Από τον Ξενώνα Βρεφών στην αγκαλιά της οικογένειας

Από τον Ξενώνα Βρεφών στην αγκαλιά της οικογένειας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στόχος δύσκολος. Οι προκλήσεις καθημερινές. Το αποτέλεσμα, όμως, της προσπάθειας αποζημιώνει και με το παραπάνω. Στα τρία χρόνια λειτουργίας του, ο Ξενώνας Βρεφών SOS στο Αναρρωτήριο Πεντέλης και το πρόγραμμα αναδοχής των Παιδικών Χωριών SOS έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν σε οικογενειακό περιβάλλον 165 βρέφη και παιδιά, που βιώνουν πλέον τη σπιτική θαλπωρή και αγάπη.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που ξεκίνησαν τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής το 2017, με στόχο να εκλείψει το φαινόμενο της μακροχρόνιας παραμονής βρεφών στα δημόσια νοσοκομεία και να μειωθεί ο κίνδυνος της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού τους. Ενα πρόγραμμα που είχε, επίσης, στόχο όλο και περισσότερα βρέφη και παιδιά να μεγαλώνουν σε οικογένεια και όχι σε ιδρυματικά περιβάλλοντα. Μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος έχουν υιοθετηθεί 69 βρέφη/παιδιά, 74 βρέφη/παιδιά αποκαταστάθηκαν σε ανάδοχη οικογένεια, ενώ 22 βρέφη/παιδιά επέστρεψαν στη βιολογική τους οικογένεια.

Από την αρχή, ένας από τους βασικότερους πυλώνες του προγράμματος, που ξεκίνησε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ήταν η δημιουργία μιας «δεξαμενής» κατάλληλα εκπαιδευμένων και προετοιμασμένων γονέων για να δεχθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της αναδοχής, με την υποστήριξη του καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού του προγράμματος.

Το πρόγραμμα, μέσω της Υπηρεσίας Αναδοχής, προσφέρει στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς συστηματική εκπαίδευση σε θεματολογία σχετική με τον γονεϊκό ρόλο και θέματα αγωγής και φροντίδας των παιδιών, πρόσβαση και συνεργασία σε σταθερή βάση με τον συνεργάτη που ορίζεται ως «πρόσωπο αναφοράς» της οικογένειας και του παιδιού, νομική συνδρομή, ψυχολογική υποστήριξη (όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο), περιοδική αξιολόγηση της πορείας κάθε παιδιού στο πλαίσιο της οικογένειας, παρακολούθηση (follow-up) συνολικής διάρκειας δύο ετών.

Ο Ξενώνας Βρεφών SOS στο Αναρρωτήριο Πεντέλης για τη φιλοξενία βρεφών από τα δημόσια μαιευτήρια συνεχίζει να λειτουργεί με χρηματοδότηση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή