Να «μετακομίσουν» φορολογικά στην Ελλάδα εξετάζουν πλούσιοι

Να «μετακομίσουν» φορολογικά στην Ελλάδα εξετάζουν πλούσιοι

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέρον για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας τους στην Ελλάδα, απολαμβάνοντας τη χαμηλή φορολογία που θεσπίστηκε πριν από μερικούς μήνες, έχουν δείξει φυσικά πρόσωπα υψηλής εισοδηματικής τάξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες νομικά γραφεία αλλά και γραφεία επιχειρηματικών συμβούλων έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις της ρύθμισης που, όπως όλα δείχνουν, θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Μαρτίου. Ηδη χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής υπέγραψαν κοινή απόφαση σχετικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα θα τύχουν σημαντικών φορολογικών εκπτώσεων για το παγκόσμιο εισόδημά τους, το οποίο θα φορολογείται με το ποσό των 100.000 ευρώ και θα προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους. Βασική προϋπόθεση, όσοι μεταφέρουν την φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους 500.000 ευρώ εντός τριετίας.

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, η εφορία δεν θα ζητάει από τους «νέους» φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας να δικαιολογήσουν την απόκτηση των χρημάτων κατά την πληρωμή του φόρου, ενώ δεν θα ζητούνται δικαιολογητικά και για το ποσό της επένδυσης. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το φυσικό πρόσωπο που εντάσσεται στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και υπόκειται σε φόρο για τα εισοδήματα ημεδαπής προέλευσης, ενώ για εκείνα της αλλοδαπής καταβάλλει φόρο κατ’ αποκοπή ποσού εκατό χιλιάδων ευρώ για κάθε φορολογικό έτος, δίχως να απαιτείται η δικαιολόγηση της απόκτησής τους».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι εάν υπάρχουν υπόνοιες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος δεν θα γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι. Η αρμόδια αρχή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να διενεργήσει έλεγχο στο φυσικό πρόσωπο που γίνεται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας. Τα φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις διατάξεις του ευνοϊκού νόμου μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής.

Οπως προαναφέρθηκε, προϋπόθεση για την ένταξη στις σχετικές διατάξεις αποτελεί η πραγματοποίηση επένδυσης αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ από τη 12η Δεκεμβρίου 2019 και εντός τριών ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η μέγιστη διάρκεια υπαγωγής ορίζεται στα 15 έτη.

Σύμφωνα με τον νόμο, για να έχουν όλες τις εκπτώσεις όσοι αποφασίσουν να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα, θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, για να έχουν όλες τις εκπτώσεις που προβλέπει το σχέδιο νόμου θα πρέπει:

• Να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα.

• Να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας τα προηγούμενα επτά από τα οκτώ έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας τους στην Ελλάδα.

• Να αποδεικνύουν ότι επενδύουν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Τα φυσικά πρόσωπα που θα επενδύσουν στην Ελλάδα θα φορολογούνται για τα εισοδήματα που προκύπτουν στη χώρα μας με βάση τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Ο φόρος θα καταβάλλεται σε μία δόση και δεν θα συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ή τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα.

Σημειώνεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που θα εκδοθεί τις προσεχείς μέρες, θα καθοριστούν οι επιλέξιμες κατηγορίες επενδύσεων, η διαδικασία απόδειξης της επένδυσης και η παρακολούθηση της διατήρησης της επένδυσης.

Οπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για μια καινοτομία του φορολογικού συστήματος που αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων φορολογικών κατοίκων υψηλής οικονομικής επιφάνειας, στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων μέσω εισαγωγής κεφαλαίων στην Ελλάδα, δημιουργίας επενδυτικών μονάδων, δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθώς και στην αγορά ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή