Βίγκαν ακτιβιστές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αντε φύγετε από εδώ πέρα, τσογλάνια, αληταράδες, άι στο διάολο!» Ο επιχειρηματίας της εστίασης στην αγορά της Θεσσαλονίκης, όπου την Τσικνοπέμπτη ομάδα βίγκαν ακτιβιστών έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας, δεν έδειξε να συγκινείται από το μήνυμά τους («δεν είναι φαγητό, είναι βία» έγραφαν τα πλακάτ). Η αλήθεια είναι ότι είχαν επιλέξει μάλλον δύσκολο κοινό να απευθυνθούν. Ούτε ο κόσμος που έχει βγει για φαγητό έχει εκείνη τη στιγμή όρεξη για κατήχηση ούτε φυσικά και οι μαγαζάτορες σε μια μέρα με έξτρα απαιτήσεις θα ήταν ανοικτοί στον διάλογο για τα οφέλη της βίγκαν διατροφής.

Πολύ καλύτερες υπηρεσίες προσέφεραν στο κίνημα του βιγκανισμού οι δύο κοπέλες που γνωρίσαμε το τελευταίο διάστημα μέσα από την τηλεόραση. Από το αναπάντεχο βήμα μιας εκπομπής για στυλ («My Style Rocks»), η Κρίστεν Λεωτσάκου γοήτευσε το κοινό με τον ήπιο τρόπο και την ευγενική παρουσία της, μιλώντας για ηθική μόδα, για τα δικαιώματα των ζώων, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια ρούχων, για τον αντίκτυπο στο περιβάλλον των διατροφικών μας επιλογών κ.ά.

Αντίστοιχο χάρισμα φαίνεται ότι διαθέτει η Ντέμη Γεωργίου, η βίγκαν παίκτρια του «MasterChef». Μπορεί η ίδια να μην τρώει κρέας ή ζωικά παράγωγα, όπως γαλακτοκομικά, αυγά κ.λπ., ωστόσο διαγωνίζεται κανονικά, εκπέμποντας το μήνυμά της σε συχνότητες φιλικές στο αυτί του μέσου τηλεθεατή. Η βίγκαν εκδοχή της γαλλικής κρεμμυδόσουπας με την οποία «κέρδισε» τους κριτές (με ζωμό μανιταριών και τυρί από κάσιους) ήταν από τα πιο λαχταριστά πιάτα που έχουν εμφανιστεί στους δέκτες μας. Γιατί και ο βιγκανισμός περνάει από το στομάχι. 

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η πιο «ηθική» διατροφή αυτομάτως κατατασσόταν στη σφαίρα του γραφικού. Μπορεί οι αυστηρά βίγκαν στην Ελλάδα να μην ξεπερνούν το 0,8% του πληθυσμού (80.000 λέει μια καταγραφή), όμως σήμερα οι περισσότεροι γνωρίζουν τις βασικές αρχές του βιγκανισμού και αναγνωρίζουν ότι η βιομηχανία κρέατος «κοστίζει» στο περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προϊόντα που αντικαθιστούν ζωικές πρώτες ύλες έχουν βρεθεί από τα πίσω ράφια των σούπερ μάρκετ στα πιο προβεβλημένα. Σύμφωνα με τα Google trends, το παγκόσμιο ενδιαφέρον του κοινού για τον βιγκανισμό επταπλασιάστηκε από το 2014 έως το 2019 και είναι πολύ πιο δημοφιλής από τη δίαιτα χωρίς γλουτένη ή τη χορτοφαγική διατροφή. Προς τι ο θρήνος και ο αλληλοσπαραγμός και το αλυσοδέσιμο στις σούβλες; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή