Ερντογάν σε Πούτιν: Απαραίτητος ο έλεγχος των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ

Ερντογάν σε Πούτιν: Απαραίτητος ο έλεγχος των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιντλίμπ, τον τελευταίο θύλακα των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρία.

Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, αμφότεροι οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στις προηγούμενες διεθνείς συμφωνίες για ειρήνη στην περιοχή, με τον Ερντογάν να τονίζει ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας του Σότσι το 2018, θα οδηγήσει στον τερματισμό των εχθροπραξιών στο ανταρτοκρατούμενο Ιντλίμπ.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Ρώσο ομόλογο του, ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ, υπογραμμίζοντας επίσης και την αναγκαιότητα να ελεγχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Ομοίως, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε στον Ερντογάν την ανησυχία του για τη δράση των διαφόρων εξτρεμιστικών οργανώσεων στην περιοχή, ορισμένες από τις οποίες συνεργάζονται με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Εντούτοις, η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν αναφέρει αν επιτεύχθηκε οποιαδήποτε νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τις εξελίξεις στη Συρία.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να καταστήσουν πιο ενεργές τις διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείων για την κατάσταση στο Ιντλίμπ και ιδιαίτερα μεταξύ των υπουργείων Άμυνας.

Ερντογάν σε Πούτιν: Απαραίτητος ο έλεγχος των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ-1

Σύροι αντάρτες, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, πλήττουν στόχους της συριακής κυβέρνησης στο χωριό Νεϊράμπ, στην περιοχή του Ιντλίμπ. (AP Photo/Ghaith Alsayed) 

Ακόμη, όσον αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη, οι δύο ηγέτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, υπογράμμισαν τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής των αποφάσεων της διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Είχαν προηγηθεί οι συνομιλίες Ερντογάν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, από τους οποίους ζήτησε να αναλάβουν «συγκεκριμένες ενέργειες» για να εμποδίσουν «μια ανθρωπιστική καταστροφή» στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

«Ο πρόεδρός μας υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η επιθετικότητα του καθεστώτος και των υποστηρικτών του στο Ιντλίμπ, επέμεινε στην ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Ερντογάν επεσήμανε ότι οι επιθέσεις στο Ιντλίμπ — όπου ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει επίθεση με την υποστήριξη της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και να έρθουν στα πρόθυρα της αντιπαράθεσης Τουρκία, Ρωσία και Συρία—πρέπει να σταματήσουν.

Μόσχα: Ανοιχτή μια Σύνοδος με Τουρκία, Γαλλία και Γερμανία

Η Ρωσία συζητά το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας συνόδου κορυφής για τη Συρία με τους ηγέτες της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η πιθανότητα διεξαγωγής μιας συνόδου κορυφής συζητείται. Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αποφάσεις για αυτό ακόμη. (Αλλά) αν και οι τέσσερις ηγέτες κρίνουν ότι είναι απαραίτητο, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης», δήλωσε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη ότι η Μόσχα ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση στο Ιντλίμπ και συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την Άγκυρα για το θέμα αυτό.

«Η κατάσταση στο Ιντλίμπ είναι πραγματικά ανησυχητική. Η Ρωσία και η Τουρκία συνεχίζουν να συζητούν την κατάσταση. Θα θέλαμε να αποφύγουμε να μιλήσουμε για τα χειρότερα σενάρια», είπε, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μιας ένοπλης αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία στο Ιντλίμπ.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως «τα συριακά στρατεύματα πολεμούν εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιντλίμπ» και «αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποιούν επιθετικές ενέργειες εναντίον του συριακού στρατού και πρέπει να εξαλειφθούν».

Ερντογάν σε Πούτιν: Απαραίτητος ο έλεγχος των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ-2

Πολίτες έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τα συντρίμμια ενός κυβερνητικού ελικόπτερου, το οποίο καταρρίφθηκε από αντικαθεστωτικούς αντάρτες στην επαρχία του Ιντλίμπ. A.P.

Φόβοι ΟΗΕ για «λουτρό αίματος»

Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν σήμερα την έκκλησή τους για διακοπή των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία, εκφράζοντας τον φόβο ότι η βία «μπορεί να καταλήξει σε λουτρό αίματος».

Περίπου το 60% των 900.000 ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αλλά έχουν εγκλωβιστεί σε έναν όλο και περισσότερο συρρικνούμενο χώρο, είναι παιδιά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), Γενς Λάρκε, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Η «αδιάκοπη βία» πρέπει να σταματήσει προτού μετατραπεί σε αυτό «που φοβόμαστε ότι μπορεί να καταλήξει, σε ένα λουτρό αίματος», είπε.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας διεμήνυσαν στον Τούρκο πρόεδρο, ότι η ανθρωπιστική κρίση στην επαρχία Ιντλίμπ απαιτεί μια πολιτική λύση και ζήτησαν να συναντηθούν σύντομα οι τρεις τους με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ «εξέφρασαν την κοινή ανησυχία τους για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι άμαχοι και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι πληροφορίες περί χιλιάδων Σύρων που φεύγουν προς τα σύνορα με την Τουρκία είναι λανθασμένες και προέτρεψε την Άγκυρα να επιτρέψει στους κατοίκους της Ιντλίμπ να περάσουν σε άλλες περιοχές της Συρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή