρεους έως την 31η Μαΐου 2020. Ειδικότερα, η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα ορίζει:

1. Διαγραφή οφειλών. Οσον αφορά το μείζον θέμα της διπλής φορολόγησης όσων είχαν δηλώσει με χειρόγραφες δηλώσεις στις εφορίες τα αναδρομικά που είχαν λάβει και είχαν καταβάλει τον σχετικό φόρο, το υπουργείο φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται το λάθος του και προχωρεί σε διορθώσεις. Σημειώνεται ότι οι εφορίες από λάθος καταλόγισαν εκ νέου τα ποσά του φόρου σε χιλιάδες συνταξιούχους, με αποτέλεσμα να καλούνται σήμερα να πληρώσουν φόρους που έχουν ήδη πληρώσει. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 2.000 συνταξιούχοι κατέθεσαν προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Προφανώς η ΔΕΔ δεν θα ασχοληθεί με τις υποθέσεις τους, καθώς θα λυθεί με τη διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή

2. Επιμερισμός αναδρομικών. Τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι θα επιμεριστούν στα έτη που γεννήθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να τα αποδώσει. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι στους οποίους απονεμήθηκε με καθυστέρηση η σύνταξη και έλαβαν το 2013 αναδρομικά ποσά θα μπορούν με τροποποιητική δήλωση να τα επιμερίσουν στα έτη στα οποία αντιστοιχούν, περιορίζοντας τη φορολογική επιβάρυνση. Σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσά του φόρου ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ και φθάνουν ακόμα και τις 50.000 ευρώ. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα γίνει επανεκκαθάριση των αναδρομικών. Βέβαια, το να αποπληρώσεις φόρο ύψους 50.000 ευρώ εφάπαξ δεν είναι καθόλου εύκολο. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα μπορέσουν στα τέλη Μαρτίου να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία παρέχει τη δυνατότητα να αποπληρωθούν τα χρέη σε έως και 24 δόσεις. Η νέα ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται στο 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12. Σε οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%). Επί της ουσίας η ρύθμιση θα κοστίζει ακριβότερα για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση.

3. Πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η ρύθμιση θα προβλέπει τη διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων που καταλογίστηκαν για τη μη δήλωση των αναδρομικών ποσών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή