Ο «Μ. Σαράφης»… πιθανολογούσε

Ο «Μ. Σαράφης»… πιθανολογούσε

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διευκρίνιση που φέρεται να έκανε πολλές φορές –ότι δηλαδή δεν διαθέτει κανένα στοιχείο εις βάρος πολιτικών προσώπων και πως όσα έχει πει στο παρελθόν, στις ανακριτικές αρχές, δεν ήταν παρά «πιθανολογήσεις»– είναι το στοιχείο που, σύμφωνα με πληροφορίες, σημάδεψε χθες το απόγευμα στη ΓΑΔΑ την κατάθεση του πρώτου προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής.

Ηταν η πρώτη από τις δύο πολυαναμενόμενες καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, με τη δεύτερη να αφορά την περίπτωση της «Αικατερίνης Κελέση».

Ο,τι λέω είναι πιθανολόγηση. Δεν έχω κανένα στοιχείο ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο «Σαράφης», σημειώνοντας ότι αυτό, η ανυπαρξία δηλαδή στοιχείων, αφορά και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο μάρτυρας είπε ότι ούτε για τις εκδόσεις του Αδ. Γεωργιάδη έχει κάποιο στοιχείο χρηματισμού του, ενώ το ίδιο φέρεται να ισχυρίστηκε και για τους Δημ. Αβραμόπουλο και Γ. Στουρνάρα. Αλλες πληροφορίες τον φέρουν να αρνείται να συμμετάσχει σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με οποιοδήποτε πρόσωπο εμπλεκόμενο στην όλη υπόθεση, ενώ και σε ερώτηση σχετικά με το έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ήταν μάρτυρας και στο FBI φέρεται να είπε ότι είναι ανακριβές.

Αλλες πληροφορίες απλώς τον φέρουν να επιβεβαιώνει όλα όσα είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αναφερόμενος σε στοιχεία για το πώς είχε στηθεί το σκάνδαλο για λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό και για όλες τις εταιρείες-πλυντήριο, καθώς και πώς γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών. Σύμφωνα με αυτή την πληροφόρηση, ο μάρτυρας φέρεται να μίλησε για σχέσεις υπουργού Υγείας με υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας και για το πώς μέσω mail έφτιαχναν τις τιμές.

H «Αικατερίνη Κελέση»

Η κατάθεση του Σαράφη άρχισε περίπου στις 5 το απόγευμα και επρόκειτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να ολοκληρωθεί στις 11 το βράδυ, με την κατ’ αρχήν πρόβλεψη να συνεχιζόταν η διαδικασία αυτή τη φορά με την «Αικατερίνη Κελέση» έως και τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες, ενώ παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ ανοικτό το ενδεχόμενο η εξέταση της δεύτερης προστατευόμενης μάρτυρος να γινόταν άλλη ημέρα – ίσως και σήμερα.

Νωρίτερα το πρωί, η Προανακριτική σε έκτακτη συνεδρίασή της στη Βουλή ασχολήθηκε με τη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς, μετά και το γνωστό έγγραφο του Αρείου Πάγου, αυτή θα γινόταν όχι διά ζώσης –όπως αρχικώς επιθυμούσε η πλειοψηφία– αλλά από διαφορετικούς χώρους και με χρήση μέσων που θα αλλοίωναν τη φωνή ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμη από τα μέλη της επιτροπής.

Υπό το φως των νέων αυτών δεδομένων, το ΚΚΕ διαχώρισε πλήρως τη θέση του και διά του κ. Ν. Καραθανασόπουλου δήλωσε ότι αποχωρεί από τις συνεδριάσεις, με ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής του αν προκύψουν νέα δεδομένα. «Το ΚΚΕ από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη οι λεγόμενοι “προστατευόμενοι” μάρτυρες να εξεταστούν χωρίς κουκούλα, με τη φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους. Με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί θα εξεταστούν κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους. Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες», αναφέρεται να σχετική ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή