Παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ

Παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αναμειγνύεται η Ρωσία, με στόχο την επανεκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ενημερώνοντας στις 13 Φεβρουαρίου την επιτροπή αντικατασκοπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η αποκάλυψη εγείρει ερωτήματα για την ασφάλεια των προεδρικών εκλογών και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών δημοσίευσαν οι εφημερίδες New York Times και Washington Post, που αποκάλυψαν ότι ο πρόεδρος Τραμπ οργίσθηκε με αυτές, λέγοντας ότι οι Δημοκρατικοί θα εκμεταλλευθούν τις πληροφορίες αυτές εναντίον του. Ο Τραμπ έχει απορρίψει τα πορίσματα των υπηρεσιών ασφαλείας, που θέλουν τη Ρωσία να έχει αναμειχθεί στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς «συνωμοσία με στόχο την υποβάθμιση της νίκης» του.

Μία ημέρα μετά την επίμαχη ενημέρωση της επιτροπής, ο Τραμπ εκφράσθηκε περιφρονητικά για τον τότε «τσάρο» των υπηρεσιών πληροφοριών, Τζόζεφ Μαγκουάιρ, τον οποίο απέλυσε στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Τον Μαγκουάιρ θα αντικαταστήσει ο πιστός υποστηρικτής του Τραμπ και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρένελ. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι η Ρωσία αναμείχθηκε στην εκστρατεία του 2016 μέσω συστηματικών δημοσιεύσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της υποκλοπής και δημοσιοποίησης μηνυμάτων email μεταξύ Δημοκρατικών κομματικών στελεχών. Η Ρωσία προσπαθούσε με την τακτική αυτή να ενισχύσει τις πιθανότητες εκλογής του Τραμπ και να ενσπείρει αμφιβολίες για το κύρος της ίδιας της αμερικανικής δημοκρατίας. Στο πόρισμά του, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ κατέληξε ότι η ρωσική ανάμειξη ήταν «ευρεία και συστηματική».

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο NPR, ο επικεφαλής ασφαλείας εκλογών της Διεύθυνσης Εθνικής Αντικατασκοπείας, Σέλμπι Πίρσον, είπε ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη εγκαινιάσει επιχείρηση παραπληροφόρησης ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. «Δεν διαθέτουμε, όμως, αποδείξεις ότι οι αντίπαλοί μας σχεδιάζουν να παρέμβουν απευθείας στην καταμέτρηση ψήφων», είπε ο Πίρσον, ο οποίος λειτουργεί ως συντονιστής μεταξύ όλων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών με στόχο τον εντοπισμό προσπαθειών ανάμειξης στις εκλογές. «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για την Κίνα, το Ιράν, μη κρατικούς “παίκτες”, χάκερ-ακτιβιστές, ακόμη και Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι θα ήθελαν να δημιουργήσουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των εκλογών», λέει ο Πίρσον.

Στο μεταξύ, παράπονα εξέφρασε ο πρόεδρος Τραμπ για τη βράβευση με Οσκαρ της κορεατικής ταινίας «Παράσιτα». Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση την Πέμπτη στο Κολοράντο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Τι στο διάβολο ήταν αυτό; Εχουμε ήδη τόσα εμπορικά προβλήματα με τη Νότια Κορέα και από πάνω τούς δίνουμε Οσκαρ; Λείπουν ωραίες ταινίες, όπως το “Οσα παίρνει ο άνεμος”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή