Άγγελος Στάγκος ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Πιο επικίνδυνος ο «ελληνοϊός»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οταν από την Ανατολή είσαι αντιμέτωπος με το προσφυγικό - μεταναστευτικό και από τη Δύση σε απειλεί η εισβολή του κορωνοϊού –δύο σοβαρά προβλήματα είναι η αλήθεια, για τα οποία δεν έχεις καμία ευθύνη ως χώρα και ως άνθρωπος–, το μόνο που μπορείς να κάνεις εσύ ο Ελληνας είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να οργανωθείς. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο και όποιος πλασάρει οτιδήποτε διαφορετικό στο νοήμον κοινό –δηλαδή ποικίλα «ματζούνια» ή επίρριψη ευθυνών– είναι από ανόητος έως άθλιος. Και δυστυχώς, όχι μόνον υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στη χώρα μας, αλλά φροντίζουν να προβάλλονται και να το αποδεικνύουν συνεχώς.

Είναι κάποιες καταστάσεις και μερικά προβλήματα που οι Ελληνες είτε θα τα αντιμετωπίσουν μαζί και ενωμένοι, ως κράτος και όχι ως ρεμπέτ ασκέρι, είτε θα υποστούν σοβαρότατες ήττες. Το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι ένα από αυτά τα προβλήματα και το ζούμε, ο κορωνοϊός μπορεί να γίνει ένα δεύτερο, εφόσον έχουμε κρούσματα εδώ, ενδεχόμενο πάρα πολύ πιθανό, ίσως βέβαιο, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των ειδικών. Κρίνοντας όμως από τις συμπεριφορές, τόσο σε επίπεδο πολιτικής τάξης όσο και σε επίπεδο κοινωνίας, το προσφυγικό δεν το αντιμετωπίζουμε ούτε οργανωμένα ούτε ψύχραιμα και με λογική, καθώς «γητευτές», τοπικές κοινωνίες και λαϊκισμός εμφανίζονται για άλλη μια φορά ως βασικά συστατικά του γνωστού «ελληνοϊού».

Μακάρι οι εξελίξεις να διαψεύσουν τους φόβους, αλλά οι επόμενες μέρες στο νησιωτικό σύμπλεγμα «Μουτζούρη» ίσως αποδειχθούν κρίσιμες. Αν εμείς θα βοηθήσουμε ή όχι τον Ερντογάν, ρίχνοντας νερό στον μύλο - σχέδιό του να προκαλέσει τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής που επιδιώκει στην Ελλάδα, επιτρέποντας ή ενθαρρύνοντας κύματα προσφύγων να περνούν με βάρκες το Αιγαίο. Οι αναφορές στην Κερατέα επαναφέρουν δυσάρεστες μνήμες, ενώ είναι αναγκαίο να δοκιμαστούν οι κλειστές δομές, αφού είναι αδύνατο να μετακινηθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και θα παραμείνουν εσαεί εκεί όπου βρίσκονται, απέναντι από την Τουρκία...  Ο κορωνοϊός είναι άλλη περίπτωση. Δεν υπάρχει πίσω από την εξάπλωσή του πολιτική βούληση, παρά το σχετικό ποσοστό μπουρδολογίας στο Διαδίκτυο. Από τη στιγμή όμως που «κτύπησε» με τόση ορμή και αιφνιδιαστικά τη διπλανή Ιταλία, αναμένεται ότι θα φτάσει και στην Ελλάδα. Δεν ξέρουμε φυσικά ποια θα είναι τα αποτελέσματα, ωστόσο θα δοκιμαστεί η οργάνωση του κράτους ταυτόχρονα με την ψυχραιμία και την πειθαρχία της ελληνικής κοινωνίας, που δεν φημίζεται ότι διαθέτει ανάλογες ιδιότητες. Ελπίζεται ότι δεν θα εμφανιστούν αυτή τη φορά «γητευτές», τα μίντια δεν θα ξελαρυγγιαστούν με... κορώνες, οι πολιτικοί θα επιδείξουν κάποια σοβαρότητα και οι επαγγελματίες θα κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους. Πολλές και μεγάλες αυτές οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις, θα πουν μερικοί, και ενδεχομένως να έχουν δίκιο.

Στην πραγματικότητα, ο «ελληνοϊός» είναι πιο επικίνδυνος από τον κορωνοϊό. Αν όμως συνδυαστούν οι δύο και τα στελέχη τους γίνουν ακόμη πιο ανθεκτικά, τότε θα μας πάρει και θα μας σηκώσει. Είθε να μη συμβεί κάτι τέτοιο!  

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ