Αντιμέτωπος με κάθειρξη 25 ετών ο Ουάινσταϊν

Αντιμέτωπος με κάθειρξη 25 ετών ο Ουάινσταϊν

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενοχος για δύο σεξουαλικά αδικήματα κρίθηκε χθες ο παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, σε μια απόφαση που επισύρει ποινές κάθειρξης από 5 έως 25 χρόνια. Από τις περίπου 90 καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εις βάρος του Ουάινσταϊν, το δικαστήριο της Νέας Υόρκης εξέτασε τις δύο, καθώς στις υπόλοιπες περιπτώσεις είτε οι γυναίκες δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια, είτε οι υποθέσεις είχαν παραγραφεί, είτε τα αδικήματα διαπράχθηκαν σε άλλη πολιτεία.

Η αποκάλυψη των κατηγοριών εις βάρος του Ουάινσταϊν, στα τέλη του 2017, πυροδότησε το παγκόσμιο κίνημα #ΜeToo, εναντίον της σεξουαλικής βίας που ασκείται από άτομα σε υψηλότερες ιεραρχικές θέσεις.

Η υπόθεση στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης βασίστηκε στις μαρτυρίες δύο γυναικών, της βοηθού παραγωγής Μίριαμ Χάλει, που υποστήριξε ότι ο Ουάινσταϊν την είχε υποχρεώσει σε στοματικό σεξ το 2006, και της πρώην ηθοποιού Τζέσικα Μαν, η οποία υποστήριξε ότι τη βίασε σε δωμάτιο ξενοδοχείου το 2013.

«Η ισχύς που εκμεταλλευόταν δεν ήταν μόνο σωματική, ήταν και επαγγελματική και βαθύτατα ψυχολογική», είπε η εισαγγελέας Μέγκαν Χαστ. Η συνήγορος του Ουάινσταϊν έδειξε στο δικαστήριο στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο παραγωγός διατηρούσε σχέσεις με τις δύο γυναίκες επί χρόνια μετά τα περιστατικά. «Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι με βίασε», είπε η Μαν.

Το σώμα των ενόρκων, που αποτελείτο από επτά άνδρες και πέντε γυναίκες, χρειάστηκε πέντε ημέρες για να αποφασίσει. Ο Ουάινσταϊν αθωώθηκε για δύο σοβαρότερες κατηγορίες κατά συρροήν επιθετικής σεξουαλικής συμπεριφοράς, οι οποίες επισύρουν ισόβια κάθειρξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή