Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/02/20)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνοείται η αξιολόγηση της κρατικής εγγύησης

Ξέρει κανείς πού βρίσκεται εκείνη η υπόθεση με την αξιολόγηση της κρατικής εγγύησης που θα δοθεί στους senior τίτλους από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων; Προ μηνών είχε γίνει γνωστό πως ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) είχε διατυπώσει επιφυλάξεις ως προς το εάν θα θεωρούνται μηδενικού ρίσκου οι senior τίτλοι (που θα διακρατήσουν οι τράπεζες), παρά το γεγονός ότι θα είναι εγγυημένοι από το ελληνικό Δημόσιο. Επί της ουσίας, ο SSM αμφισβητούσε την ποιότητα των κρατικών εγγυήσεων επειδή η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας είναι ακόμη χαμηλή. Οταν έγινε γνωστό το θέμα, οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν τις πληροφορίες, που τις απέδιδαν σε εχθρούς του… Ηρακλή (του σχεδίου τιτλοποίησης). Οι μήνες πέρασαν και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον SSM, χωρίς αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες προχωρούν τις τιτλοποιήσεις χωρίς να γνωρίζουν ακόμη ποιο θα είναι το τελικό κόστος στα κεφάλαιά τους. Οι δε διαψεύδοντες (κάποτε) ποιούνται την νήσσαν…

Ικανοποίηση Φρ. Κουτεντάκη για το υπερπλεόνασμα

Μια κάποια ικανοποίηση –ή δικαίωση, ίσως– μπορούσε να διακρίνει κανείς στην έκφραση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκου Κουτεντάκη, όταν επισήμαινε, κατά την παρουσίαση της έκθεσης δ΄ τριμήνου 2019, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του περασμένου χρόνου εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα επίπεδα του 2018, δηλαδή θα υπάρχει υπερπλεόνασμα. «Το θεωρούμε θετικό, δείγμα αξιοπιστίας», σχολίασε ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε διακριθεί στη συστηματική παραγωγή υπερπλεονασμάτων – και επικριθεί γι’ αυτό.

Αλλαξε εταιρική ταυτότητα η Unibios Συμμετοχών

Στην αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας και του λογοτύπου του προχώρησε ο όμιλος Unibios Συμμετοχών, ο οποίος μέσω της θυγατρικής του, Watera International, επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, σχεδιάζοντας, κατασκευάζοντας και εγκαθιστώντας συστήματα επεξεργασίας και ανακύκλωσης νερού. Μέσω της νέας εταιρικής ταυτότητας με κυρίαρχες αποχρώσεις το πράσινο και το μπλε, η εταιρεία επιδιώκει να καταστήσει σαφή την κύρια αποστολή της, που συνοψίζεται στο τρίπτυχο «επενδύσεις – περιβάλλον – ανάπτυξη».

Η απομάκρυνση και τα σενάρια

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι, μετά πέντε χρόνια δίπλα στον Γιάννη Μασούτη, απομακρύνθηκε από τη γνωστή αλυσίδα ο διευθυντής μάρκετινγκ Στ. Δαυίδ. Η απόφαση, όπως πληροφορείται η στήλη, αιφνιδίασε και τον ίδιο, καθώς μέχρι και προχθές φερόταν να είχε πολύ καλή συνεργασία με τον επικεφαλής της εταιρείας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την απομάκρυνση Δαυίδ με το σενάριο –το οποίο έχει αναθερμανθεί– περί εξαγοράς της «Μασούτης» από την «ΑΒ Βασιλόπουλος». Κύκλοι κοντά στη διοίκηση της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας διαψεύδουν κατηγορηματικά και το σενάριο περί εξαγοράς και τη σύνδεσή του με την απομάκρυνση του Στ. Δαυίδ.

Αγορές ιδίων μετοχών από ΟΤΕ για τρίτο έτος 

Κοντά στο 47% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ θα ανέλθει η συμμετοχή της Deutsche Telekom, από 46% που είναι σήμερα. Η ακύρωση των περίπου 9,7 εκατ. ιδίων μετοχών του ΟΤΕ που αποφασίσθηκε χθες από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας μειώνει τον συνολικό αριθμό των μετοχών από περίπου 479,9 εκατ. σε 470,2 εκατ. μετοχές. Αναλογικά αυξάνεται η συμμετοχή και των υπόλοιπων μετόχων του ΟΤΕ, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού Δημοσίου, η συμμετοχή του οποίου θα διευρυνθεί στο 1,04%, από 1,02% σήμερα και 1% πριν από δύο χρόνια. Οι μέτοχοι του ΟΤΕ, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν χθες, εξουσιοδότησαν τη διοίκηση του οργανισμού να συνεχίσει τις αγορές μετοχών από το ταμπλό. Είναι δε ο τρίτος χρόνος που ο ΟΤΕ συνεχίζει την αγορά των μετοχών του, στηρίζοντας έτσι εμμέσως την τιμή της μετοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή