Νέα επένδυση της Prodea για φοιτητικές κατοικίες

Νέα επένδυση της Prodea για φοιτητικές κατοικίες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεύτερη επένδυσή της στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο την ανάπτυξη κατοικιών που θα απευθύνονται σε φοιτητές (και τρίτη πανελλαδικά μετά την αντίστοιχη της Πάτρας), προχωράει η Prodea Investments. Η εισηγμένη προχώρησε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2019 στην απόκτηση κτιρίου 5.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Ολύμπου 12 και Γλάδστωνος 19 στη Θεσσαλονίκη, αντί ποσού 1,26 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η ανακαίνιση του ακινήτου και η μετατροπή του σε φοιτητικές κατοικίες, αλλά και σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με το κόστος της ανακατασκευής να ανέρχεται σε 2,68 εκατ. ευρώ. Η πρώτη επένδυση για φοιτητικές κατοικίες είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή Λαδάδικα, σε διατηρητέο ακίνητο.

Σε Κολωνάκι, Γλυφάδα

Στις πρόσφατες επενδύσεις της εισηγμένης συγκαταλέγεται και η απόκτηση δύο εμπορικών καταστημάτων, ένα στο Κολωνάκι και ένα στη Γλυφάδα. Το πρώτο είναι επιφάνειας 496,5 τ.μ. και βρίσκεται στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας 19-20. Το τίμημα για την απόκτησή του ανήλθε σε 2,3 εκατ. ευρώ. Το έτερο κατάστημα βρίσκεται επί της Λ. Αγγέλου Μεταξά 7 στη Γλυφάδα, προσφέρει επιφάνεια 415 τ.μ. και αποκτήθηκε αντί ποσού 2,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανάπτυξης ακινήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία κτιρίων χαμηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Οπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Prodea, κατά την περυσινή χρήση, τα κέρδη της εισηγμένης σχεδόν τριπλασιάστηκαν, καθώς ανήλθαν σε 299 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 115,1 εκατ. ευρώ το 2018. Η άνοδος αυτή οφείλεται τόσο στην αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα της εταιρείας, όσο και στα κέρδη από την αναπροσαρμογή των αξιών των επενδύσεων στην εύλογη αξία τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της τρέχουσας δυναμικής της ελληνικής κτηματαγοράς, η Prodea Investments κατέγραψε, εντός του 2019, κέρδη 19,1 εκατ. ευρώ από πώληση τεσσάρων επενδυτικών ακινήτων στην Αθήνα. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων κτιρίων γραφείων επιφάνειας 36.000 τ.μ., που μίσθωνε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Τα εν λόγω κτίρια πουλήθηκαν, έπειτα από διαγωνισμό, στον επενδυτικό όμιλο Dromeus Capital, αντί ποσού 93 εκατ. ευρώ, ποσό που ήταν υψηλότερο της λογιστικής αξίας των ακινήτων κατά 26%.

Ενδεικτικό της σημαντικής ανόδου των μεγεθών της Prodea, είναι και το ότι κατά τη διάρκεια του 2019, η αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων ενισχύθηκε κατά 410,5 εκατ. ευρώ σε 2,19 δισ. ευρώ συνολικά στο τέλος του έτους, έναντι 1,78 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Η άνοδος αυτή ήρθε, ως αποτέλεσμα τόσο των νέων επενδύσεων που πραγματοποίησε η εισηγμένη σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και της σημαντικής αύξησης της αξίας των ακινήτων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων της εταιρείας ανήλθαν σε 180 εκατ. ευρώ, από 46,3 εκατ. ευρώ το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα καθαρά κέρδη από την αύξηση των αξιών και άλλες έκτακτες συνθήκες που επηρέασαν την περυσινή κερδοφορία, τα κέρδη της εταιρείας θα κατέγραφαν αύξηση κατά 9,2% σε 75,3 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα του αυξημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 175,1 εκατ. ευρώ, από 121,4 εκατ. ευρώ το 2018. Αντίστοιχα, τα έσοδα από μισθώματα αυξήθηκαν κατά 11,7% σε 135,6 εκατ. ευρώ, από 121,36 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2019, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Prodea αποτελούνταν από 372 εμπορικά ακίνητα, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 1,300 εκατ. τ.μ. Εξ αυτών, 328 βρίσκονται στην Ελλάδα, 26 στην Κύπρο, 14 στην Ιταλία, δύο στη Βουλγαρία και δύο στη Ρουμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή