Συναντήσεις Κυρ. Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες για τον προϋπολογισμό

Συναντήσεις Κυρ. Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες για τον προϋπολογισμό

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συναντήσεις Κυρ. Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες για τον προϋπολογισμό-1

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενόψει της επανέναρξης της έκτακτης συνόδου κορυφής για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Συναντήσεις Κυρ. Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες για τον προϋπολογισμό-2

Προηγήθηκε συνάντηση Μακρόν, Μέρκελ, Σάντσεθ, Μητσοτάκη, Κόντε και Κόστα στα γραφεία της Ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.

Συναντήσεις Κυρ. Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες για τον προϋπολογισμό-3

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, βρίσκονται εν αναμονή της συμβιβαστικής πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Σαρλ Μισέλ αναμένεται να καταθέσει τη συμβιβαστική του πρόταση στην ολομέλεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν περίπου στις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδας). 

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε για τις διαπραγματεύσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Συζητήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας».

Η διαφύλαξη των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η αύξηση των κονδυλίων συνοχής σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο είναι οι βασικοί στόχοι της Αθήνας στη διαπραγμάτευση για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» – μια αναφορά στη σκληρή στάση των «φειδωλών τεσσάρων» (Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία), που επιμένουν ότι το ύψος του νέου προϋπολογισμού δεν πρέπει να ξεπεράσει το 1% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σχετικά με τις προτεραιότητες της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θέλουμε να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εισοδήματα των αγροτών μας, αλλά και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση προς έναν τρόπο παραγωγής πιο φιλικό προς το περιβάλλον». Επιπλέον, όπως είπε, «διεκδικούμε περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους –ένα μεγαλύτερο ΕΣΠΑ– για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ισχυρή ανάπτυξη που ήδη διαπιστώνεται στην ελληνική οικονομία», αλλά και για «να κάνουμε πράξη τη δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών».

Οι 27 καλούνται να καταλήξουν σε συμβιβασμό επί του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού 2021-2027, που ξεπερνά τα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ, και για την κατανομή των πόρων μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ: Κοινή Αγροτική Πολιτική, βοήθεια προς τις πλέον μειονεκτικές περιοχές, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ψηφιακή πολιτική… Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι το 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Brexit περιπλέκει την διαπραγμάτευση, που πραγματοποιείται κάθε επτά χρόνια. Εξαιτίας του διαζυγίου, από τον προϋπολογισμό 2021-2027 θα απουσιάζει η βρετανική συμβολή (60-70 δισεκατομμύρια ευρώ σε 7 χρόνια), που ήταν ο δεύτερος χρηματοδότης μετά την Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή