Προσπάθεια «ανάγνωσης» κινήσεων Αγκυρας

Προσπάθεια «ανάγνωσης» κινήσεων Αγκυρας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα βήματα της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο ανιχνεύει η Αθήνα, σε μια περίοδο κατά την οποία η εμφανής στροφή της τουρκικής προσοχής προς τη Συρία αλλά και η παράλληλη διατήρηση της έντασης, τουλάχιστον σε αεροπορικό επίπεδο, στο Αιγαίο, καθώς και οι διαρκείς ρητορικές εξάρσεις, δημιουργούν ένα ασαφές σκηνικό.

Εμπειροι παρατηρητές εστιάζουν στις πρόσφατες αποστάσεις που έλαβε ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγές, από τη «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά και στην κυριακάτικη επίθεση του οργάνου του προεδρικού παλατιού «Γενί Σαφάκ» εναντίον του. Εκτιμούν ότι στην πράξη ο κ. Ερτσιγές άφησε με τον τρόπο αυτό ανοιχτό ένα παράθυρο, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου παζαριού της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπάρχει έντονα η άποψη ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο προέβαλε με τρόπο έντονο τις διεκδικήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι που ανοίγει τη συζήτηση για πιθανές διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων και με την Ελλάδα. Αν βεβαίως ο κ. Ερτσιγές μίλησε αυτόνομα, τότε και αυτή η ένδειξη είναι πολύ σοβαρή, καθώς αναδεικνύει ότι οι πολιτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητούνται ακόμα και από υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους. 

Κατά πόσον το συγκεκριμένο σενάριο είναι πιθανό, θα φανεί σύντομα. Χθες, πάντως, σε μια ακόμα ημέρα έντασης στο Αιγαίο, η τουρκική αεροπορία παραβίασε 30 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο μας, με επτά παραβιάσεις να καταλήγουν σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά F-16. Καταγράφηκαν, ακόμα, πέντε υπερπτήσεις σε Λειψούς, Αρκιούς, Μακρονήσι, Ανθρωποφάγους και Φούρνους.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα προσπαθεί να διατηρήσει αυξημένη ναυτική παρουσία στην Κεντρική Μεσόγειο, όπως υποδηλώνει η πολυδιαφημισμένη συμμετοχή της στη φετινή νατοϊκή άσκηση «Dynamic Manta 2020» που φιλοξενείται από την Ιταλία, με ευρύτερο πεδίο τα ανατολικά της Σικελίας. Προκειμένου να δείξει την εμφατική παρουσία της στη συγκεκριμένη περιοχή, η Αγκυρα συμμετέχει φέτος με 10 πλοία του τουρκικού ναυτικού, αριθμός ο οποίος είναι δυσανάλογος για εθνική συμμετοχή σε άσκηση που φιλοξενείται σε τρίτη χώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή