Σημαντικό βήμα για την ειρήνη στο Αφγανιστάν – Συμφωνία για ανακωχή από ΗΠΑ και Ταλιμπάν

Σημαντικό βήμα για την ειρήνη στο Αφγανιστάν – Συμφωνία για ανακωχή από ΗΠΑ και Ταλιμπάν

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εβδομάδα «περιορισμού της βίας» θα μπουν το Σάββατο οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, η οποία θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών στις 29 Φεβρουαρίου.

Όπως δήλωσαν σήμερα Αφγανοί αξιωματούχοι και ηγέτες των Ταλιμπάν, η περίοδος περιορισμού της βίας θα βρίσκεται υπό την επιτήρηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, με αφγανικές και διεθνείς δυνάμεις, καθώς και δυνάμεις των Ταλιμπάν να αναλαμβάνουν την ευθύνη της διατήρησης της ειρήνης.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα στον μεγάλο δρόμο για την ειρήνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, καθότι αν το εγχείρημα για «ειρήνη επτά ημερών» στεφθεί με επιτυχία, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν το πρώτο μέρος μίας συμφωνίας, που σκοπός της θα είναι ο ολικός τερματισμός περίπου δύο δεκαετιών εχθροπραξιών. 

Χρειάστηκε περισσότερο από ένας χρόνος διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ, για να επιτευχθεί η παραπάνω συμφωνία, την οποία χαιρετίζουν επίσης τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ρωσία.

Επίσης, οι δύο πλευρές θα προβούν επίσης σε διευθετήσεις για την απελευθέρωση των εκατέρωθεν κρατουμένων, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Επιπλέον, Αφγανοί αξιωματούχοι, γνώστες των συνομιλιών, δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, ότι μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν θα ακολουθηθεί από διαπραγματεύσεις για μια ενδο-αφγανική πολιτική διευθέτηση ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την αφγανική πρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή