Γερμανία: Εκτακτο συνέδριο για τον νέο ηγέτη

Γερμανία: Εκτακτο συνέδριο για τον νέο ηγέτη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την εκλογική πανωλεθρία στις τοπικές εκλογές στο Αμβούργο, το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) επισπεύδει την ανάδειξη νέου ηγέτη, η οποία θα γίνει σε έκτακτο συνέδριο στις 25 Απριλίου.

Η απόφαση για όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάδειξη του νέου ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών κρίνεται ως επιβεβλημένη μετά την αναπάντεχη παραίτηση της Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ και την κρίση που ταλανίζει το κόμμα, καθώς αναζητεί το πρόσωπο που θα το οδηγήσει στη μετά Μέρκελ εποχή. Μια σειρά από ατυχή εκλογικά αποτελέσματα με πιο πρόσφατο αυτό του Αμβούργου, όπου το κόμμα σημείωσε την Κυριακή τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάδειξη του πολιτικού που θα ηγηθεί του CDU και πιθανότατα θα αποτελέσει τον κοινό υποψήφιο με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) στις εκλογές του 2021. «Ενας ή μια νέα πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί στο συνέδριο του κόμματος», δήλωσε χθες η απερχόμενη πρόεδρος του κόμματος Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Κάλεσε, παράλληλα, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες, να πάψει να κατηγορεί τους κυβερνητικούς του εταίρους για ασαφή στάση απέναντι στο ακροδεξιό κόμμα, διαφορετικά να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Η διάδοχος της Μέρκελ στο κόμμα είχε ανακοινώσει την παραίτησή της νωρίτερα τον Φεβρουάριο μετά την απόφαση του CDU στο ομόσπονδο κρατίδιο της Θουριγγίας να αψηφήσει την εντολή της και να συνεργαστεί με την AfD για την εκλογή τοπικού πρωθυπουργού.

Η επονομαζόμενη ΑΚΚ τόνισε χθες πως η ηγεσία του κόμματος περιμένει σαφώς από τον νέο πρόεδρο να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ μέχρι το τέλος της θητείας της. Ωστόσο, πολλοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως αυτή η δυαρχία είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί στην περίπτωση που αναδειχθεί πρόεδρος του κόμματος ο Φρίντριχ Μερτς, παλιός εσωκομματικός αντίπαλος της Μέρκελ. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι ο Αρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο Γενς Σπαν, νυν υπουργός Υγείας, και ο Νόρμπερτ Ροέτγκεν, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Την Κυριακή, στις εκλογές στο κρατίδιο του Αμβούργου πρώτο ήρθε το SPD με ποσοστό 39% (-6,6% σε σύγκριση με το 2015) και δεύτερο το κόμμα των Πρασίνων με 24,2% (από 12,4% το 2015) που εδραιώνει τη θέση του ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας μετά το CDU. Το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ έλαβε μόλις το 11,2% των ψήφων, με τους ψηφοφόρους να «τιμωρούν» το κόμμα για τη συνεργασία του με την AfD στη Θουριγγία. Ακολουθεί το κόμμα της Αριστεράς με ποσοστό 9,1% (8,5% το 2015). Το ακροδεξιό κόμμα AfD ανέτρεψε τα προγνωστικά και εισέρχεται στην τοπική Βουλή, λαμβάνοντας 5,3% των ψήφων. To κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) φαίνεται πως εισέρχεται οριακά στη Βουλή με 5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή