Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τράπεζες

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τράπεζες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις τραπεζικές μετοχές εντάθηκαν την Παρασκευή και εξελίχθηκαν σε ένα μίνι sell-off, με τις απώλειες στον κλάδο σε εβδομαδιαίο επίπεδο να αγγίζουν το 8% και να στέλνουν τον Γενικό Δείκτη «βίαια» κάτω από τις 900 μονάδες και σε χαμηλά δύο μηνών. Οι πωλητές ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στα αρνητικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, δεχόμενος τα ισχυρά βέλη των ρευστοποιήσεων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες καθώς και σε αρκετά blue chips, με την εικόνα της αγοράς να προβληματίζει πλέον έντονα, αφού και ο τζίρος σε αυτήν την έντονα πτωτική ημέρα εμφανίστηκε αυξημένος.

Εγχώριοι αναλυτές αποδίδουν την «αναταραχή» της Παρασκευής τόσο στην επιφυλακτικότητα που υπάρχει διεθνώς, όσο και στο ακόμη άλυτο θέμα σχετικά με το αν θα δοθεί ή όχι μηδενικό ρίσκο στους senior τίτλους από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων υπό τον «Ηρακλή», το οποίο και διατηρεί την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, οι οποίοι προτιμούν να ρευστοποιήσουν τα ισχυρά κέρδη του προηγούμενου διαστήματος εν αναμονή των εξελίξεων.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,20% στις 893,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 86,17 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,06% στις 2.240,27 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2% στις 1.240,86 μονάδες, και ο τραπεζικός δείκτης «βυθίστηκε» κατά  4,03% στις 766,01 μονάδες και σε χαμηλά 4,5 μηνών. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,17%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 7,93%, με τη βουτιά από τις αρχές του έτους να φτάνει το 13,43%.

Οι νέες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων των τραπεζών και η νευρικότητα που επικρατεί στις ξένες αγορές καθόρισαν ψυχολογία και τάση στην εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Παρά την εξαιρετική εικόνα μετοχών-σηματωρών για τον Γενικό Δείκτη (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca-Cola) η πλειονότητα των δεικτοβαρών τίτλων δείχνει ευάλωτη σε μια σχετικά ήπια πίεση από πλευράς προσφοράς. Από την άλλη πλευρά, προσθέτει, η διόρθωση έχει εξομαλύνει κάποιες υπερβολές στις αποτιμήσεις οι οποίες είχαν μάλλον προεξοφλήσει περισσότερα από όσα μπορούν να δικαιολογήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή