Γερμανία: 18 παιδιά μεταξύ των τραυματιών από την επίθεση στο Φολκμάρζεν – Ερωτηματικό τα κίνητρα του δράστη

Γερμανία: 18 παιδιά μεταξύ των τραυματιών από την επίθεση στο Φολκμάρζεν – Ερωτηματικό τα κίνητρα του δράστη

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γερμανικές αρχές προσπαθούν να διαλευκάνουν τα κίνητρα του άνδρα που έριξε χθες Δευτέρα το αυτοκίνητό του σε παρέλαση καρναβαλιστών στο Φόλκμάρζεν, τραυματίζοντας 52 ανθρώπους ανάμεσά τους και 18 παιδιά, την ώρα που η κοινή γνώμη στη Γερμανία είναι ακόμη υπό το σοκ της ρατσιστικής επίθεσης της προηγούμενης εβδομάδας στη Χανάου, με εννέα νεκρούς.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο σήμερα: ο 29χρονος Γερμανός δεν ήταν μεθυσμένος, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Φρανκφούρτη, η οποία έχει ξεκινήσει έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Ωστόσο δεν αποκλείεται ο άνδρας αυτός, που κατάγεται από την Φόλκμάρζεν – μια πόλη 7.000 κατοίκων στο κρατίδιο της Έσσης, όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα– να ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Οι αρχές δεν μπορούν να πουν ακόμη αν έδρασε σκοπίμως και ελπίζουν να μπορέσουν να ανακρίνουν σήμερα τον 29χρονο άνδρα που έριξε την ασημί Μερσεντές του πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, καθώς νοσηλεύεται επειδή έχει υποστεί τραύματα στο κεφάλι.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έγκλημα είχε πολιτικά κίνητρα», επεσήμανε ένας από τους ερευνητές στην εφημερίδα Bild. «Όμως πιστεύουμε ότι ο άνδρας έδρασε σκοπίμως και ότι τα ψυχολογικά προβλήματα (από τα οποία πάσχει) έπαιξαν κάποιο ρόλο», πρόσθεσε.

Εξάλλου η εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συλλάβει ένα δεύτερο άτομο το οποίο βιντεοσκόπησε το συμβάν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν συνδέεται ή όχι με τον οδηγό.

18 παιδιά τραυματισμένα

Αφού χθες οι τοπικές αρχές είχαν κάνει λόγο για περίπου 30 τραυματίες, σήμερα η τοπική αστυνομία εξήγησε ότι οι τραυματίες είναι 52.

«Υπάρχουν 18 παιδιά μεταξύ των θυμάτων (…) 35 άνθρωποι νοσηλεύονται και 17 ακόμη έχουν λάβει εξιτήριο αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες», επεσήμανε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας μάλιστα εξήγησε ότι αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν νεκροί, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς κάποιοι τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau δήλωσαν ότι αποκόμισαν την εντύπωση πως ο δράστης είχε βάλει στο στόχαστρό του κυρίως τα παιδιά, όταν έπεσε με ταχύτητα πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο δράστης δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως εξτρεμιστής, όμως στο παρελθόν είχαν γίνει εναντίον του καταγγελίες για εξύβριση και διατάραξη οικογενειακής ειρήνης, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο Reuters ότι η αστυνομία ερεύνησε δύο σπίτια στην πόλη, περιλαμβανομένου ενός διαμερίσματος κοντά στο σημείο της επίθεσης, το οποίο, σύμφωνα με αστυνομικό, είναι το σπίτι συγγενή του δράστη.

Ο δρόμος όπου σημειώθηκε η επίθεση εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένος σήμερα και αρκετά καταστήματα της περιοχής παραμένουν κλειστά.

Κανονικά οι καρναβαλικές παρελάσεις

Τα γεγονότα αυτά εκτυλίχθηκαν την ώρα που η κοινή γνώμη της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι υπό το σοκ –κυρίως στην Έσση– της διπλής ρατσιστικής επίθεσης στην Χανάου, από την οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι.

Οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της ισλαμιστικής απειλής, κυρίως μετά την επίθεση με φορτηγό εναντίον χριστουγεννιάτικης αγοράς τον Δεκέμβριο του 2016 στο Βερολίνο, στην οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

Όμως πλέον η ακροδεξιά τρομοκρατία αποτελεί επίσης αιτία ανησυχίας μετά τον φόνο ενός Γερμανού πολιτικού που τασσόταν υπέρ των μεταναστών τον Ιούνιο του 2019 στο Κάσελ, επίσης στο κρατίδιο της Έσσης, την επίθεση εναντίον συναγωγής στο Χάλε τον Οκτώβριο του 2019 και τέλος την επίθεση στη Χανάου.

Χθες η αστυνομία είχε ανακοινώσει την ακύρωση όλων των καρναβαλικών παρελάσεων στην Έσση «για προληπτικούς λόγους», όμως σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου έδωσε άδεια για τη διεξαγωγή τους. Ωστόσο, εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ενισχυμένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή