Εννέα επενδυτές για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών

Εννέα επενδυτές για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα συνολικά επενδυτές, μεταξύ των οποίων έξι επενδυτικά funds, δύο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου φυσικού αερίου, οι Italgas και ΕPH, και ο κορυφαίος όμιλος επιχειρήσεων φυσικού αερίου της Κίνας, China Resources Gas, εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών (65% Δημόσιο και 35% ΕΛΠΕ). Στον διαγωνισμό δεν προσήλθε, τελικά, η κοινοπραξία Senfluga, που ελέγχει τον ΔΕΣΦΑ, με επικεφαλής την ιταλική Snam, ύστερα από αίτημα της οποίας το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε παράταση της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατά μία εβδομάδα, όπως και οι επίσης ευρωπαϊκές εταιρείες Εngie και Reganosa, που είχαν έρθει σε επαφή το προηγούμενο διάστημα με τους πωλητές.

Δεν αποκλείεται, πάντως, κάποιες εξ αυτών των εταιρειών, αλλά και άλλες, να εμφανιστούν στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού σε κοινά σχήματα με τους επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μεταφέρονται από τους εμπλεκομένους στη διαγωνιστική διαδικασία φορείς. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε χθες είναι ισχυρό και αποτυπώνει τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει ο τομέας των ενεργειακών υποδομών με το εγγυημένο ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο. Για «εξαιρετικό αποτέλεσμα» έκαναν χθες λόγο κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ την υψηλή συμμετοχή στον διαγωνισμό χαιρέτισαν με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς.

«Είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση κινείται στον σωστό δρόμο και δημιουργεί προϋποθέσεις για να έρθουν κεφάλαια και επενδύσεις στη χώρα», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. Την εκτίμηση ότι η συμμετοχή και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού «θα οδηγήσει στο κατάλληλο τίμημα, ώστε να υλοποιηθούν γρήγορα οι απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με ασφαλή τρόπο και εντός του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου, όπως έχει καθοριστεί από τη ΡΑΕ» έκανε ο κ. Θωμάς.

Οι υποψήφιοι

• ANTIN Infrastructure Partners SAS. Ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο επικεντρωμένο σε επενδύσεις υποδομών, με συνολική αξία κεφαλαίων περί τα 6,6 δισ.

• China Resources Gas (Hong Kong) Investment Limited. Ο κορυφαίος όμιλος επιχειρήσεων φυσικού αερίου της Κίνας. Ασχολείται κυρίως με διανομή.

• EP Investment Advisors. Καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος της Τσεχίας με δραστηριότητα και σε Σλοβακία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ουγγαρία και Πολωνία.

• First State Investments (European Diversified Infrastructure Fund II). Διεθνής διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Αυστραλία. Διαχειρίζεται κεφάλαια περί τα 160,6 δισ. και συμμετέχει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

• Isquared Capital Advisors (UK) LLP. Διεθνής εταιρεία ανεξάρτητης διαχείρισης επενδύσεων που εστιάζει στην ενέργεια, στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, στις τηλεπικοινωνίες και στις μεταφορές.

• Italgas SpA. Ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία με μερίδιο αγοράς 34% και ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη. Διαχειρίζεται 70.000 χλμ. δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.

• KKR (KKR Global Infrastructure Investors III LP). Διεθνής εταιρεία επενδύσεων που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας περί τα 206 δισ., εκ των οποίων τα 11,9 είναι επενδεδυμένα σε υποδομές.

• MAQOUARIE (MEIF 6 DI Holdings). Ενας από τους 50 κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, που επενδύει σε υποδομές και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 129 δισ.

• Κοινοπραξία SINO-CEE FUND & Shanghai Dazhong Public Utilities (Group) Co., Ltd Εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που εστιάζει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και άλλες περιοχές που σχετίζονται με την πρωτοβουλία «One Belt, One Road», η οποία στοχεύει να αποτελέσει το μέσο διασύνδεσης της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή