Πρώτη οικονομική δύναμη στο ποδόσφαιρο η Παρί Σεν Ζερμέν

Πρώτη οικονομική δύναμη στο ποδόσφαιρο η Παρί Σεν Ζερμέν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι πλέον η ομάδα με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με το Soccerex Football Finance 100, την ετήσια έκθεση του Soccerex, που χρησιμοποιεί εξατομικευμένη μεθοδολογία για την αξιολόγηση και την κατάταξη των 100 κορυφαίων συλλόγων παγκοσμίως, ανάλογα με τα οικονομικά τους.

Στην έκθεση του 2020, ανέδειξε τον σύλλογο του Παρισιού στην πρώτη θέση για πρώτη φορά στην τριετή ιστορία της έκθεσης, με δείκτη βαθμολογίας (FFI) 5.318. Η τελική βαθμολογία για κάθε ομάδα προέρχεται από πέντε βασικές οικονομικές μεταβλητές/κατηγορίες: ποδοσφαιριστές, καταθέσεις στην τράπεζα, περιουσιακά στοιχεία, επενδύσεις και καθαρό χρέος. Η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία στις προηγούμενες κατατάξεις ήταν στην πρώτη θέση, βρέθηκε δεύτερη με βαθμολογία 5.197.

Η θέση και των δύο συλλόγων στην κορυφή της έκθεσης προέρχεται κυρίως από τους τεράστιους οικονομικούς πόρους των ιδιοκτητών των ομάδων, από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι έχουν επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ποδοσφαιριστές, προπονητές και εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με το Soccerex, η Παρί ξεπέρασε τη Σίτι στη φετινή βαθμολογία λόγω της καλής οικονομικής διαχείρισης που της επέτρεψε να αυξήσει τα εισοδήματά της και να μειώσει τα επίπεδα χρέους. Αυτή η διαχείριση έγινε μέσω ενός συνδυασμού επένδυσης και πώλησης παικτών.

Οι ιδιοκτήτες της Qatari αποφάσισαν να επεκτείνουν το μετοχικό κεφάλαιο κατά 316 εκατ. ευρώ, ενώ η ομάδα προχώρησε σε πωλήσεις παικτών. Παρ’ όλα αυτά, η μεγαλύτερη μεταβολή των Γάλλων είχε να κάνει με τα επίπεδα χρέους. Η Παρί κατάφερε να μειώσει το χρέος της κατά 70 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που η Σίτι αύξησε το χρέος της κατά περισσότερο από 90 εκατ. ευρώ, ενώ η ποινή από την UEFA για το FFP τη βάζει σε μεγάλες περιπέτειες, με τον διετή αποκλεισμό της από το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ, όπως επίσης και το πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ.

Στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Μπάγερν Μονάχου (3.888), την οποία ακολουθεί στην τέταρτη θέση η Τότεναμ (3.441). Πέμπτη έρχεται η Ρεάλ Μαδρίτης (3.336), έκτη η Αρσεναλ (3.150), έβδομη η Τσέλσι (2.893), όγδοη η Λίβερπουλ (2.616), ένατη η Γιουβέντους (2.195) και δέκατη η Ντόρτμουντ (2.154). Εμφανής είναι η απουσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την πρώτη δεκάδα, η οποία παρουσιάζει πτώση οκτώ θέσεων από πέρυσι, ευρισκόμενη στη 16η με δείκτη 1.743. Τον τελευταίο χρόνο, η Γιουνάιτεντ έχει παρουσιάσει αύξηση χρέους, ενώ ταυτόχρονα, το ρόστερ της είναι αποδυναμωμένο.

Οι ευρωπαϊκές ομάδες αντιπροσωπεύουν το 80% του top 30, αποδεικνύοντας έτσι την κυριαρχία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Δεκαπέντε διαφορετικά πρωταθλήματα εκπροσωπούνται στο top 100, με τους βρετανικούς συλλόγους να βρίσκονται στην κορυφή με 23 ομάδες.

Το MLS (πρωτάθλημα των ΗΠΑ και Καναδά) έρχεται δεύτερο με 17 ομάδες, ενώ Λα Λίγκα (11 ομάδες), Σέριε Α (11 ομάδες) και Μπουντεσλίγκα (10 ομάδες) συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία ελληνική ομάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις 100 πρώτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή