Μεικτή επιτροπή Ελλάδας – ΗΠΑ: Εμφαση στην Αλεξανδρούπολη

Μεικτή επιτροπή Ελλάδας – ΗΠΑ: Εμφαση στην Αλεξανδρούπολη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευρύτατη ατζέντα, και με επίκεντρο τη δυνατότητα βελτίωσης των υποδομών ελληνικών στρατιωτικών μονάδων αλλά και την επέκταση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε χθες η 106η συνάντηση της μεικτής επιτροπής Ελλάδας – ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη συνάντηση της μεικτής επιτροπής μετά την κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από τη Βουλή στις 30 Ιανουαρίου. Και οι δύο πλευρές έχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα τον ρόλο που θα έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης την επόμενη χρονιά, κατά την άσκηση «Defender 2021», η οποία αναμένεται να ξεπεράσει σε μέγεθος ακόμα και τη φετινή αντίστοιχη, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες νατοϊκές ασκήσεις στην Ευρώπη. Μόνο οι ΗΠΑ αποστέλλουν 20.000 στρατιώτες για τις ανάγκες της φετινής άσκησης. Του χρόνου σχεδιάζεται η χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά αμερικανικού εξοπλισμού και στρατευμάτων προς την Ανατολική Ευρώπη, με την ενεργό συμμετοχή και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Είναι, λοιπόν, σαφές ότι για μια άσκηση αυτής της κλίμακας, οι προετοιμασίες που απαιτούνται είναι τεράστιες.

Καλά πληροφορημένες πηγές, με γνώση των επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον το τελευταίο χρονικό διάστημα, φέρνουν ως παράδειγμα την πρόσφατη επίδειξη της συνεργασίας των Αεροποριών Στρατού Ελλάδας και ΗΠΑ στο Λιτόχωρο. Οπως λένε, η επίδειξη στο Λιτόχωρο δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αποτέλεσμα της πολύ σκληρής δουλειάς που έχει γίνει στο Στεφανοβίκειο ανάμεσα στα στελέχη της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και των Αμερικανών της 3ης ταξιαρχίας αεροπορίας στρατού των ΗΠΑ. Η αμερικανική πλευρά θεωρεί τους κυβερνήτες των ελληνικών Απάτσι εφάμιλλους με τους Αμερικανούς.

Τελευταίο παράδειγμα της συνεργασίας ελληνικών με αμερικανικές δυνάμεις ήταν η προγραμματισμένη εθνική ανθυποβρυχιακή άσκηση «Αναπνευστήρ» (12 με 22 Φεβρουαρίου) στη θαλάσσια περιοχή του συνόλου σχεδόν του Νότιου Αιγαίου από τα Κύθηρα έως το Καστελλόριζο. Στην άσκηση συμμετείχαν όλα τα υποβρύχια, φρεγάτες και ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού (Π.Ν.) και αμερικανικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

Στη Γενεύη

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν ήταν παρών στη συνάντηση της επιτροπής, καθώς βρέθηκε στη Γενεύη, όπου χθες μίλησε στο πλαίσιο των εργασιών υψηλού επιπέδου της 43ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα, παρά τη δυσανάλογη επιβάρυνση που δέχεται, έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα, τονίζοντας ότι οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να βαρύνονται μόνες τους από τη μεταναστευτική πίεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή