Τεχνητή Νοημοσύνη με κανόνες

Τεχνητή Νοημοσύνη με κανόνες

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λευκή Βίβλο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) παρουσίασε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την αυστηρή νομική πλαισίωση και τον αποτελεσματικό έλεγχο της καινοτόμου τεχνολογίας, διαχωρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη θέση της από την ανεκτική και μη παρεμβατική αμερικανική και κινεζική προσέγγιση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υστερεί σήμερα έναντι των ανταγωνιστών της σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε δεδομένα και δεν έχει τη δυνατότητα να κυριαρχήσει στον τομέα της μηχανικής γνώσης, τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο στην αυτόματη ικανότητα των μηχανών να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, όπως εξηγεί σε άρθρο του το περιοδικό EU Observer. Μέχρι στιγμής, 80% των δεδομένων αποθηκεύονταν σε –φυσικές και ηλεκτρονικές– τοποθεσίες εκτός Ευρώπης. Η πλειονότητα των δεδομένων που θα είναι διαθέσιμα το 2025, όμως, δεν θα είναι πια αποθηκευμένα σε πλατφόρμες, αλλά σε μικρές «έξυπνες» συσκευές, συνδεδεμένες με το Διαδίκτυο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει τώρα να αποκτήσει μερίδιο δεδομένων, αποθηκευμένο σε ευρωπαϊκά φυσικά μέσα –όπως διακομιστές server και μηχανικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων ή στο «νέφος»– αντίστοιχο με το διεθνές οικονομικό της βάρος έως το 2030.

Για να το επιτύχει, η Κομισιόν σκοπεύει να αυξήσει την πρόσβαση σε δεδομένα, να δημιουργήσει ενιαία αγορά δεδομένων και να υποστηρίξει τις προσπάθειες ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να εκμεταλλευθούν τα δεδομένα, που παράγονται εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι που θέτει η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο και το σχέδιο Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Διαχείρισης Δεδομένων, που δημοσιεύθηκαν μαζί την Τετάρτη.

Το ερχόμενο κύμα δεδομένων, που αποτελεί την πρώτη ύλη της νέας αυτής βιομηχανικής επανάστασης, όπως τη χαρακτηρίζει σε άρθρο της η εφημερίδα Le Monde, θα βασισθεί σε δεδομένα, προερχόμενα από επιχειρήσεις, αλλά και συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικά συστήματα «έξυπνων» πόλεων, όπως αλγόριθμοι φανών κυκλοφορίας, ακόμη και εγκαταστάσεις καθαρισμού λυμάτων. Η Ευρώπη «έχασε το τρένο» των προσωπικών δεδομένων, πάνω στο οποίο οικοδομήθηκαν αυτοκρατορίες, όπως αυτές του Facebook και της Google. Παρ’ όλα αυτά, η Κομισιόν εκτιμά πως η Ε.Ε. μπορεί να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, χάρη στον όγκο δεδομένων που παράγουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Ακόμη και σε επίπεδο δημόσιων δεδομένων, η Ευρώπη είναι «πλουσιότερη» χάρη στα εκτεταμένα κρατικά συστήματα ιατρικής περίθαλψης, δημόσιων συγκοινωνιών και ενέργειας, που παράγουν από μόνα τους όγκο-ρεκόρ δεδομένων.

«Η νέα ψηφιακή στρατηγική της Κομισιόν θα εγγυηθεί ότι η ψηφιακή μετάβαση θα ευνοήσει όλους τους πολίτες, ενισχύοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή τεχνολογική υπεροχή και διαφυλάσσοντας τις ευρωπαϊκές αξίες», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, την Πέμπτη μιλώντας στο βήμα της συνόδου ασφαλείας του Μονάχου. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν αναφέρει στη Λευκή Βίβλο της ότι η Ε.Ε. θα δεσμευθεί σε ετήσιες δαπάνες ύψους 20 δισ. ευρώ για την ερχόμενη δεκαετία, με στόχο «τον συνδυασμό της υψηλής τεχνολογίας με τη βιομηχανική ισχύ και το αξιόπιστο και σύγχρονο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, για την ανάδειξη της Ευρώπης στην πρωτοκαθεδρία της νέας οικονομίας, βασισμένης στη διαχείριση δεδομένων και στις εφαρμογές της».

Οι Βρυξέλλες καλούνται τώρα να εναρμονίσουν την πρόσβαση στις πληροφορίες. «Θα δημιουργήσουμε σαφείς και αυστηρούς κανόνες, τους οποίους οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθήσουν», λέει ο επίτροπος Εσωτερικού Εμπορίου, Τιερί Μπρετόν.

Τα ιατρικά δεδομένα

Σε μια προσπάθεια πρόληψης κρουσμάτων σκόπιμης κακοδιαχείρισης ή παράτυπης εμπορικής εκμετάλλευσης των δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ προβλέπει την επιβολή αυστηρού συστήματος διαχείρισης του σύγχρονου αυτού ψηφιακού θησαυρού, όπως είναι τα ιατρικά δεδομένα των Ευρωπαίων. Νέες ειδικευμένες ελεγκτικές υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν εάν οι αλγόριθμοι των ασφαλιστικών εταιρειών εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των Ευρωπαίων ασφαλισμένων και εάν προάγουν τις μισθολογικές ή ακόμη και φυλετικές διακρίσεις.

Στο ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα της αυτόματης αναγνώρισης προσώπων, οι Βρυξέλλες ζητούν πίστωση χρόνου για διεξοδική μελέτη, αποκλείοντας ωστόσο τη νομοθετική κατάργησή της, καθώς πολλά αεροδρόμια στην Ευρώπη τη χρησιμοποιούν ήδη. «Αυτό που είδα στο Χονγκ Κονγκ με τρόμαξε», λέει η επίτροπος Βεστάγκερ στη Monde, «πολίτες έλαβαν μήνυμα στα τηλέφωνά τους, που έλεγε: “Γνωρίζουμε ότι είστε σε διαδήλωση, ίσως να κάνατε καλά να γυρίσετε σπίτι σας”». Ισως, όμως, οι αγαθές προθέσεις της Ε.Ε. αποδειχθούν υπερβολικά φιλόδοξες, καθώς η αδράνεια των ευρωπαϊκών θεσμών και η δυσκίνητη ευρωπαϊκή γραφειοκρατία ενδέχεται να αποδειχθούν ανυπέρβλητα προσκόμματα στην υιοθέτηση ταχέως εξελισσόμενων και αναπτυσσόμενων τεχνολογικών καινοτομιών.

Το Facebook

Το όραμά του για ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας εταιρειών διαχείρισης διαδικτυακού περιεχομένου παρουσίασε στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους επιτρόπους στις Βρυξέλλες. «Συνειδητοποιώ ότι πρέπει να έχουμε περισσότερες ευθύνες από ό,τι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, αλλά δεν μπορεί να θεωρούμαστε απλά μέσα ενημέρωσης. Κάθε μέρα το Facebook δημοσιεύει 100 εκατομμύρια μηνύματα, το μοντέλο των ΜΜΕ δεν μπορεί να μας αφορά», είπε ο Ζούκερμπεργκ. Το «υβριδικό μοντέλο» που θα εφαρμοσθεί για εταιρείες όπως η Facebook και η Google μένει, όμως, να αποσαφηνισθεί. Σε δική της Λευκή Βίβλο, που δημοσίευσε το Facebook, η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ φιλοδοξεί να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για την αφαίρεση ρατσιστικών δηλώσεων ή εκκλήσεων για βία από τις σελίδες του. Για να πείσει, όμως, τους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, το Facebook είναι πρόθυμο να υποστεί αυστηρότερους ελέγχους, τους οποίους ο Ζούκερμπεργκ χαρακτήρισε «αναγκαίους» σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times. «Είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία και δεν δικαιούμεθα να λάβουμε τέτοιες εξόχως πολιτικές αποφάσεις, όπως ο αποκλεισμός κάποιου πολιτικού προσώπου από την πλατφόρμα μας. Οι νομοθέτες πρέπει να εκπονήσουν τους κανόνες αυτούς σε μεγάλη αλλά και σε μικρή κλίμακα, ακόμη και όταν η εμπειρία τέτοιων καινοτομιών είναι περιορισμένη», έγραψε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή