500 λέξεις με τον Δημήτρη Οικονομίδη

500 λέξεις με τον Δημήτρη Οικονομίδη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δημήτρης Οικονομίδης γεννήθηκε το 1964 στον Αγιο Νικόλαο (Πατήσια). Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική στην Ελλάδα και στο Παρίσι, όπου σπούδασε και θέατρο. Εχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και έχει παίξει στο θέατρο και στο σινεμά. Η τελευταία συλλογή διηγημάτων λέγεται «Ιστορίες ανάμεσα» (εκδ. Τόπος).

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό δίπλα σας;

Τη «Μέση Αγγλία» του Τζόναθαν Κόου και την «Κουλτούρα του ναρκισσισμού» του Κρίστοφερ Λας.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο μικρός Πρίγκιπας. Ενα τρυφερό, ανήσυχο πνεύμα που ωριμάζει χωρίς να χάνει την παιδικότητά του, που κάνει φίλους και που φθάνει στον θάνατο με ηρεμία, αποδοχή και πληρότητα.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Δείπνο ή τσιμπούσι; Ξεκινάμε ένα δειλινό Ιουλίου κάτω από τα πλατάνια της πλατείας του Πουριού με θέα στο Αιγαίο. Γύρω στα μεσάνυχτα, ποτό στον Εμπορειό στη Νίσυρο και τα χαράματα καφέ και μπουγάτσα στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Καβάφης, Λειβαδίτης, Ζέη, Τσίρκας, Αναγνωστάκης, Σεντ-Εξιπερί, Πεσσόα, Ντοστογιέφσκι, Αϊτμάτοφ, Λόντον, Αλ. Μούτις, Μικ. Εντε, Χ. Θέρκας, Ελ. Φεράντε, Εντ. Λουί, Φρ. Φαζαρντί.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Το ραντεβού των 24 βαρώνων της γερμανικής βιομηχανίας με τον Χίτλερ στις 20 Φεβρουαρίου 1933 χάρη στην «Ημερήσια διάταξη» του Ερίκ Βυϊγιάρ. Τέτοια «ραντεβού» δεν έχουν γίνει και μεταξύ Χρυσής Αυγής κ.ά. και Ελλήνων «πατριωτών» βαρώνων;

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις, μετά από… τρεις απόπειρες.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Ή τον «Μικρό Πρίγκιπα» ή τη «Χαμένη άνοιξη».

Συστήστε μας τις «Ιστορίες ανάμεσα».

Ενα κλειδί περνά από χέρι σε χέρι. Καταλήγει σ’ έναν οδοιπόρο προσκυνητή. Ωσπου μια γυναίκα ξεκλειδώνει την καρδιά της. Και τη δική του. Ο εφιάλτης του Χίτλερ την τελευταία του νύχτα στοιχειώνει τις ζωές ανθρώπων που επιμένουν στην αλήθεια. Πενήντα έξι σελίδες ενός χειρογράφου περνούν από αφηρημάδα ενός συγγραφέα στα χέρια του μικρού αγοριού του. Ενας καθρέφτης εξαπατά και το μυαλό περνά στην άλλη όχθη. Ιστορίες ανάμεσα: στο κακό και το καλό, το φανταστικό και το πραγματικό, την τρέλα και την «κανονικότητα», το αθώο παιχνίδι και την καταστροφή.

Εχετε Facebook, Twitter κ.λπ.; Βοηθά τη συγγραφή, την προώθηση ενός πεζογράφου;

Facebook, όπου βρίσκω κάποια ενδιαφέροντα κείμενα πολιτικής. Για την προώθηση σίγουρα είναι ένα εργαλείο αλλά και για τη συγγραφή μιας και συχνά βρίσκει κάποιος «μικρές» καθημερινές ιστορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή