63.993 ρυθμίσεις κόκκινων δανείων μέσω τραπεζών και διαχειριστών

63.993 ρυθμίσεις κόκκινων δανείων μέσω τραπεζών και διαχειριστών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άμεσης προτεραιότητας θέμα για την κυβέρνηση έχει αναχθεί ο μετριασμός των επιπτώσεων και των εντυπώσεων από την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από 30 Απριλίου, με τον υπ. Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να αποδύεται σε έναν ενημερωτικό μαραθώνιο, με σχεδόν καθημερινές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. Στόχος είναι να σπεύσουν οι «κόκκινοι δανειολήπτες» να ενταχθούν στην πλατφόρμα, όσο ισχύει ακόμη, ή να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις με τις τράπεζες και τους διαχειριστές (servicers).

O  κ. Σταϊκούρας δεν αποκαλύπτει ακόμη το περιεχόμενο του νέου πτωχευτικού πλαισίου που θα ισχύσει από 1ης Μαΐου, παρά μόνο τους βασικούς του άξονες, καθιστώντας όμως σαφές ότι δεν θα υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και ότι για τους ευάλωτους δανειολήπτες θα υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας, τόσο πριν από τον πιθανό πλειστηριασμό –ώστε να τον αποφύγουν– όσο και μετά, εφόσον αυτός αποδειχθεί αναπόφευκτος. Κάτι που μεταφράζεται σε επιδότηση δόσης δανείου πριν και σε επίδομα ενοικίου μετά.

Τα στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για το β΄ εξάμηνο του 2019 αποδεικνύουν ότι προηγούνται με διαφορά οι ρυθμίσεις δανείων με τράπεζες και διαχειριστές έναντι αυτών μέσω πλατφόρμας. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία είναι τα εξής:

• Μέσω εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) ρυθμίστηκαν επιτυχώς 20.593 δάνεια, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Στο 75% των δανείων αυτών υπήρξε και “κούρεμα”. Από αυτά, 20.340 ήταν στεγαστικά και καταναλωτικά, καθώς και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ 253 ήταν δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 498 εκατ. ευρώ.

Οπως είπε χθες ο κ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον Αlpha, σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 23 servicers, οι οποίοι διαχειρίζονται δάνεια 65 δισ. ευρώ και απασχολούν 3.500 άτομα. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ορισμένοι servicers είναι βραχίονες τραπεζών.

• Μέσω τραπεζών ρυθμίστηκαν 43.400 δάνεια συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

• Στην πλατφόρμα, οι προτάσεις ρύθμισης που έχουν υποβληθεί από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες στο πλαίσιο της εφαρμογής του ν. 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας έφτασαν τις 924. Σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις, μέσω πλατφόρμας, ο Ελληνας φορολογούμενος συμμετέχει στη δόση του δανείου, είπε ο κ. Σταϊκούρας χθες. Συνολικά, οι αιτήσεις των πολιτών είναι 2.375.

Σημειωτέον ότι η πλατφόρμα λειτουργεί από τον Ιούλιο. Ετσι, ουσιαστικά την περίοδο του β΄ εξαμήνου ρυθμίστηκαν μέσω τραπεζών και servicers 63.993 δάνεια, ενώ στην πλατφόρμα έγιναν 2.375 αιτήσεις. Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε χθες ότι έως το τέλος της ισχύος της πλατφόρμας με τη σημερινή μορφή της, οι αιτήσεις θα φτάσουν τις 5.000 περίπου. Γι’ αυτούς τους δανειολήπτες θα υπάρξει προστασία μετά την 1η Μαΐου.

Πολύ μικρός αριθμός οφειλετών, εξάλλου, περίπου 8%, έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στο email που έστειλε το υπουργείο σε όσους μπήκαν στην πλατφόρμα και δεν συνέχισαν τη διαδικασία ώστε να υποβάλουν αίτηση, ζητώντας διευκρινίσεις. Από τις απαντήσεις που έδωσαν, προκύπτει ότι ένας στους τρεις σκοπεύει να συνεχίσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης στο άμεσο μέλλον. Ενας στους τέσσερις δήλωσε ότι δεν κατανοεί τις ενέργειες που απαιτούνται για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή