Αντίδραση με άνοδο 1,89% και υψηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Αντίδραση με άνοδο 1,89% και υψηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίδραση, αν και συγκρατημένη σε σύγκριση με τη βιαιότητα της διόρθωσης της Δευτέρας, «έβγαλε» χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση με αρκετή νευρικότητα και μεταβλητότητα, ειδικά στο πρώτο τρίωρο όπου ο Γενικός Δείκτης έψαχνε… κατεύθυνση. Στη συνέχεια η αγορά βρήκε τα βήματά της, με τους αγοραστές να επιστρέφουν στα blue chips αλλά και σε τίτλους των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, ενώ στο επίκεντρο των τοποθετήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες και βίωσαν το ισχυρότερο σοκ κατά το sell-off της προηγούμενης ημέρας. Ετσι, ο κλαδικός δείκτης υπεραπέδωσε του συνόλου τη αγοράς, έστω και αν τα κέρδη (+5%) έφτασαν στο… μισό των απωλειών της Δευτέρας (-11%), πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανέκαμψαν εντελώς από τις ρευστοποιήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,89% στις 833,81 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 837,17 μονάδες με κέρδη 2,30%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 111,58 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,56% στις 2.106,08 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανέκαμψε κατά 0,90% στις 1.120,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άλμα της τάξεως του 5,17% και επέστρεψε πάνω από τις 700 μονάδες, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας και στις 717,24 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο +7,45%, η Πειραιώς στο +4,86%, η Εθνική στο +4,51% και η Alpha Bank στο +3,97%.

Οι εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους για τη συνέχεια, καθώς όπως επισημαίνουν οι όποιες τοποθετήσεις αυτή τη στιγμή έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, καθώς οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού παραμένουν μεγάλος «άγνωστος» και δεν υπάρχει ακόμη ορατότητα για το πότε θα έρθει η ομαλοποίηση στις αγορές διεθνώς.

Το σημαντικό, πάντως, από τη χθεσινή αντίδραση είναι ότι έγινε με αυξημένους όγκους συναλλαγών, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί επενδυτές είδαν το κραχ της Δευτέρας και την πτώση του Γενικού Δείκτη σε χαμηλά έξι μηνών ως επενδυτική ευκαιρία. Η Leon Depolas Securities τη χαρακτηρίζει πάντως μία διερευνητική συνεδρίαση αντίδρασης, ανάμεσα στους αγοραστές και στους πωλητές, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη ορατότητα στις αγορές στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, επικεφαλής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, η βραχυπρόθεσμη εξέλιξη για τον Γενικό Δείκτη είναι ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα. Η επάνοδος της αισιοδοξίας είναι συνυφασμένη με γρήγορη ανακατάληψη του οχυρού των 900 μονάδων, με την περιοχή των 865 μονάδων να αποτελεί το κοντινότερο επίπεδο αντίστασης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και το απαισιόδοξο σενάριο υποχώρησης προς τις 800 μονάδες αν η Ελλάδα μπει στη λίστα των χωρών με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή