Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Αντετοκούνμπο,  ένας ηγέτης

Kύριε διευθυντά
Ολοι σχεδόν οι Ελληνες θαυμάζουν και είναι υπερήφανοι, που ένας δικός μας, γέννημα θρέμμα της χώρας μας, ο Γιάννης, διαφημίζει την πατρίδα μας όσο κανείς άλλος αυτή την εποχή. Φαντάζομαι πως κάποιοι λίγοι, οι «τα φαιά φορούντες», που λόγω του χρώματος του δέρματος  τον παρομοίαζαν με τον πρόγονό μας στην εξελικτική βαθμίδα, σίγουρα στενοχωρούνται από την πρόοδο και τις επιτυχίες του. Και κάποιοι πολιτικοί παράγοντες, που τόσα χρόνια αρνούνταν να του δώσουν την ελληνική ιθαγένεια, μέχρι που προσκλήθηκε στο ΝΒΑ, μάλλον καταλαβαίνουν τώρα το μέγεθος της εθελοτυφλίας τους.

Πρόσφατα, ο Μπαράκ Ομπάμα τον προσκάλεσε σε πάνελ μαζί με άλλους δύο ονομαστούς μπασκετμπολίστες. Τον παρακάλεσαν να γίνει πιο ομιλητικός για τα όσα ο ίδιος προσφέρει στην κοινωνία. Διότι προσφέρει χωρίς να το κοινοποιεί. Ο Γιάννης απάντησε λέγοντας πως «οι άνθρωποι στο Μιλγουόκι μου λένε πως είμαι ό,τι σπουδαιότερο συνέβη στην πόλη τα τελευταία χρόνια».

Είναι φανερό πως ο Γιάννης εκτός από την απίστευτη πρόοδό του  στα τερέν, θα αφήσει εποχή και σε κοινωνικές δράσεις που έχει αναλάβει στην Ελλάδα και σύντομα στην Αφρική.

Μακάρι να είναι πάντα γερός και να συνεχίσει στον ζηλευτό δρόμο του αθλητισμού και της ανθρωπιάς που έχει χαράξει.

Δημητρης Γεωργαντας, Χειρουργός, Μαρούσι

Διά το γνήσιον... της γραφειοκρατίας

Κύριε διευθυντά
Πάσχω από αναιμία και χρειάζομαι κάθε μήνα κάποια ενεσάκια τα οποία προμηθεύομαι από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Πειραιά.

Εκεί χρειάζονται: 1. Η γνωμάτευση του γιατρού. 2. Η συνταγή του γιατρού 3. Πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως.

Τώρα προστέθηκε στα παραπάνω και μία εξουσιοδότηση στη γυναίκα μου που μου κάνει τη χάρη να πηγαίνει εκείνη στο φαρμακείο. Μάλιστα, πρέπει να είναι και θεωρημένη από αρμόδια δημόσια αρχή για το γνήσιο της υπογραφής.Ολα αυτά κάθε φορά από την αρχή, όπως παραπάνω. Λίγο ακόμη και θα αρχίσω να αισθάνομαι πολίτης σκανδιναβικής χώρας όπου όλα απλοποιούνται στο όνομα της μη ταλαιπωρίας του πολίτη. Σας ευχαριστώ και θα χαρώ να λάβουν γνώση οι αρμόδιοι υπουργοί.

Δημητριος Παπανουσης

Από τον κορωνοϊό έως τον ολοκληρωτισμό

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή τον εν λόγω ιό, θα συζητήσουμε δύο παραμέτρους που μας διαφεύγουν συστηματικά. Η πρώτη αφορά τη φιλοσοφία της ιατρικής και συγκεκριμένα το κεντρικό ζήτημα της αιτιότητας (causation).  Η δεύτερη το πώς σκέφτονται και ενεργούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως η μονοκομματική δημοκρατία της Κίνας.

Παράμετρος πρώτη: Η αποκάλυψη των αιτιών στην ιατρική είναι ίσως το πιο δύσκολο ζήτημα και εδώ θα αναφέρω μόνο τα εξής: Στις περισσότερες κλινικές έρευνες βρίσκουμε στατιστικές συσχετίσεις και σπάνια αποκαλύπτουμε γνήσιες αιτίες. Η συσχέτιση δεν είναι αιτία. Το κάπνισμα και ο καρκίνος των πνευμόνων είναι ένα τυπικό παράδειγμα συσχέτισης. Αντίθετα, η προσβολή από τον ιό της πολιομυελίτιδας και η παράλυση επιβεβαιώνει μια γνήσια αιτία.

Με τον κορωνοϊό κάνουμε λάθος όταν αποδίδουμε τον θάνατο στην ταυτοποίηση του ιού στο αίμα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, συνυπάρχουσες νόσοι, ανοσοκαταστολή, κατάσταση θρέψης, περιβάλλον, γενετικό υπόβαθρο, μια σειρά δηλαδή από άλλους συγχυτικούς παράγοντες (confounding factors) που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την έκβαση. Αν προσθέσουμε την κουλτούρα προπαγάνδας του ολοκληρωτισμού, τη μεροληψία των ερευνητών (bias), τα λάθη στην καταγραφή των δεδομένων, τον πανικό για το επείγον της κατάστασης, μπορούμε να φανταστούμε πόσο αναξιόπιστα μπορεί να είναι τα συμπεράσματα του τύπου, «τα θύματα του κορωνοϊού ανήλθαν στα 1100». Ακόμη και οι καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες πάσχουν από αυτά τα προβλήματα, φανταστείτε τι συμβαίνει στην περίπτωσή μας. Μετά όλα αυτά, το μόνο που έχουμε στη διάθεσή μας για να κατανοήσουμε την κατάσταση είναι οι πληροφορίες που μας δίνουν τα δελτία ειδήσεων του ολοκληρωτικού καθεστώτος. Εμείς, από την άλλη, τα αναπαράγουμε χωρίς κριτική και αν κάτι διακρίνει τον δυτικό τρόπο ζωής από τους άλλους είναι το δικαίωμα στην κριτική.

Οταν λοιπόν –και αυτή– η επιδημία καταλαγιάσει θα βρεθούν πολύ πιθανά επιστήμονες που θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους ενώ εμείς θα έχουμε περάσει στο επόμενο θέμα.     

Παράμετρος δεύτερη: Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα πάντοτε θεωρούσαν ότι είναι οι εκλεκτοί που θα εκπληρώνουν μιαν άνευ προηγουμένου ιστορική αποστολή, π.χ. την αδελφοποίηση όλων των λαών ή την ανωτερότητα της φυλής τους. Βλέπουν τους εαυτούς τους ως πρωταγωνιστές μιας συγκλονιστικής παράστασης με θεατές όλη την ανθρωπότητα. Ετσι στην Κίνα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας, έχτισαν σε 7 μέρες ένα τεράστιο νοσοκομείο (θυμίζει τις επτά ημέρες της Δημιουργίας), έβαλαν στην απομόνωση πόλεις εκατομμυρίων χωρίς να ανοίξει μύτη, έκλεισαν αεροδρόμια, δρόμους, χώρισαν οικογένειες, σταμάτησαν το εμπόριο. Η ικανότητα του ολοκληρωτισμού να διεγείρει την υστερία της συμμόρφωσης βασίζεται στη δύναμη να ξυπνούν το αίσθημα της περηφάνιας και της δήθεν ανυπέρβλητης ικανότητας να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τιτάνια έργα.

Με αφορμή τον κορωνοϊό, πρόβαραν μερικές από τις αρετές του ολοκληρωτισμού, όπως η τυφλή συλλογικότητα, η αυταπάρνηση, η άνευ όρων υπακοή, η χαλύβδινη πίστη, ο εύτακτος πανικός ή η ανάδειξη ηρώων και μαρτύρων, όπως του αείμνηστου  «συναδέλφου» ιατρού που έβγαλε σέλφι με το όνομά του στα κινεζικά (sic), όπου πρώτος από όλους μάς είχε προειδοποιήσει για την ύπαρξη του ιού σώζοντας την ανθρωπότητα από αφανισμό.

Μου φαίνεται ότι υπήρξαμε αυτόπτες μάρτυρες μιας αληθινής ταινίας δράσης, με φοβερούς αρχηγούς που φορούν μάσκες προστασίας, με ήρωες στρατιώτες που απαγορεύουν την κυκλοφορία κλωτσώντας και συλλαμβάνοντας, με χιλιάδες ανώνυμους νεκρούς που θυσιάστηκαν σαν την Ιφιγένεια για το καλό όλων, κάτι δηλαδή σαν ασιατικό γουέστερν – με ολίγη από αρχαία τραγωδία. Μπορεί μεν να έλειψε το glamour του προσφάτως εκλιπόντος Κερκ Ντάγκλας ή το κύρος του από πολλά έτη εκλιπόντος Ευριπίδη, δεν θα λείψει όμως το happy end και η Κάθαρσις, δηλαδή η λήξη του συναγερμού. Αυτή τη φορά, ο εχθρός που μισεί η Κίνα δεν είναι ο κακός καπιταλισμός, αλλά ένας ύπουλος φονικός ιός στο αίμα. Φυσικά, αν χρειαστεί, θα τον φορτώσουν και αυτόν στην Αμερική, τόσο οι δυτικοί όσο και ανατολίτες συνωμότες και ψευτοδιανοούμενοι.

Αχιλλεας Ε. Κουμπος, Ιατρός, Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο»

Ο έλεγχος στις ΜΚΟ να γίνει επί της ουσίας

Κύριε διευθυντά
Η κυβέρνηση δήλωσε πως θα ελέγξει τις ΜΚΟ καταγράφοντας τα ονόματά τους, για να επιτύχει το «απόλυτο μηδέν».

Σαν νησιώτης βλέπω να ηγούνται κυρίες χωρίς κανένα προσόν που να δικαιολογεί τη δραστηριότητά τους. Αν ρωτήσεις τι ακριβώς κάνουν, δηλώνουν ψευδώς οι περισσότερες «εθελόντριες» «μαγείρισσες» και «καθαρίστριες». Για να μην ελέγχονται τα προσόντα τους.

Και όμως οι κυρίες αυτές διαχειρίζονται ανεξέλεγκτα αρκετά χρήματα, χωρίς να αποδίδουν λογαριασμό σε καμιά δημόσια ελεγκτική αρχή. Πολλές φορές εκβιαστικά απαιτούν από τους εξαθλιωμένους μετανάστες να υπογράφουν σε ακαταλαβίστικα έντυπα πως έλαβαν «φανταστικές» παροχές και υλικά.

Δηλαδή αποθέωση διακίνησης «μαύρου» χρήματος. Οι αρμόδιες ελεγκτικές κρατικές υπηρεσίες δηλώνουν πλήρη άγνοια.

Αδαμαντιος Γεωργιαδης

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ