Δέσμη μέτρων για την καθημερινότητα

Δέσμη μέτρων για την καθημερινότητα

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από το περυσινό καλοκαίρι, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη θέση τότε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών. Σε μια χώρα όπου τα πάντα περιστρέφονται συνήθως γύρω από μεγαλεπήβολα σχέδια που μένουν στα χαρτιά, οι περισσότεροι ξεχνούν πως η βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, ειδικά όταν αυτή η καθημερινότητα είναι γεμάτη εμπόδια. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως αυτή η μάχη μοιάζει με αντιμετώπιση της Λερναίας Υδρας, αλλά είναι αποφασισμένοι να τη δώσουν. Πλην του νομοσχεδίου για τις πορείες, που αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη εβδομάδα, στο Μαξίμου ετοιμάζουν ένα πακέτο που στόχο έχει να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Απεργίες στα ΜΜΜ

Η πρόσφατη απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κατά την οποία παρέλυσε και πάλι το λεκανοπέδιο, κατέδειξε πως χρειάζονται άμεσες λύσεις. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική διάταξη που αφενός θα προβλέπει την έγκαιρη προειδοποίηση για την προκήρυξη της απεργίας, ώστε να είναι ενήμερο το επιβατικό κοινό για να προγραμματίσει τις μετακινήσεις του, και αφετέρου θα υπάρχει μέριμνα ώστε να εκτελείται τουλάχιστον ένα μέρος του προγραμματισμένου συγκοινωνιακού έργου κατά τις ώρες αιχμής, με προσωπικό ασφαλείας που θα προβλέπεται στη διάταξη. 

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Ενα βασικό στοίχημα που έχει βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ψηφιοποίηση του κράτους, το οποίο δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ο όγκος της δουλειάς που έχει κάνει το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είναι μεγάλος και όσα απομένουν να γίνουν είναι ακόμη περισσότερα. Ενδεικτικά, υλοποιήθηκε ήδη η διαλειτουργικότητα και η διασύνδεση μητρώων (όπως, π.χ., της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών) για τη μη προσκόμιση ληξιαρχικών πράξεων, όπως γέννησης, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, διαζυγίου και θανάτου, στην εφορία. Ψηφιοποιήθηκε ήδη η δήλωση γέννησης, ενώ προχωράει και η ηλεκτρονική έκδοση των συντάξεων.

Στα σχέδια είναι και η λειτουργία της διαδικτυακής πύλης gov.gr, όπου θα ενσωματωθούν κωδικοποιημένες όλες οι βασικές υπηρεσίες του Δημοσίου, στις οποίες θα έχει πρόσβαση ο πολίτης με ένα κλικ. Πρόκειται για περίπου 1.000 υπηρεσίες, με τη λειτουργία τους να είναι διαθέσιμη μέσα στην άνοιξη.

Μακρύς είναι ο κατάλογος και στην Υγεία, όπου μεταξύ άλλων σχεδιάζεται η οργανωτική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ με ενίσχυση από πτητικά μέσα, αλλά και δράσεις για την ψηφιακή Υγεία, με έμφαση στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και στα ηλεκτρονικά μητρώα ασθενών. Παράλληλα, στον σχεδιασμό υπάρχει νέα φαρμακευτική πολιτική, ενώ είναι πιθανόν να εξεταστεί ένα μνημόνιο κατανόησης με τις φαρμακοβιομηχανίες για τη μείωση rebate και clawback. Τέλος, υπάρχει σχεδιασμός για μια σειρά από παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθούν μικρές ή μεγάλες στρεβλώσεις δεκαετιών που ταλαιπωρούν καθημερινά, όπως η ενοποίηση των ηλεκτρονικών διοδίων σε όλη τη χώρα.

«Στοπ» σε πρόωρες εκλογές

Τα παραπάνω πώς μπορεί να συνδέονται με τα σενάρια πρόωρων εκλογών; «Καταρρίπτοντάς τα», λένε αρμοδίως κυβερνητικές πηγές απαντώντας στην έντονη φημολογία που εμφανίστηκε εκ νέου το τελευταίο διάστημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εν είδει αιφνιδιασμού. Οσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη και εισηγούνται σχετικά στον πρωθυπουργό, ξεχνούν –λένε οι αντιφρονούντες– κάτι βασικό: η προσφυγή στις κάλπες, πόσο μάλλον σε πρόωρες, πρέπει να έχει και ένα καλό αφήγημα, μια καλή αιτία, ειδικά αν έχει προηγηθεί ένα καθαρό 40%, που έχει δώσει αυτοδυναμία στον πρωθυπουργό. Αυτό το αφήγημα ούτε υπάρχει ούτε θέλει κανείς να… βρεθεί, καθώς θα σημαίνει κάτι έκτακτο, άρα κακό. Οι πληροφορίες, πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου λένε πως κάθε άλλο παρά υπάρχει κλίμα εκλογών και αυτό το ενδεχόμενο δεν συζητείται καθόλου. Συνεπώς, σενάρια πρόωρων εκλογών δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου με μια λακωνική διαρροή εντός της εβδομάδας έβαλε φρένο στη συζήτηση, που επίσης υπάρχει, για επικείμενο ανασχηματισμό. «Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού», έλεγαν σχετικώς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, δείχνοντας τη βούληση να σταματήσει η σχετική παραφιλολογία. Αυτό δεν σημαίνει πως ισχύει το ίδιο όπως και με τις πρόωρες εκλογές. Είναι πιθανόν, όπως έχει ξαναγράψει η «Κ», εντός της άνοιξης να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά η συζήτηση περί ανασχηματισμού αυτή τη στιγμή βλάπτει παρά βοηθάει την κυβέρνηση.

Ολοκλήρωση αξιολόγησης

Η αξιολόγηση, πάντως, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Αυτή την εβδομάδα θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Χρήστος Σταϊκούρας και το οικονομικό επιτελείο με τον «αέρα» της θετικής, όπως αναμένεται, έκθεσης των θεσμών για την 5η αξιολόγηση. Η διαδικασία των αξιολογήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου και ο πρωθυπουργός θα έχει πλήρη και σαφή εικόνα για το σύνολο της κυβέρνησής του.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Σήμερα στις 10.30 το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός, προς επίρρωσιν των όσων αναφέρθηκαν για τον «κωδικό καθημερινότητας» αλλά και τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου, αναμένεται να κάνει μικρό απολογισμό του επταμήνου. Ενδεικτικά, πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στο πρώτο αυτό διάστημα η κυβέρνηση έχει ψηφίσει 50 νομοσχέδια, που είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στο έργο που πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα. Το σώμα αναμένεται να εκλέξει και τη νέα Εκτελεστική Γραμματεία, στην οποία θα συμμετέχουν η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου και ο βουλευτής Νοτίου Τομέα της Β´ Αθηνών Βασίλης Σπανάκης. Τα τέσσερα πρόσωπα αποτυπώνουν και τη φιλοσοφία Μητσοτάκη, καθώς δείχνουν αλλαγή γενιάς –στην προηγούμενη συμμετείχαν οι Γιώργος Βλάχος και Γιάννης Τραγάκης–, αλλά έχουν και απόλυτη εσωκομματική ισορροπία. Ο κ. Σπανάκης είναι πολιτικός φίλος του πρωθυπουργού, ο κ. Μαντάς του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο κ. Οικονόμου –πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ– χαρακτηρίζεται ως «καραμανλικό» στέλεχος. Κατά παράφραση της γνωστής φράσης για το «όλον ΠΑΣΟΚ», η εκτελεστική γραμματεία έχει στελέχη από το «όλον της Ν.Δ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή