Προανακριτική: Κατέθεσε ο «Σαράφης», σήμερα η «Κελέση»

Προανακριτική: Κατέθεσε ο «Σαράφης», σήμερα η «Κελέση»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί 8 ώρες ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» απαντούσε στις ερωτήσεις του κλιμακίου της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης στη ΓΑΔΑ. Η κατάθεση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Στη μία το μεσημέρι της Τρίτης, η επιτροπή εξετάζει στη ΓΑΔΑ την προστατευόμενη μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση». Θα υπάρξει μια ακόμη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, το πρωί της Τρίτης κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η κατάθεση του Δ. Τζανακόπουλου.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» που προσήλθε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, υπό άκρα μυστικότητα και με όλα τα μέτρα προστασίας, κατέθεσε με ηχητικά μέσα αλλοίωσης της φωνής του, ευρισκόμενος σε άλλον όροφο και χώρο από αυτόν που βρίσκονταν ο πρόεδρος Ιωάννης Μπούγας και τα τρία μέλη της προκαταρκτικής Επιτροπής Θανάσης Πλεύρης (NΔ), Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Κεγκέρογλου (Κίνημα Αλλαγής).

«Δεν γνωρίζω τον Παπαγγελόπουλο»

Ως προς το αντικείμενο της επιτροπής, δηλαδή την διενεργούμενη έρευνα για τυχόν «σκευωρία», ο «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε ότι «δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο», «δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση ή παρότρυνση», «όσα κατέθεσε τα γνωρίζει, ως εργαζόμενος, εκ των έσω της Novartis Hellas», «αυτοβούλως και μετά από πολύ περίσκεψη, αποφάσισε να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα».

«Δεν είδε πληρωμές»

Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων που δέχθηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» αφορούσε όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, για τις παράνομες πληρωμές της Novartis σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου η εταιρεία να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης. Σε καμία από τις πληρωμές αυτές δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Πως γνώριζε όμως για παράνομες πληρωμές και μίζες; Σύμφωνα με ορισμένες πηγές της επιτροπής, ο «Μάξιμος Σαράφης», στην κατάθεση του στη ΓΑΔΑ είπε ότι τις έχει «πιθανολογήσει» και επικαλέστηκε «φήμες». Σύμφωνα με άλλες πηγές, τις παράνομες πληρωμές τις είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρώην Αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώπιον του «Μάξιμου Σαράφη» και ενώπιον και άλλων στελεχών της εταιρείας, σε συσκέψεις για τον οδικό χάρτη των κινήσεων της Novartis Hellas.

Για τις παράνομες αυτές πληρωμές, ο «Μάξιμος Σαράφης» επικαλέστηκε «mails, έγγραφα ακόμη και βιντεοσκοπημένες ομιλίες του Κωνσταντίνου Φρουζή σε στελέχη της εταιρείας».

«Όχι σε κατ΄αντιπαράσταση εξέταση»

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε αν δέχεται κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Νικόλαο Μανιαδάκη, τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας της Novartis Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και τον εκδότη -διαφημιστή Εμμανουήλ Βουλκίδη. Αρνήθηκε και τις τρεις.

Οι καταθέσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς

Από την πλευρά της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής πολλές ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην εξέταση του από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Από την πλευρά ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής επισημαίνεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» είπε πως είχε αναφέρει στην Εισαγγελέα Διαφθοράς τον ρόλο του Νικόλαου Μανιαδάκη στον κύκλο των παράνομο πληρωμών. «Για τον κ. Μανιαδάκη κατέθεσα από τον Ιανουάριο του 2018 ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση. Η κ. Τουλουπάκη δεν το κατέγραψε, γιατί δεν ήθελε, πιθανολογώ, να τον βγάλει από το καθεστώς προστασίας. Μετά από 10 μήνες με κάλεσε και μου είπε να γίνω πιο συγκεκριμένος για τον κ. Μανιαδάκη», φέρεται να κατέθεσε ο Μάξιμος Σαράφης.

Ρωτήθηκε επίσης αν η Εισαγγελία Διαφθοράς τον υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας, επειδή το όνομά του αναφερόταν σε έκθεση του FBI. O «Μάξιμος Σαράφης» απάντησε ότι δεν έχει δώσει κατάθεση στις αμερικανικές αρχές.

«Η επεξεργασία των πρακτικών εκατοντάδων σελίδων, τα οποία θα διαβιβαστούν στη δικαιοσύνη, μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα, για το καθεστώς προστασίας του μάρτυρα», ανέφερε βουλευτής-μέλος της επιτροπής, μετά το πέρας της εξέτασης του προστατευόμενου μάρτυρα και επισήμανε ότι οι Αντεισαγγελείς κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης που θα λάβουν τα πρακτικά, θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τις απαντήσεις του «Μάξιμου Σαράφη» για όσα είχε καταθέσει στην Ελένη Τουλουπάκη, αναφορικά με τον Νικόλαο Μανιαδάκη και τα οποία, τότε η Εισαγγελέας δεν τα κατέγραψε».

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή