Θεωρείο (23/02/20)

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ντόρα και το Μέγαρο Μαξίμου

Η Ντόρα, είναι ηλίου φαεινότερον, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, θα έλεγε κανείς, στην προμετωπίδα της ανάλυσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεν είναι μόνο οι ημερίδες, όπως η πρόσφατη του ΕΛΙΑΜΕΠ, αλλά και η συχνή παρουσία της στα κανάλια και στα ΜΜΕ. Η πρώην υπουργός έχει δύο πλεονεκτήματα που είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα στην παρούσα φάση να υπάρχουν στη δημόσια συζήτηση: πρώτον, μακρά εμπειρία στα εξωτερικά και δεύτερον και κυριότερο, είναι απαλλαγμένη από το πολιτικό βάρος και ως εκ τούτου μπορεί να πει αλήθειες για τη δύσκολη σχέση με τους γείτονες, που δεν μπορούν εύκολα να πουν άλλοι πολιτικοί. Δεν είναι αμελητέο και το σημαντικό είναι πως το αναγνωρίζουν και στο Μαξίμου…

Ο Σαμαράς και οι «τρεις»

Υπάρχει, όμως, και αντίθετη άποψη από της Ντόρας. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Ο Αντώνης Σαμαράς, την Τετάρτη στη «Μεγάλη Βρεταννία», συντρώγοντας με τρεις βουλευτές της Ν.Δ., εξέφραζε τον προβληματισμό του για τα ελληνοτουρκικά, παίρνοντας αποστάσεις από τη συζήτηση για τη Χάγη. Στο μενού του πρώην πρωθυπουργού και των γαλάζιων βουλευτών ήταν και οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, για την οποία, ως γνωστόν, ο Μεσσήνιος θέλει να πάει «μέχρι τέλους».

Οι θεσμικοί καραμανλικοί

Μιας και ο λόγος για τον Αντώνη Σαμαρά, σας μεταφέρω πώς μου περιέγραψε νεοδημοκρατική πηγή μου τα εσωτερικά της Ν.Δ.: «Οι σαμαρικοί είναι λίγο αναρχικοί», μου λέει, «και κάνουν κάποιες φορές φασαρία. Οι καραμανλικοί, από την άλλη, είναι πάντα θεσμικοί». Για να μεταφράσω, το «θεσμικοί» σημαίνει πως μιλούν… σπάνια.

Το μήλο του Ρούτε

Φεύγοντας από την Ελλάδα και ταξιδεύοντας προς Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε και παρασκήνια. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος την Πέμπτη, ήθελε να δηλώσει αλληγορικά την… περιφρόνησή του για την πρόταση για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό που βρίσκεται στο τραπέζι. Οπως είπε στους δημοσιογράφους, είχε μαζί του ένα «μικρό μήλο», συμβολικό της ολλανδικής λιτότητας, αλλά και μια βιογραφία του Σοπέν, καθώς ο Ρούτε είναι ερασιτέχνης πιανίστας. «Η στάση μας είναι γνωστή», σχολίασε λακωνικά. Από την πλευρά του, ο Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, θρηνούσε το γεγονός ότι θα έχανε τον αγώνα Λουντογκόρετς – Ιντερ (Europa League) εξαιτίας της αναμενόμενης ολονυκτίας.

«Αγρότης» Μακρόν

Οσο για τον Εμανουέλ Μακρόν, με τα τρακτέρ στους δρόμους των Βρυξελλών να διαμαρτύρονται για τις προτεινόμενες περικοπές στις δαπάνες για την ΚΑΠ, δήλωσε «έτοιμος» να διαπραγματευτεί για «ώρες και μέρες» προκειμένου να διασώσει την τιμή της Ευρώπης, αλλά και το εισόδημα των Γάλλων αγροτών.

Ο κρίσιμος σύνδεσμος

Επιστρέφω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Μοσχάτο. Σήμερα η Ν.Δ. έχει Πολιτική Επιτροπή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και γι’ αυτό θα σας πω ποιος είναι ο πιο κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ κυβέρνησης και Πειραιώς. Ο άνθρωπος, δηλαδή, που ενώ κατοικοεδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει τα μάτια του και τα αυτιά του και στο κόμμα. Ο Θανάσης Νέζης είναι 17(!) χρόνια συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή από το 2003, όταν ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ξεκινήσει το ταξίδι του στην πολιτική, μέσω της παλαιάς Β΄ Αθήνας, διεκδικώντας τον σταυρό το 2004. Ο Νέζης, γέννημα-θρέμμα της Κεντροδεξιάς, έχει μεγάλη οικειότητα με τον γαλάζιο κομματικό μηχανισμό και ξέρει πώς να λειτουργεί ουκ ολίγες φορές ως κυματοθραύστης στα θέματα που προκύπτουν μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών.

Οικογενειακή υπόθεση

Αιώνια, διαχρονική και ένδοξη Ελλάς. Μου λένε πως σε εποπτευόμενο και ισχυρό φορέα του υπουργείου Πολιτισμού, ο προϊστάμενος έχει υφισταμένους τον αδελφό του και τη γυναίκα του. Σίγουρα πρόκειται για οικογένεια με αγάπη στην αρχαιολογία. Στις οικογενειακές γιορτές όλο για ανασκαφές θα λένε!

Ντοκουμέντα Μιωνή

Στις 26 Φεβρουαρίου αναμένεται να καταθέσει για την υπόθεση Νovartis ο Σάμπυ Μιωνή. Η πηγή που μετέφερε την πληροφορία δεν μου είπε κάτι παραπάνω, παρά μόνο ότι ο επιχειρηματίας δεν λέει κουβέντα, έχει όμως «κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα». Ετοιμαστείτε, δηλαδή, για σημαντική κατάθεση στην υπόθεση.

Πασοκικός οιωνός

Μου μετέφεραν το εξής ευτράπελο: Σε κάποια από τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, ο νεαρός Μανώλης Χριστοδουλάκης –γραμματέας του ΚΙΝΑΛ– μιλούσε με φόντο δύο σημαίες, μία του ΚΙΝΑΛ και μία του ΠΑΣΟΚ. Κάποια στιγμή του ΚΙΝΑΛ έπεσε και έμεινε μόνο του ΠΑΣΟΚ. Αν αυτό δεν είναι οιωνός, τι είναι;

Γεύμα με Γεραπετρίτη

Εντονη είναι η φημολογία για πιθανή αξιοποίηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Συνεργάτες του πρώην επιτρόπου, θέλοντας να σβήσουν τον καπνό, λένε πως δεν ήταν η πρώτη φορά που συναντιούνται οι δυο τους, καθώς ο Αβραμόπουλος έχει ούτως ή άλλως άψογη σχέση με τον πρωθυπουργό. Και όχι μόνο. Εχει και με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, με τον οποία γευμάτισε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Κολωνάκι.

Συμμαχίες Τσακαλώτου

Πάω στην Κεντροαριστερά, όπου από το ΚΙΝΑΛ μέχρι το ΜέΡΑ25, και ενδιάμεσα τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κινητικότητα. Αν κάποιος είναι σχολαστικός παρατηρητής των τεκταινομένων στη Βουλή, μπορεί κάλλιστα να αποδώσει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τον ρόλο του κοινοβουλευτικού διαμεσολαβητή. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με το φλεγματικό χιούμορ, σηκώνεται πολλές φορές από τα έδρανα και κάνει συνεννοήσεις με συναδέλφους του από το ΜέΡΑ25, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Δηλαδή, ένα «προοδευτικό μέτωπο» διά χειρός Γιούκλιντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή