Χωρίς χρονοτριβή οι νέες δομές στα νησιά

Χωρίς χρονοτριβή οι νέες δομές στα νησιά

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανυποχώρητη στην απόφασή της να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά παραμένει η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις και τα επεισόδια. «Είμαστε συνεπείς με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, εφαρμόζουμε αυτά που υποσχεθήκαμε: κλειστά κέντρα, επίσπευση των διαδικασιών ασύλου, προστασία συνόρων», τόνιζε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος χθες στην «Κ». Μάλιστα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε σχετική ερώτηση όσον αφορά τις φασαρίες σε Λέσβο και Χίο διεμήνυσε ότι το θέμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μεταναστευτικό, αλλά αστυνομικό. Σε αυτή τη γραμμή και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, χθες δεν προχώρησε σε δηλώσεις για την κατάσταση στα νησιά. Η δημιουργία κλειστών κέντρων σε περιοχές απομακρυσμένες σε σχέση με τον οικιστικό ιστό σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, είναι η λύση που προκρίνεται ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση και να μπορέσουν να οργανωθούν οι επιστροφές για όσους δεν δικαιούνται άσυλο αλλά και να περιοριστούν ταυτόχρονα οι ροές από την Τουρκία. «Ο διάλογος δεν μπορεί να συνεχίζεται αέναα, ειδικά όταν το πρόβλημα είναι τόσο εκρηκτικό», συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος.

Την ίδια στιγμή που στα νησιά οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων πολιτών που αντιδρούν στη δημιουργία νέων δομών και αστυνομικών μαίνονταν, ανακοινώθηκαν οι τρεις ανάδοχες εταιρείες που θα αναλάβουν τα έργα –χωματουργικά και περίφραξη των εκτάσεων όπου θα δημιουργηθούν τα νέα κέντρα– στα νησιά με συνολικό κόστος 3 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται προς το παρόν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το έργο στη Χίο αναλαμβάνει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., στη Λέσβο η ΑΚΤΩΡ Α.Ε. και στη Σάμο η εταιρεία Μυτιληναίος Α.Ε. Εντός της επόμενης εβδομάδας θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τη δημιουργία των δύο κέντρων σε Λέσβο και Χίο και των τριών επεκτάσεων σε Λέρο, Κω και Σάμο, ο οποίος θα είναι κλειστός και θα πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες που θα υποβάλουν προτάσεις. Ο στόχος είναι τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί εντός του επόμενου εξαμήνου, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να δεσμευτεί σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, εφόσον μάλιστα ακόμα δεν υπάρχουν ανάδοχοι. Ιδανικά οι νέες δομές αναμένεται να είναι έτοιμες ώστε να λειτουργήσουν το καλοκαίρι, οπότε και αναμένεται λόγω καλοκαιρίας αύξηση των ροών από Τουρκία.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη υποβληθεί σχετικό αίτημα προς την Ε.Ε., η οποία ζητεί περισσότερες διευκρινίσεις σε σχέση με τις προδιαγραφές των κέντρων, το κόστος των οποίων συνολικά έχει προϋπολογιστεί κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με την κριτική για το γεγονός ότι ακολουθούνται διαδικασίες κατεπείγοντος, στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης τονίζουν ότι τα νησιά βρίσκονται σε κρίση, ενώ προσθέτουν με νόημα ότι σε μεγάλο βαθμό τη σχετική νομοθεσία έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

Την ίδια στιγμή, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις με επιστολή τους χθες προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών ανερχόταν σε 5.463 στις 31/1/2020. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «η κρατούσα εντύπωση είναι ότι ο αριθμός αυτός σαφώς υπολείπεται του πραγματικού, δεδομένου ότι οι οργανώσεις μας συνεχίζουν να εντοπίζουν τόσο περιπτώσεις μη καταγραφής, όσο και φαινόμενα εσφαλμένης διαπίστωσης της ηλικίας των νεοεισερχόμενων προσφύγων και αιτούντων άσυλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή