Λέσβος: Ενταση και συμπλοκές, οδοφράγματα, σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα

Λέσβος: Ενταση και συμπλοκές, οδοφράγματα, σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι για πρώτη φορά στη ζωή τους με δακρυγόνα, αστυνομικά κλομπ και σπρέι πιπεριού ήρθαν εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι και άλλοι κάτοικοι της Λέσβου από τη Δευτέρα το βράδυ σε τρία σημεία του νησιού.

Διμοιρίες των ΜΑΤ αποβιβάστηκαν χθες, στις 2.30 τα ξημερώματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έφθασαν με το πλοίο «Εξπρές Πήγασος», παρακάμπτοντας με σχετική ευκολία τα απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης που είχαν αποκλείσει τις εξόδους, καθώς και τους συγκεντρωμένους κατοίκους, που είχαν φτάσει εκεί με σκοπό να τους εμποδίσουν, χωρίς τελικά να τα καταφέρουν.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι Μανταμάδου, Κάπης και άλλων χωριών, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την επιταγμένη περιοχή της Καράβας διαμαρτυρόμενοι και σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την έναρξη εργασιών για τη δημιουργία δομής κλειστού τύπου προσφύγων και μεταναστών. Ο πρόεδρος της κοινότητας, Χ. Τζελαΐδης, μιλώντας στην «Κ», εμφανίστηκε επικριτικός για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και επιτέθηκε στον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης, αναφέροντας ότι «ο κ. Μηταράκης δεν ήρθε μια φορά να μας μιλήσει αλλά μας έστειλε τα ΜΑΤ, αδιαφορώντας για τη ζωή μας, τα χωριά μας και τα προβλήματα μας».

Συγκρούσεις

Οι συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και κατοίκους του νησιού, μετά το λιμάνι της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν σε δύο σημεία, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χθες συνεχίζονταν με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση οι συγκρούσεις. Πρόκειται για τις περιοχές Καράβα, όπου βρίσκεται η επιταγμένη για την κατασκευή του κλειστού κέντρου έκταση, και την περιοχή Διαβολόρεμα που αποτελεί πέρασμα και είσοδο για την Καράβα. Στα δύο αυτά σημεία συγκεντρώθηκαν κάτοικοι των γύρω χωριών που είχαν συγκροτήσει ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ομάδες περιφρούρησης, αλλά και κάτοικοι της Μυτιλήνης.

Οι τοπικές αρχές και οι φορείς του νησιού εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και να τις κλιμακώσουν. Στο πλαίσιο αυτό, για σήμερα, Τετάρτη, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει τοπικά γενική απεργία, στην οποία συμμετέχουν ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο Λέσβου. «Ζητούμε να πρυτανεύσει η λογική και η κυβέρνηση να κάνει πράξη την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και την επιστροφή στην κανονικότητα», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς.

Εξάλλου, μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης που κοινοποιείται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται με μηχανήματα έργου του Στρατού (εκσκαφείς, φορτωτές, φορτηγά κ.λπ.) εκχερσώνοντας δασική βλάστηση (πεύκα, πουρνάρια), εντός δημοτικού δάσους, κατασκευάζοντας νέο δρόμο πρόσβασης με κατεύθυνση προς τη θέση Καβακλή» κατέθεσε χθες ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή