Σε χαμηλά μηνών οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Σε χαμηλά μηνών οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν ανοδικά στις αρχές της εβδομάδας που διανύσαμε, με τους κύριους αμερικανικούς δείκτες (Dow Jοnes, S&P 500 και NASDAQ) να σημειώνουν νέα επίπεδα ρεκόρ την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση των κινεζικών αρχών για υιοθέτηση επιπλέον μέτρων με στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-2019. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρείχε χρηματοδότηση ύψους 200 δισ. γουάν σε εμπορικούς δανειστές και προέβη σε μείωση του επιτοκίου κατά 10 μ.β. στο 3,15%, με σκοπό να στηρίξει την παραγωγή επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την εξάπλωση του ιού. Εντούτοις, η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε άλλες χώρες εκτός Κίνας επηρέασε αρνητικά τις χρηματιστηριακές αγορές την Πέμπτη και την Παρασκευή, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την εξάπλωση της εν λόγω επιδημίας και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε πως ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών και εξαγωγών για το πρώτο δίμηνο του έτους αναμένεται να μειωθεί σημαντικά εξαιτίας του μπλοκαρίσματος της εφοδιαστικής αλυσίδας, των καθυστερήσεων στην επανέναρξη εργασιών και της αργίας για τον εορτασμό του σεληνιακού νέου έτους.

Η μειωμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου οδήγησε σε άνοδο της τιμής του χρυσού σε υψηλό επταετίας την Πέμπτη, καθώς και σε άνοδο των τιμών των κυβερνητικών ομολόγων. Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του 10ετών κρατικών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε σε χαμηλό 5,5 μηνών, στο 1,47%, στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, ενώ η απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων διαπραγματευόταν σε χαμηλό 4 μηνών -0,47% στις αγορές της Ασίας την Παρασκευή προτού αυξηθεί μερικώς στην περιοχή του -0,44% αργότερα μέσα στην ημέρα, μετά τα θετικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 0,3 στις 51,6 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2019. Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες ανήλθε στις 52,8 μονάδες (από 52,5 τον Ιανουάριο). Στις αγορές συναλλάγματος, ο δολαριακός δείκτης DXY ανήλθε σε νέο υψηλό 3ετίας την Πέμπτη 99,91 μετά τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, προτού υποχωρήσει μερικώς στην περιοχή του 99,71 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, παραμένοντας ωστόσο κατά 3,5% υψηλότερα από τις αρχές του 2020. Η ενίσχυση του δολαρίου επηρέασε αρνητικά την ισοτιμία ευρώ/δολ., η οποία διατηρήθηκε σε πτωτική πορεία για τρίτη συνεχή εβδομάδα σημειώνοντας νέο χαμηλό τριετίας 1,0775.    

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή