Ανθρωπος του Ντόναλντ Τραμπ στις μυστικές υπηρεσίες

Ανθρωπος του Ντόναλντ Τραμπ στις μυστικές υπηρεσίες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν διπλωμάτη της απολύτου εμπιστοσύνης του επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για το νευραλγικό αξίωμα του γενικού διευθυντή αντικατασκοπείας. Πρόκειται για τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γερμανία από το 2018. Από τη νέα του θέση ο Γκρενέλ θα επιβλέπει τις 17 μυστικές υπηρεσίες, με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε ποτέ τις καλύτερες δυνατές σχέσεις.

Στη μέχρι τώρα διαδρομή του ο Γκρενέλ δεν αποκόμισε εμπειρίες από τη δουλειά των μυστικών υπηρεσιών, ούτε από τη διαχείριση μεγάλων κρατικών οργανισμών οποιουδήποτε είδους. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις υποψίες κορυφαίων πρώην αξιωματούχων της αμερικανικής αντικατασκοπείας ότι προτεραιότητα του Τραμπ και του Γκρενέλ δεν θα είναι η αντικειμενική παρακολούθηση των διεθνών υποθέσεων, αλλά το ιδιοτελές πολιτικό συμφέρον του προέδρου. «Από την αρχή ο Γκρενέλ ήταν ένας ελεύθερος σκοπευτής της ακροδεξιάς πτέρυγας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε στους New York Times ο Ντάγκλας Γουάιζ, ο οποίος διετέλεσε κορυφαίο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών.

Από τους σταθερότερους οπαδούς του Τραμπ, ο Γκρενέλ διαδέχεται τον απερχόμενο Τζόζεφ Μαγκουάιρ ως υπηρεσιακός –και όχι μόνιμος– διευθυντής της αντικατασκοπείας. Κάτι τέτοιο επιτρέπει στον Τραμπ να παρακάμψει τη Γερουσία, η οποία θα έπρεπε σε διαφορετική περίπτωση να εγκρίνει τον διορισμό.

Οι σχέσεις του προέδρου με τις μυστικές υπηρεσίες επιδεινώθηκαν την περίοδο των ερευνών για τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στην εκλογή του και, ακόμη περισσότερο, μετά το επίμαχο τηλεφώνημά του στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που οδήγησε στην παραπομπή του. Ηταν η κατάθεση ανώνυμου πληροφοριοδότη της CIA, που έδρασε ως πυροκροτητής για την παραπομπή.

Ως πρέσβης, ο Γκρενέλ προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στο Βερολίνο, καθώς καυτηρίασε κατ’ επανάληψιν την Αγκελα Μέρκελ όχι μόνο για θέματα εξωτερικής πολιτικής (Ιράν, Κίνα κ.ά.), αλλά και για την πολιτική ανοικτών συνόρων στο μεταναστευτικό. Αρκετοί είδαν τις τοποθετήσεις του ως ανάμειξη στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Γερμανίας, προς όφελος της Ακροδεξιάς. Πρόσφατα, ο Γκρενέλ υπερασπίστηκε μαχητικά τον Τραμπ όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ παραπονέθηκε ότι τα tweets του προέδρου για ανοικτές δικαστικές υποθέσεις παρεμποδίζουν το έργο του. Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ θα είναι ο πρώτος ανοικτά γκέι αξιωματούχος ο οποίος θα μετέχει στη διοίκηση Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή