Νέα απειλή για τη γερμανική οικονομία

Νέα απειλή για τη γερμανική οικονομία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν και άλλα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, αφότου ο δείκτης διευθυντών προμηθειών την Παρασκευή παρουσίασε μια ήπια άνοδο, και αυτό ήταν έκπληξη. Χθες ο δείκτης του Ινστιτούτου Ifo για το οικονομικό κλίμα υποδήλωσε ότι η οικονομία εξακολούθησε να βελτιώνεται τον Φεβρουάριο, ανεξαρτήτως των δυσμενών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως οι επιπτώσεις αυτές δεν υπερισχύουν του θετικού αντικτύπου από τον περιορισμό της πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία ή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Δύο είναι οι παράγοντες οι οποίοι συνέτειναν στη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, από τις 96 μονάδες τον Ιανουάριο, στις 96,1 τον Φεβρουάριο. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, επίσης, είχαν μια ακόμα υποτονικότερη στάση ως προς το επιχειρηματικό κλίμα τον τρέχοντα μήνα, αλλά οι προσδοκίες τους αναπτερώθηκαν στις -7,4 μονάδες από τις -9,2 προηγουμένως. Η εικόνα αυτή εναρμονίζεται με τη δική μας εκτίμηση ότι η οικονομία της Γερμανίας θα ανακτήσει κάπως τον ρυθμό της, προϊόντος του 2020, κυρίως χάρις στην τόνωση των εξαγωγών. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι τους προσεχείς μήνες θα έχουμε ακόμα χειρότερες ειδήσεις από το μέτωπο του κορωνοϊού και την εξάπλωσή του πέραν των συνόρων της Κίνας.

Ηδη, άλλωστε, η μειωμένη ζήτηση στον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδίων πλήττει τον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις στη μεταποίηση θα βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα στην προμηθευτική αλυσίδα τις επόμενες εβδομάδες. Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη βόρεια Ιταλία συνιστά απειλή για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μια πιθανή διακοπή της λειτουργίας των εργοστασίων σε αυτήν την περιοχή, η οποία είναι έντονα βιομηχανοποιημένη, επιδεινώνει την κατάσταση και για τις γειτονικές χώρες. Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία έχουν  στενούς δεσμούς με τα κέντρα μεταποίησης της βόρειας Ιταλίας. Να σημειωθεί ότι η σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Ιfo στη Γερμανία ολοκληρώθηκε προτού γίνει γνωστή η αύξηση στα κρούσματα της Ιταλίας. Εν κατακλείδι, διερωτώμεθα εάν η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας βρίσκεται ακόμα στον σωστό δρόμο. Πιθανώς ναι, διότι τα κωλύματα στην οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας του κορωνοϊού ίσως να είναι μπροστά μας και τα χειρότερα για την Ευρώπη να έπονται. Εντούτοις, αν και υπάρχει ο κίνδυνος η επιδημία να αναβάλει την ανάκαμψη για μετά την άνοιξη, το να την εκτρέψει τελείως δεν θεωρείται πιθανό.

* Ο κ. Florian Hense είναι οικονομολόγος της Βerenberg Βank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή