Θεωρείο (25/02/20)

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H σχέση Καραμανλή – Δημουλά

Ο θάνατος της Κικής Δημουλά –σήμερα είναι η κηδεία της– προκάλεσε συγκίνηση στο πανελλήνιο, καθώς η ποιήτρια ήταν από τα πιο αγαπητά πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών. Oπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια υπουργός είχαν στείλει επιστολή προς την Επιτροπή Νομπέλ της Σουηδικής Ακαδημίας, με την οποία πρότειναν την υποψηφιότητα της Κικής Δημουλά για το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας. Αυτό που είναι άγνωστο είναι ότι επιστολή στήριξης προς την αρμόδια επιτροπή των Νομπέλ, με την οποία επιχειρηματολογούσε υπέρ της υποψηφιότητας της εκλιπούσας, είχε στείλει πριν από περίπου ένα μήνα και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Οι δυο τους συνδέονταν με στενή φιλία και μάλιστα η ποιήτρια είχε επισκεφθεί αρκετές φορές τον πρώην πρωθυπουργό στην οικία του στη Ραφήνα. Η επιστολή του πρώην πρωθυπουργού αναφερόταν στη μεγάλη συνεισφορά της Κικής Δημουλά, λέγοντας πως μια ενδεχόμενη διάκρισή της θα τιμούσε εν γένει τα ελληνικά γράμματα.

Πόλεμος για την… ΠΑΣΠ

Αίσθηση προκάλεσαν –και την οργισμένη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ– τα συνθήματα της Nεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Στα αριστερά, όπως τους έβλεπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάθονταν στελέχη της παραδοσιακής Nεολαίας του κόμματος που φώναζαν και τα γνωστά ριζοσπαστικά συνθήματα. Στα δεξιά, όμως, είχαν κάτσει πρώην στελέχη της ΠΑΣΠ που βρίσκονται πλέον κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και φώναζαν παλιά πασοκικά συνθήματα. Το «Αλέξη, γερά, να πέσει η Δεξιά» ήταν ένα από αυτά, το οποίο τελευταία φορά είχε ειπωθεί για τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν ήταν όμως το μόνο σύνθημα που προκάλεσε την αντίδραση του ΚΙΝΑΛ. Η λέξη «αντεπίθεση», σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι βασικό σύνθημα σε όλες τις ομιλίες της κ. Γεννηματά και ακούστηκε και αυτή στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν σωσίας

Μένω στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εντός του Σαββατοκύριακου κυκλοφόρησε μια φωτογραφία με έναν θαυμαστή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έμοιαζε πολύ στον… Αρη Σπηλιωτόπουλο. Ο άνδρας που μοιάζει στον πρώην υπουργό φαίνεται να καταγράφει έκθαμβος με το κινητό του την ομιλία Τσίπρα. Ο Σπηλιωτόπουλος ανήρτησε τη σχετική φωτογραφία στην προσωπική του σελίδα στο Facebook διαψεύδοντας πως είναι ο ίδιος και ζητώντας να γνωρίσει… προσωπικά τον άνθρωπο που του μοιάζει πιστά. Πολλοί πάντως από τους σχολιαστές της ανάρτησης δεν πείστηκαν, θεωρώντας πως ήταν ο… αυθεντικός Σπηλιωτόπουλος και όχι κάποιος σωσίας. Προφανώς φταίει ο πρότερος βίος, καθώς το άλλοτε στέλεχος της Ν.Δ. έχει εκφραστεί πολλές φορές θετικά για τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που αφήνει περιθώρια για… παρεξηγήσεις.

Ασυμβιβάστων συνέχεια…

Εναν πρωτότυπο τρόπο βρήκαν στη Ν.Δ. να λύσουν τη διαφορά για το ασυμβίβαστο μεταξύ κομματικής θέσης και περιφερειακού ή δημοτικού συμβούλου. Το ερώτημα ήταν κατά πόσον ένας σύμβουλος σε δήμο ή περιφέρεια μπορεί να κατέχει και κομματική θέση. Το σώμα της Πολιτικής Επιτροπής είναι διχασμένο και η λύση δόθηκε με… επιχειρηματολογία. Ενας αυτοδιοικητικός –ο Νίκος Παπαδόπουλος– επιχειρηματολόγησε υπέρ του ασυμβίβαστου και ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκας κατά. Μετά το πέρας του… debate έγινε ψηφοφορία διά ανατάσεως χειρός και επικράτησε η άποψη υπέρ του ασυμβίβαστου. Συνεπώς, όποιος είναι περιφερειακός ή δημοτικός σύμβουλος, κομματική θέση γιοκ.

Γράφει χιλιόμετρα

Τα δρομολόγια του υπουργού Εξωτερικών τις τελευταίες εβδομάδες είναι ασταμάτητα και με γεωγραφική –και όχι μόνο θεματολογική– ποικιλία. Χθες, πάντως, αμέσως μετά τη λήξη της διάσκεψης υψηλού επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Δένδιας και οι συνεργάτες του ανέβηκαν στο κυβερνητικό αεροσκάφος και μετέβησαν στη Γενεύη. Εκεί ο κ. Δένδιας είχε χθες συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με κύριο μενού όχι το Κυπριακό, αλλά το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Αθήνα και πολλές ακόμα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ποντάρουν στην επικείμενη, όπως όλα δείχνουν, πτώση της Τρίπολης στα χέρια του Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος.

Xάρβαρντ… Λυκείου

Δεκάδες απόφοιτοι πανεπιστημίων του εξωτερικού συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση –μερικοί κουβαλώντας πτυχία από τα πιο διακεκριμένα ιδρύματα του κόσμου– και αρκετοί ακόμη έχουν εγκαταλείψει σπουδές και δουλειές στο εξωτερικό για αυτή τη συμμετοχή τους. Ωστόσο, έπειτα από επτά μήνες, η πλειονότητά τους πληρώνεται ακόμα με μισθό… απολυτηρίου λυκείου. Αιτία είναι οι γνωστές καθυστερήσεις στις διαδικασίες του ΔΟΑΤΑΠ, καθώς οι διαδικασίες για την αναγνώριση τίτλου σπουδών από το εξωτερικό διαρκούν, κατά μέσον όρο, οκτώ μήνες.

Η αριθμητική Μητσοτάκη

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα που ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή, την Κυριακή που μας πέρασε, είναι πόσες φορές είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ τις λέξεις «αριστερά» και «πολίτης». Οπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε 140 φορές τη λέξη «αριστερά» και 10 τη λέξη «πολίτης». Εντυπωσιακό πράγματι στατιστικό. Αλλά το εύγε πηγαίνει στον συνεργάτη του πρωθυπουργού που όχι μόνο κάθισε και μέτρησε, αλλά κυρίως… σκέφτηκε να προχωρήσει σε αυτή τη μέτρηση.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή