Απειλή και για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο ο κορωνοϊός

Απειλή και για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο ο κορωνοϊός

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλήρη ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά στη αναβολή τους ή τη μετάθεσή τους σε άλλη πόλη θα προχωρήσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εφόσον η διοργάνωση τους στο Τόκιο αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Στη δήλωση αυτή προέβη κορυφαίο στέλεχος της Ολυμπιακής Επιτροπής, εντείνοντας την ανησυχία για την τύχη του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος της υφηλίου.

Ο Καναδός Ντικ Πάουντ (Dick Pound), πρώην πρωταθλητής κολύμβησης και μέλος της ΔΟΕ από το 1978, χρονικό εύρος που τον καθιστά το μακροβιότερο μέλος της, εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο τριών μηνών, ίσως και δύο, προκειμένου να αποφασισθεί η τύχη των Ολυμπιακών του  Τόκιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί έως τα τέλη Μαΐου.

«Περίπου σε εκείνο το χρονικό διάστημα, νομίζω ότι  θα αρχίσουν οι αθλητές να ρωτούν. Έχουμε υπό πλήρη έλεγχο ότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τον εάν θα πάμε στο Τόκιο ή όχι;» δηλώνει ο Πάουντ σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Associated Press.

«Καθώς οι Αγώνες θα πλησιάζουν πολλά πράγματα θα αρχίσουν να συμβαίνουν. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας, να κανονιστούν τα της τροφής, το Ολυμπιακό Χωριό, τα ξενοδοχεία. Ο Τύπος θα βρίσκεται επίσης εκεί για τα στούντιό του».

Εάν η ΔΟΕ αποφασίσει ότι οι Αγώνες δεν μπορούν να προχωρήσουν όπως σχεδιάστηκαν στο Τόκιο, «τότε  πιθανώς θα αντιμετωπίζουμε ακύρωση» είπε.

Στην Ιαπωνία έχουν μέχρι τούδε καταγραφεί τέσσερις θάνατοι.

Ο Πάουντ ενθαρρύνει πάντως τους αθλητές να συνεχίζουν να προπονούνται. Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο αναμένονται περίπου 11.000 αθλητές.

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, θα βρεθείτε στο Τόκιο. Όλες οι ενδείξεις λένε ότι η δουλειά θα γίνει κανονικά. Συγκεντρωθείτε στο άθλημά σας και να είστε σίγουροι ότι η ΔΟΕ δεν θα σας στείλει σε μια κατάσταση πανδημίας».

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ακυρωθεί μία και μόνη φορά, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τραγική ειρωνεία: Ηταν και πάλι το Τόκυο.  Οι Ολυμπιακοί του 1940 είχαν προγραμματισθεί για την ιαπωνική πρωτεύουσα, αλλά η διοργάνωσή τους ανεκλήθη εξαιτίας του Σινοϊαπωνικού και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πάουντ επανέλαβε τη στάση της ΔΟΕ, ότι βασίζεται δηλαδή στις συμβουλές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προτού κάνει κάποια κίνηση.

Οσον αφορά στην πιθανότητα  αναβολής, είπε: «Ένα γεγονός της κλίμακος και τους μεγέθους των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορείς, απλώς, να το αναβάλεις. Υπάρχουν πολλά κομμάτια,  πολλές διαφορετικές εποχές (…) δεν μπορείς να πεις απλά ‘Θα το κάνουμε τον Οκτώβριο’».

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή