Αλλαγή φρουράς στο ΤΑΠ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή φρουράς αναμένεται τις επόμενες μέρες στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»· η πρόεδρος Αθηνά Χατζηπέτρου αποχωρεί –παραιτείται για την ακρίβεια– προκειμένου να αναλάβει θέση προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, τον νέο χρηματοδοτικό φορέα με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων και την προώθηση επενδύσεων.

Και σύμφωνα πάλι με πληροφορίες της «Κ», επικρατέστερος να την αντικαταστήσει στο ΤΑΠ είναι άνθρωπος με εμπειρία σε προγράμματα ΕΣΠΑ που είχε εργαστεί παλαιότερα στο υπουργείο Πολιτισμού και απολαύει της απολύτου εμπιστοσύνης της υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Τα νέα μπορεί να είναι καλά –πρόκειται για αναβάθμιση–, για την κ. Χατζηπέτρου, αλλά για το Ταμείο και βασικό εισπρακτικό μηχανισμό του υπουργείου Πολιτισμού, όπου πρόεδροι πάνε κι έρχονται κάθε τόσο, κρατάμε μια μικρή επιφύλαξη. Προσπάθησαν αρκετοί να το εκσυγχρονίσουν και παρόλο που έγιναν σημαντικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια, πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα με βασικότερο τον νέο οργανισμό, ο οποίος παραμένει ακόμη στα υπουργικά συρτάρια.

Θυμίζουμε ότι το Ταμείο συγκεντρώνει και διαχειρίζεται τις εισπράξεις αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, πωλητηρίων που ανέρχονται σε περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ για το 2019. Το τελευταίο διάστημα το ΤΑΠ είχε βρει τον βηματισμό του, το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποδίδει καρπούς, σημειώθηκε εντυπωσιακή μείωση των μετρητών σε ποσοστό κάτω του 50%, ενώ έχει προχωρήσει και ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση 15 αναψυκτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας, όπου μάλιστα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού και αναμένεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, προκειμένου να έχουμε τον Απρίλιο ανοιχτά αναψυκτήρια.

Θα ήταν κρίμα η αλλαγή να προκαλέσει καθυστερήσεις ή και ανατροπές. Ο προβληματισμός έγκειται στις «κακές γλώσσες» που αποδίδουν την παραίτηση της κ. Χατζηπέτρου σε διαφωνίες στρατηγικής με την υπουργό Πολιτισμού. Το κατά πόσον ευσταθούν θα φανεί στο άμεσο μέλλον…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή