Οι γιατροί πείστηκαν για τον εμβολιασμό

Οι γιατροί πείστηκαν για τον εμβολιασμό

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αξία του εμβολιασμού έναντι της γρίπης τόσο ως αυτοπροστασία όσο και ως προστασία έναντι των ασθενών φαίνεται να αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας, μια ομάδα πληθυσμού που, παραδόξως, έως και πριν από μια πενταετία εμφάνιζε πολύ χαμηλά ποσοστά αντιγριπικής προστασίας μέσω των εμβολίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, φέτος διαφαίνεται σημαντική αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη στο προσωπικό των νοσοκομείων και των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε σύγκριση με πέρυσι, μια χρονιά με εξίσου πολύ καλές επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα. Ειδικότερα, έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020 είχε κάνει το εμβόλιο της γρίπης το 34,3% του προσωπικού των νοσοκομείων έναντι 27,2% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι κατά την ίδια χρονική περίοδο, ενώ εμβολιασμένο ήταν το 50,7% του προσωπικού των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έναντι 39,8% πέρυσι (πάλι έως τέλος Ιανουαρίου). Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν είναι τα τελικά, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η περίοδος προκειμένου να υπάρχει η ακριβής εικόνα για το τι έγινε φέτος σε σχέση με τους εμβολιασμούς.

Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι, στην τελική έκθεση με τα συγκεντρωτικά στοιχεία καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου έξαρσης της γρίπης 2018-2019 (περιλάμβανε και όσους καθυστερημένα έκαναν το εμβόλιο), το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέβηκε –σε σχέση με τα προσωρινά, με τα οποία γίνεται η σύγκριση στοιχείων για φέτος– στο 30,6% στα νοσοκομεία και στο 43,8% στα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Την περίοδο γρίπης 2017-2018 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 24,9% για τα νοσοκομεία και 40,2% για τα κέντρα υγείας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το διάστημα 2009-2017 η εμβολιαστική κάλυψη του προσωπικού κυμαινόταν από 4,4% έως 18% για τα νοσοκομεία και από 16,8% έως 34,6% για τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Και αυτά όταν η διεθνής βιβλιογραφία δείχνει ότι οι μη εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας αποτελούν την κύρια πηγή μετάδοσης της γρίπης σε αρκετές νοσοκομειακές επιδημίες.

Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της γρίπης καταγράφονται μεταξύ των γιατρών: Πέρυσι εμβολιάστηκε το 36,8% των γιατρών των νοσοκομείων και το 49,7% των γιατρών των κέντρων υγείας και ακολούθησαν οι νοσηλευτές (29,5% και 43,2%, αντιστοίχως) και το λοιπό επιστημονικό προσωπικό (31,3% και 35,7%, αντιστοίχως). Συγκρίνοντας τις μονάδες υγείας ανά την επικράτεια, φαίνεται πως στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού πιο «μπροστά» είναι οι επαγγελματίες υγείας του ΕΣΥ στην Κρήτη (43,8% του προσωπικού των νοσοκομείων και 59,4% του προσωπικού των κέντρων υγείας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είχαν εμβολιαστεί κατά την περυσινή περίοδο έναντι της γρίπης).

Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των τελευταίων ετών συνέπεσε και με την εφαρμογή του μέτρου του εμβολιασμού στον χώρο εργασίας, το οποίο προώθησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με εμβόλια που δώρισαν φαρμακευτικές εταιρείες. Κατά την περυσινή περίοδο, στο 97,8% των νοσοκομείων το προσωπικό εμβολιάστηκε εντός του νοσοκομείου και στο 87,1% υπήρξε προφορική ενημέρωση των εργαζομένων από τους υπευθύνους των τμημάτων και κλινικών για την ανάγκη εμβολιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή