Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Η θέα της Ακρόπολης και τα τσικνίσματα

Κύριε διευθυντά
Πριν από κάποια χρόνια –καλοκαίρι– βρέθηκα καλεσμένος σε μια ταράτσα εστιατορίου, με την πιο απρόσκοπτη και μεγαλειώδη θέα στην Ακρόπολη – και στην πιο «τιμητική» θέση του τραπεζιού, σε γεύμα εργασίας. Αρνήθηκα ευγενικά –όπως και το μαχαίρι μου– να κόψω το φιλέτο με θέα ένα μνημείο που σου κόβει την ανάσα.

Γι’ αυτό και τώρα ένιωσα μια ενόχληση διαβάζοντας ακόμη μια χρονιά στην ατζέντα της εφημερίδας «Τσικνοπέμπτη στο Μουσείο της Ακρόπολης». Μου φαίνεται ανοίκεια αυτή η φράση, πάντα.

Θα μου πείτε, ακόμη και στον Δία ήταν πολύ οικεία και ευχάριστη η μυρωδιά των ψημένων σφαγίων. Τι να κάνουμε τώρα, να διακόψουμε την παράδοση τόσο βίαια; Oχι βέβαια. Απλώς να συνετίσουμε αυτούς που αρνούνται να παρακολουθήσουν το πνεύμα των καιρών. Και να ευχηθούμε απέναντι και έναν οβελία. Το ’21 έρχεται.

Και μία διευκρίνιση: Δεν υπογράφει vegan. «Λατρεύω» τα παϊδάκια. Απλώς συμβαίνει να λατρεύω πιο πολύ αυτά τα πνευματώδη μνημεία, που πληγώνονται ακόμη και από τις λέξεις. Πληγώνεται και η αισθητική με αυτό το κάλεσμα. Κι αυτή μέρος της ηθικής είναι.

Στο κάτω κάτω της γραφής, γιατί στο επάνω: Τσικνοπέμπτη πάνω απ’ όλα.

Μανος Αγγελιδης, Αθήνα

Αριστον μέτρον, κύριε τέως πρωθυπουργέ

Κύριε διευθυντά
Δεν με εκπλήσσουν πλέον οι κλαζομένιες συμπεριφορές σ’ αυτόν τον τόπο. Συνεπώς, με θυμηδία και αγανάκτηση άκουσα τον –κατά το σύστημά του– «βοσκόν ψεύστην» με τις κατά τα καλά και συμφέροντά του κραυγές, «λύκο στα πρόβατά» του κ. Αλ. Τσίπρα να κάνει την εξωφρενική «διαπίστωση»: είπε στη Βουλή των Ελλήνων στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη ότι η Ν.Δ. «είναι πολιτικοί απατεώνες» (επ’ ευκαιρία, γιατί δεν απάντησε ποτέ στη συνέντευξη του γ.γ. του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπα –και σε τόσους άλλους– ότι «εξελίσσεται σε πολιτικό απατεώνα»;). Η διάγνωση αυτή αυτομάτως παραπέμπει στη λαϊκή σοφία: «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα».

Ο κ. Τσίπρας είναι καιρός να εναρμονιστεί με το πολιτικό ήθος και την ευπρέπεια, με την ειλικρίνεια, προπαντός όμως με το «άριστον μέτρον». Και να «μαζέψει» τους δικούς του απροσάρμοστους...

Σωτηρης Σ. Παπαπολιτης

Επάγγελμα ξεναγός και ο τουρισμός μας

Κύριε διευθυντά
Θα επιθυμούσαμε η επιστολή να δημοσιευτεί ως απάντηση στο άρθρο της 18/2/20 της εφημερίδας σας με τίτλο «Ξεναγοί-αφεντικά του εαυτού τους», το οποίο προβάλλει μια παράνομη δραστηριότητα, που αποτελεί αντιποίηση του επαγγέλματος του ξεναγού. Το άρθρο παρουσιάζει τις δραστηριότητες και τα τουρ που προσφέρονται στους ανυποψίαστους τουρίστες από παράνομους «ξεναγούς».

Η υπεύθυνη επικοινωνίας της πλατφόρμας Guruwalk κ. Sandra Arana Ginsbert αναφέρει με θράσος ότι πρέπει να προσαρμοστεί ο νόμος του ελληνικού κράτους περί ξεναγών, γιατί δεν της αρέσει, δεν τη βολεύει. Πρέπει λοιπόν να προσαρμοστεί κατά τέτοιον τρόπο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, για να περιλάβει τις παράνομες δραστηριότητες, αντί να σεβαστεί τους νόμους της χώρας.

Αναφέρει επίσης ότι οι «ξεναγοί της παρενοχλούνται από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και τους ζητούν να τους ακολουθήσουν στο αστυνομικό τμήμα για να καταγραφεί η παράβαση»! Από πότε η παρέμβαση της αστυνομίας σε μια παράνομη δραστηριότητα θεωρείται παρενόχληση;
Είναι πιθανόν σε κάποιες χώρες να μπορεί να ξεναγεί ο οποιοσδήποτε, χωρίς προσόντα, αλλά στην Ελλάδα, με την τεράστια ιστορία και τον πολιτισμό, το κράτος πολύ σωστά φρόντισε από πολύ νωρίς για την εκπαίδευση ατόμων στο επάγγελμα του ξεναγού, ακριβώς για να προστατεύσει το τουριστικό προϊόν της χώρας από τον κάθε άσχετο που θέλει να βγάζει «μαύρα» χρήματα κάνοντας αντιποίηση ενός θεσμοθετημένου και ρυθμισμένου επαγγέλματος.

Στη χώρα μας, για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του ξεναγού πρέπει να έχει την άδεια από το υπουργείο Τουρισμού, διαφορετικά ασκεί παράνομη δραστηριότητα.

Σε κάποιο σημείο ομολογεί η κ. Sandra ότι τα άτομα που χρησιμοποιεί είναι ερασιτέχνες, Ελληνες και αλλοδαποί, που έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα και θέλουν να μοιραστούν την κουλτούρα της πόλης με τους τουρίστες για να κερδίσουν μερικά έξτρα χρήματα.
Ισχυρίζεται ότι οι επισκέπτες «επιθυμούν κάτι περισσότερο από έναν ξεναγό: έναν έμπειρο ντόπιο, που θα προσαρμοστεί στις ανάγκες τους και θα γίνει ο νέος φίλος τους στην πόλη».

Μια ρητορική ερώτηση: Οι Ελληνες διπλωματούχοι ξεναγοί είναι από άλλον πλανήτη, δεν είναι ντόπιοι;

Με λίγα λόγια, άτομα χωρίς καμία εκπαίδευση, αντιποιούνται ένα καθ’ όλα νόμιμο επάγγελμα για να βγάλουν χρήματα που δεν δηλώνουν βέβαια στην εφορία. Παραπλανούν, δηλαδή, τον τουρίστα, που θεωρεί ότι οι ξεναγοί που κάνουν αυτά τα τουρ είναι νόμιμοι. Αναφέρει επίσης ότι «συνεργαζόμαστε με ξεναγούς που δεν έχουν ακόμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος». Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο, όποιος δεν έχει ξεναγική ταυτότητα και ασκεί το επάγγελμα του ξεναγού είναι πολύ απλά παράνομος.

Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αποκτάται έπειτα από φοίτηση στις κρατικές σχολές ξεναγών. Αντίθετα, οι «ξεναγοί» της Guruwalk διαθέτουν κάποιες σπουδές σε τέχνη και πολιτισμό. Πολύ βολικό να πιστοποιεί η ίδια τις γνώσεις των παράνομων «ξεναγών» που χρησιμοποιεί, αλλά αυτό δυστυχώς δεν τους νομιμοποιεί, καθώς η πιστοποίηση του ξεναγικού επαγγέλματος γίνεται μόνο από τον επίσημο φορέα, που είναι το υπουργείο Τουρισμού.

Και βέβαια αναφέρεται και στην καραμέλα της εποχής, ότι κάνουν «εναλλακτικές περιηγήσεις». Ας ενημερώσουμε, λοιπόν, ότι η διετής εκπαίδευση των ξεναγών επικεντρώνεται εδώ και δεκαετίες σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και εξειδίκευση, μεταξύ άλλων, σε γαστρονομικό τουρισμό με πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ξεναγών (FEG).

Η ίδια κυρία αναφέρεται απαξιωτικά σε έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο με φράσεις όπως: «Οι ταξιδιώτες θέλουν να μάθουν με διασκεδαστικό τρόπο και όχι απλά να ακούν τον ξεναγό»! Είναι γνωστό σε όλους ότι η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των ξεναγών αποσκοπεί ακριβώς στο να παρουσιάζεται η Ελλάδα και ο πολιτισμός της όχι σαν απλή παράθεση πληροφοριών, αλλά με ζωντανό και διασκεδαστικό τρόπο.

Οσοι λοιπόν παρανομούν αντιποιούμενοι το νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα του ξεναγού, καλύτερα να σιωπούν για να μην εκτίθενται περαιτέρω.

Για το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών
Ο πρόεδρος Κριτων Πιπερας
Η γεν. γραμματέας Αγγελικη Χαροκοπου

Περί μεταναστών και αιμοδοσίας

Κύριε διευθυντά
Επιτρέψτε μου να εκφράσω δύο λέξεις για την προσφυγιά που κατακλύζει την Ελλάδα και κυρίως τα νησιά, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο, και δεν είναι και όλοι πρόσφυγες.

Εμείς, χώρα ειρηνική, τους παρέχουμε χώρο για να διαβιώσουν, τροφή, συν χρήματα για άλλες ανάγκες τους και άλλα πολλά. Δυστυχώς, όμως, δεν βοηθάνε και οι ίδιοι. Ούτε καθαριότητα δεν μπορούν να κρατήσουν στους χώρους όπου ζουν, W.C. και λοιπά, να συγκεντρώνουν τα απορρίμματά τους σε συγκεκριμένο χώρο για να διευκολύνουν την αποκομιδή. Μόνο εμείς πρέπει να τους παρέχουμε δωρεάν εξυπηρέτηση;

Δεν θα μπορούσαν οι υγιείς νεαροί και νεαρές που κατακλύζουν τα campus να δώσουν υποχρεωτικά λίγο αίμα δωρεάν σε ανταπόδοση;

Ηλιας Α. Μεταξας, Συνταξιούχος εκ Ψαρών

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ