Την πόρτα του «Ηρακλή» χτυπάει η Eurobank για τιτλοποιήσεις 7,5 δισ.

Την πόρτα του «Ηρακλή» χτυπάει η Eurobank για τιτλοποιήσεις 7,5 δισ.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υποβολή του αιτήματος για την ένταξη του χαρτοφυλακίου Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», προχώρησε η Eurobank. Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα, το Cairo απαρτίζεται από τρεις τιτλοποιήσεις (Cairo I, II και III), διαφορετικού μεγέθους και με διαφορετικές κατηγορίες απαιτήσεων από δάνεια. Για τις τρεις τιτλοποιήσεις δημιουργούνται τρία διαφορετικά SPV και το αίτημα που υποβλήθηκε χθες αφορά τις δύο πρώτες κατηγορίες. Στο πρώτο SPV έχουν ενταχθεί καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο SPV δάνεια λιανικής –σε εθνικό νόμισμα– ύψους 2,9 δισ. ευρώ, ενώ στο τρίτο SPV θα ενταχθούν επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Το ύψος της κρατικής εγγύησης για το οποίο η Eurobank υπέβαλε αίτημα και αφορά τον τίτλο υψηλής διασφάλισης (senior note) για τις δύο κατηγορίες τιτλοποιήσεων ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το ύψος των εγγυήσεων το οποίο θα αιτηθεί μαζί με την τρίτη τιτλοποίηση, φθάνει τα 2,4 δισ. ευρώ. Η τράπεζα έχει εξασφαλίσει ήδη την απαιτούμενη αξιολόγηση BB- που είναι αναγκαία συνθήκη η οποία προβλέπεται από τον νόμο για τη δημιουργία του «Ηρακλή», προκειμένου το Δημόσιο να παράσχει την εγγύησή του για το senior τμήμα του χαρτοφυλακίου των δανείων που τιτλοποιούνται. Η αίτηση για το Cairo ΙΙΙ θα ακολουθήσει, τις επόμενες εβδομάδες, αφού η τράπεζα λάβει την απαιτούμενη αξιολόγηση.

Ανοιχτό μένει το θέμα του εποπτικού χειρισμού, που θα έχει το τμήμα των ομολογιών το οποίο θα λάβει την κρατική εγγύηση και το κατά πόσον αυτό θα θεωρηθεί μηδενικού ρίσκου, έτσι ώστε να μην απαιτήσει πρόσθετα κεφάλαια. Σημειώνεται ότι η Eurobank λόγω της μεθόδου internal ratings-based (IRB) που ακολουθεί, έχει τη μικρότερη επίπτωση από τον εποπτικό χειρισμό του θέματος, αλλά σε κάθε περίπτωση η επίλυσή του είναι κρίσιμη για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

H τιτλοποίηση Cairo είναι η πρώτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στην Ελλάδα, για την οποία υποβάλλεται αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής». Μαζί με την τιτλοποίηση Pillar, που ολοκληρώθηκε το 2019, είναι οι πρώτες τιτλοποιήσεις NPEs στην Ελλάδα και αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία της εμπροσθοβαρούς στρατηγικής της Eurobank που έχει στόχο τη μείωση του δείκτη NPEs κοντά στο 15% το α΄ τρίμηνο του 2020 από 31% που ήταν στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2019. Η τράπεζα στοχεύει σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 8,8% δείκτη NPEs στο τέλος του 2021.

Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Cairo θα αναλάβει η FPS, η οποία σε ποσοστό 80% ανήκει πλέον στον ιταλικό όμιλο doValue. Η Eurobank ολοκλήρωσε πρόσφατα τη διαδικασία μεταφοράς του προσωπικού που ανήκε στην τράπεζα στην FPS, η οποία ξεκινάει τη δραστηριότητά της υπό τον νέο μέτοχο πλήρως στελεχωμένη με 950 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή