Οφέλη για τις τράπεζες από την «έκρηξη» στην αγορά ακινήτων

Οφέλη για τις τράπεζες από την «έκρηξη» στην αγορά ακινήτων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα σημαντικά οφέλη προσφέρει στις ελληνικές συστημικές τράπεζες η πολύ καλή πορεία της αγοράς ακινήτων, επισημαίνει η Axia Research, με την ισχυρή ανάκαμψη που καταγράφει να αποτελεί έναν από τους παράγοντες που αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στα μεγέθη τους αλλά και να ενισχύουν το επενδυτικό αφήγημα των μετοχών τους.

Η Axia αναφέρεται στα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2019 για την αγορά ακινήτων που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,9% ετησίως, ενώ οι τιμές διαμερισμάτων σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 7,5% σε ετήσια βάση.

Κοιτάζοντας τον μέσο όρο για το σύνολο του 2019, οι τιμές των κατοικιών και των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 7,5% (έναντι 1,8% το 2018) και 7,2% (έναντι 1,9% το 2018), αντιστοίχως.

Μάλιστα, όπως παρατηρεί η Axia, ο δείκτης κατοικιών της ΤτΕ σημείωσε το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο θετικών επιδόσεων, ωστόσο, αν και κινήθηκε 12% υψηλότερα από το ζενίθ του 2017, εξακολουθεί να είναι 36% χαμηλότερα από την κορυφή που είχε καταγραφεί το 2008.

Κατά την άποψή της, το θετικό αυτό μομέντουμ θα συνεχιστεί, με την ισχυρή και σταθερή άνοδο των τιμών στην αγορά ακινήτων να αποτελεί παράγοντα-κλειδί για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, για τέσσερις λόγους.

Πρώτον, όπως επισημαίνει, αυξάνει την αξία των εξασφαλίσεων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), η οποία σήμερα υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ. 

Δεύτερον, δημιουργεί την πολύ σημαντική ευκαιρία για τις τράπεζες να επανεκτιμήσουν τις παραδοχές για τις τιμές των ακινήτων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστροφή ή και στη μείωση του κόστους κινδύνου στους ισολογισμούς τους.

Ενα τρίτο σημαντικό όφελος για τις ελληνικές τράπεζες από την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι, σύμφωνα με την Axia, η ανατίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων ακίνητης περιουσίας (REO) των συστημικών τραπεζών, η οποία, όπως εκτιμά, διαμορφώνεται σήμερα στα 5 δισ. ευρώ συνολικά, συγκεκριμένα σε 0,8 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, σε 0,7 δισ. ευρώ για τη Eurobank, σε 0,4 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και σε 3 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Τέλος, όπως επισημαίνεται, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων την κάνει ακόμη πιο ελκυστική για τους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν ελληνικά ακίνητα από το τραπεζικό σύστημα ή ως μέρος των χαρτοφυλακίων NPEs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή