Δέσμευση για «καθαρό» ποδόσφαιρο

Δέσμευση για «καθαρό» ποδόσφαιρο

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνυποσχετικό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των FIFA/UEFA υπεγράφη στη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της UEFA Aλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ, καθώς και με στελέχη της κυβέρνηση,ς αλλά και των δύο υπερεθνικών συνομοσπονδιών.

Το συνυποσχετικό προβλέπει ότι οι FIFA/UEFA εντός τριών μηνών θα εκπονήσουν συνολική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση τις καλές διεθνείς πρακτικές, στις οποίες θα συγκαταλέγονται ενδεικτικά:

• Η δομή και η οργάνωση των διοικητικών οργάνων του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

• Η αδιαβλητότητα του παιχνιδιού (ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του «στησίματος» αγώνων, της διαφθοράς και της χρήσης αναβολικών ουσιών) στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

• Η αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Οι δύο υπερεθνικές συνομοσπονδίες θα καταβάλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διά των θεσμικών μέσων της τελευταίας και θα αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος προκειμένου να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA/FIFA στην ελληνική έννομη τάξη. Σε συζήτηση που είχε με τους κ. Τσέφεριν και Κλαρκ πριν από την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Εχουμε λάβει μια πολιτική απόφαση να “καθαρίσουμε” το ελληνικό ποδόσφαιρο μια και καλή και προσβλέπουμε πάρα πολύ στη συμβολή σας για να προσχωρήσουμε σε αυτό τον δρόμο. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι θα υπογράψουμε δύο έγγραφα που δείχνουν τη δέσμευσή μας να κάνουμε σημαντική πρόοδο για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ενδιαφέρον σας να μας βοηθήσετε με την παροχή τεχνικής βοήθειας. Σκοπεύουμε, χωρίς αμφιβολία, να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν». Ο κ. Τσέφεριν είπε: «Είμαι χαρούμενος ότι αυτή η συμφωνία που θα υπογράψουμε αναφέρει σαφώς ότι το νόημά της δεν είναι η κυβερνητική ανάμειξη στο άθλημα, αλλά ότι έχετε τη βούληση να λύσετε αυτό το πρόβλημα και ελπίζω πως η Ελλάδα θα γίνει ξανά μία από τις κορυφαίες χώρες, όπως το 2004 όταν κερδίσατε το Euro».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχθεί τις χρόνιες παθογένειες, που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και έχουν μετατρέψει το δημοφιλέστερο άθλημα σε παιχνίδι για λίγους. FIFA και UEFA εντός τριών μηνών από σήμερα θα συντάξουν μια μελέτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία παραχώρηση όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων που θα οριστούν».

«Οχι» της Σούπερ Λιγκ 1 στον Ολυμπιακό

Κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. της Σούπερ Λιγκ 1 απέρριψε το αίτημα του Ολυμπιακού για αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από το πρωτάθλημα για παράβαση του άρθρου 35 ΚΑΠ και συγκεκριμένα επειδή προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της ΕΕΑ που διαπίστωσε πολυϊδιοκτησία των δύο ομάδων και παραβίαση του νόμου περί περιορισμών στην απόκτηση μετοχών ΑΑΕ από την ΠΑΕ της Ξάνθης. Η  καταγγελία των «ερυθρόλευκων»  ψηφίστηκε από τους ίδιους, τον Πανιώνιο, τον Αρη και την ΑΕΛ. Υπέρ της απόρριψης της καταγγελίας τάχθηκαν οι ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Ξάνθη, Βόλος και Παναιτωλικός. ΑΕΚ, Ατρόμητος και ΟΦΗ πρότειναν να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Ο Αστέρας απείχε από την ψηφοφορία, η Λαμία απουσίαζε, ενώ λευκό ψήφισε η ΕΠΟ.

Το αίτημα των ΠΑΕ ΑΕΛ και Πανιώνιος περί μη ορισμού αγώνων της Ξάνθης επειδή έχει ανακληθεί από την ΕΕΑ το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα αναβλήθηκε μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κλήρωση των πλέι οφ και πλέι άουτ, τους αγωνιστικούς χώρους και το VAR. Ο Ολυμπιακός ζήτησε στους αγώνες των πλέι οφ και στους αγώνες Κυπέλλου να οριστούν αλλοδαποί διαιτητές και αλλοδαποί διαιτητές VAR.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή